Categories: Цікаве

16 серпня — преподобного Антонія Чудотворця. В цей день моляться до святого і просять заступництва.

Преподобний Антоній Римлянин народився в Римі в 1067 році від багатих батьків православного сповідання і був вихований ними в благочесті. Втративши батьків у сімнадцять років, він взявся за вивчення писань святих отців на грецькій мові. Джерело

Потім він роздав частину спадщини бідноті, а іншу вклав у дерев’яну бочку і пустив її в море. Сам же прийняв постриг в одному з пустельних скитів, де прожив двадцять років. Гоніння з боку латинян на православних змусило братію розійтися.

Преподобний Антоній мандрував, переходячи з місця на місце, поки не знайшов на безлюдному березі моря великий камінь, на якому цілий рік прожив у пості і молитві. Страшна буря, що розпочалась 5 вересня 1105 року, зірвала камінь, на якому знаходився преподобний Антоній, і понесла його в море.

Під свято Різдва Пресвятої Богородиці камінь зупинився в 3 верстах від Hовгоpода на березі річки Волхов. Цю подію засвідчено в новгородських літописах. На цьому місці преподобний, з благословення Новгородського святителя Микити, заснував монастир на честь Різдва Пресвятої Богородиці.

Пропустить через 5 На другий рік рибалки виловили бочку зі спадком преподобного Антонія, пущену в море багато років тому. Вказавши, що знаходилося в бочці, преподобний забрав бочку і купив для обителі землі. Духовне подвижництво поєднувалося в обителі з напруженою трудовою діяльністю.



Преподобний Антоній дбав, щоб з монастирських доходів надавалася допомога жебракам, сиротам і вдовам. У 1117 році преподобний почав кам’яне будівництво в монастирі. До наших днів зберігся собор на честь Різдва Пресвятої Богородиці, збудований за життя преподобного в 1117-1119 роках відомим новгородським зодчим Петром, з фресковими розписами 1125 року. Трохи пізніше святитель Hіфонт Hовгоpодскій поставив преподобного Антонія ігуменом монастиря. Помер святий Антоній 3 серпня 1147, у віці сімдесяти дев’яти років.

Мощі його були знайдені 1 липня 1597 нетлінними, і покладені в окуту сріблом раку. З того часу було засновано в пам’ять його хресний хід із Софійського собору, у першу п’ятницю після Петрова дня. При раці преподобного знаходилася гілка осоки, з якою Антоній приплив з Риму, тримаючи її в руці. Так він зображується і на іконах. До 30-х років двадцятого століття мощі преподобного Антонія перебували в соборній монастирській церкві Різдва Пресвятої Богородиці, у боковому вівтарі його імені.

Наразі їх доля не відома. Святий преподобний Антоній Римлянин — покровитель мандрівників. Також він оберігає від нещасних випадків на морі. До святого звертаються за допомогою при отруєннях і зубному болі.


Recent Posts

Священники розповіли, що робити зі шкаралупою освячених на Великдень яєць

Як правильно утилізувати речі з православною символікою. 5 травня православні християни святкують Великдень. Багато хто…

17 часов ago

Чому потрібно засипати в пральну машинку лимонну кислоту, та яку користь це приносить. Поради сантехніка

Лимонна кислота допомагає вирішити серйозні проблеми, що можуть виникнути в пральній машині. Видаляти накип потрібно…

19 часов ago

Як відлякати вуличних котів від свого дому. 9 дієвих способів

Деякі способи допоможуть відлякати вуличних котів без шкоди для їх здоров'я та життя. Коти не…

19 часов ago

Терміни та правила посадки кабачків. Не будете знати куди подіти врожай

Кабачки невибагливі в догляді, але їх вирощування має певні нюанси. По-перше, їх слід своєчасно посіяти.…

2 дня ago

Три дієві способи відмити пожовтілий підвіконник. І не треба ніякої хімії

Пластикові підвіконня мити нескладно та вони довго залишаються чистими. Однак, з часом підвіконня жовтіють від…

2 дня ago

Головні правила застосування нітроамофоски в саду та на городі. Врожай буде кращим ніж у сусіда

Щоб плодові дерева давали гарний врожай, а квіти пишно цвіли, потрібно підживлювати культури нітроамофоскою. Добриво…

2 дня ago