Categories: Цікаве

10 березня — Прощена неділя. Що обов’язково треба зробити в цей день.

Початок Великого посту передує Прощену неділю. Цим днем закінчується тривалий шлях приготування своєї душі до початку непростого духовного і фізичного випробування, яким є піст.

Прощена неділя – остання з чотирьох, які безпосередньо примикають до дати початку Великого посту. Є й інші назви для цього дня – сиропусний тиждень (цією неділею завершується сиропусна седмиця, вона ж масляна), тиждень Адамова вигнання (згадується вигнання перших людей з Раю і робиться акцент на тому, що причиною цього був первородний гріх) і т. д, передає Ukr.Media.

Історія Прощеної неділі

Історія цього дня сходить до перших століть християнської церкви і становлення чернецтва в Єгипті. Традиційно ченці-пустельники усамітнювалися перед Великоднем і на сорок днів посту переривали всі контакти зі світом. Оскільки не всі вони після закінчення посту могли знову вийти у світ – хтось помирав, когось вбивали, хто потрапляв в лапи звірам – вони намагалися заздалегідь попросити один в одного прощення за вільні і невільні гріхи. Крім того, така практика для них була додатковою молитовною ретельністю, подвигом в приготуванні своїх душ до посту і подальшого свята Воскресіння Христового.

Церковні традиції Прощеної неділі

Церковна богослужбова практика православної церкви вказує на те, що гріховний стан, в якому перебуває людство після вигнання з Раю – це відділення людини від Бога. Необхідно сконцентрувати свою увагу про своїх гріхах, приведення своєї душі в смиренний стан перед постом. Богослужбові тексти, які в цей день читаються на літургії, наповнені сенсом прощення, смиренності плотських бажань і потреби шукати справжні скарби на небесах (чесноти). На богослужінні здійснюється Чин прощення – священик читає спеціальні молитви і просить вибачення у вірян, а вони в свою чергу повинні зробити те ж саме.

Духовний сенс прощення

Осередок цього дня – це взаємне прощення. Головні слова цього дня – «прости мене». І людина чекає у відповідь почути – «Бог простить, і я прощаю». Суть цього – в необхідності усвідомлення своєї гріховної природи, і що в силу цього ми можемо принести комусь біль, страждання своїми словами чи ділами. Навряд чи ми розраховуємо, що зараз же в цьому діалозі усвідомимо і розберемо докладно всю складність завданих образ, але усвідомити і визнати – це той мінімум, який вимагається від людини, що просить прощення. Важливо розуміти, що за цим – Суддя – Господь, і тільки Він може милувати або судити. А людина, до якої звертаються за прощенням, така же грішна, тому і відповідає, насамперед, що «Бог простить», а потім вже смиренно «і я прощаю».



При цьому під взаємне прощення важливо пройти і через власну гординю, упокорити себе, знайти в собі сили, коли ми звертаємося за прощенням, і коли за прощенням звертаються до нас. А може бути, в немочі, не маючи сил пробачити, чесно в цьому зізнатися і попросити прощення для цієї людини у Бога. Також всіляко потрібно пам’ятати про небезпеку формального підходу у взаємному прощенні. Тут не може бути такого, що «так прийнято», «так роблять усі», «така традиція» і при цьому в душі зберігати образи і злість на людину. Лагідність, любов, смирення – це ті чесноти, які повинні бути присутніми в акті вибачення у цей день. Прибрати з своїх сердець злобу, недоброзичливість, образи, ворожнечу. В іншому випадку – всі зовнішні ритуали поста (утримання від скоромної їжі, відвідування богослужінь і т. д.) виявляться марними. Як писав преподобний Єфрем Сирін: «Якщо ти, людина, не прощаєш всякого, хто згрішив проти тебе, не обтяжуй себе постом і молитвою – Бог не прийме тебе». Мир з Богом і взаємний мир – це те, до чого повинні прагнути віруючі християни.

Recent Posts

Чому птахи летять ключем: чого саме слід повчитися у них всім людям

Зграї птахів відлітають у вирій організовано та злагоджено. Однак, не кожен знає, чому вони летять…

37 минут ago

Щоб вікна блищали на Великдень, помийте їх цим дієвим засобом. І ніяких розводів

Чистити вікна – це нудна справа, яку часто відкладають на потім. Однак, відмити їх можна…

39 минут ago

Чи можна садити томати після томатів. Помилки, які допускають більшість городників

Помідори не можна висаджувати на одній й тій самій ділянці протягом декількох років поспіль. Навіть,…

1 день ago

Як правильно посіяти моркву, щоб не треба було робити прорідження. Новий спосіб

Навесні висаджують моркву. Щоб отримати великі та смачні коренеплоди, потрібно знати правила посадки цього овочу.…

1 день ago

Коли та як правильно садити гарбузи у відкритий ґрунт. Корисні поради для городників

Гарбуз має багато вітамінів. Його використовують для приготування супів, каш та салатів. Городники нерідко вирощують…

1 день ago

Техніка, яку потрібно завжди вимикати з розетки. Багато господарів допускають цю помилку

Більшість людей не вимикають прилади з розетки після використання. Однак, це може призвести до неприємних…

2 дня ago