Categories: Поради

19 травня – День Іова Горошника. Як сьогодні отримати силу і здоров’я?

19 травня православні християни згадують праведного Іова Багатостраждального. У народному календарі дата отримала назву день Іова Горошника, росенник, огірочник, інформує Ukr.Media.

Хто такий святий Іов?

Проживав Іов задовго до Різдва Христового в Північній Аравії. Він був благочестива і дуже богобоязлива людина, шанована співгромадянами. Мав щасливу сім’ю — дружину, трьох дочок і сімох синів.

Одного разу Сатана сказав Господу, що Іов богобоязливий тільки із-за свого земного щастя, а якщо він його втратить, то забуде про Бога.

І тоді Бог дозволив Сатані випробувати Іова, віднявши у нього слуг і багатство, дітей, друзів, і наславши страшне захворювання на проказу. Попри такі випробовування, Іов не відрікся від Господа, він сказав дружині, що треба приймати від Бога хороше так само, як і погане.

За таку віру після всіх витриманих випробувань Господь нагородив Іова подвійно. Він став ще багатшим, знову у них з дружиною народилися семеро синів і три дочки. Прожив Іов до глибокої старості, показавши собою зразок терпіння.

Обряди й традиції цього дня

Весь день 19 травня пов’язаний з городніми роботами. З ранку раніше треба поспостерігати, яка сьогодні роса — якщо велика, значить, буде влітку щедрий урожай огірків.

На Іова Горошника садять гарбуз, кукурудзу, бобові (горох і квасолю) і другу партію огірків (першу висаджують на Юрія — 6 травня). Огірки, посіяні 19 травня, йдуть на засолку, бо вони виростають міцні і хрусткі.

Зберіть сьогодні росу, вона неймовірною цілющою силою володіє

Згідно з народними повір’ями, матінка-природа наділяє травневу росу воістину магічною силою. 19 травня ці прозорі крапельки — цілющі. Треба зібрати їх якомога більше, умити росою хвору людину і дати її напитися.

А ще краще рано вранці вийти на вулицю і походити по росі босоніж, запасаючись здоров’ям на весь рік.

Наші предки перевірили протягом століть — до того, хто сьогодні по ранковій росі босими ногами погуляє, ні одне захворювання протягом року не причепиться. Щоб маленькі діти росли сильні та здорові, їм можна не просто побігати по траві, але і повалятися в ній.

Незаміжні дівчата брали 19 травня новий рушник і рано вранці йшли збирати на нього росу.

Читали над рушником спеціальну змову:

«Матір Божа ніжками по росі ходила і свою любов рабам Божим дарувала. Я, раба Божа (ім’я) росу цю зібрала, і моєму судженому рабу Божому (ім’я) в рушнику віддала. Як тільки стане він ним руки витирати, так відразу мене згадувати. Слово моє міцне. Амінь».

Потім рушник сушили на сонці і вітрі, і при зручному випадку віддавали або дарували коханому. Коли він перший раз їм утреться, з тієї пори буде постійно думати з любов’ю і ніжністю про дівчину, яка дала цей рушник.



Тим, хто народився 19 травня, прийнято було дарувати росу. З першими променями її збирали відрізом нової білої тканини і підносили імениннику. Він мав ним обтертися, щоб весь рік прожити щасливим і вдалим.

Вагітні жінки в цей день збирали росу для легких і швидких пологів. Треба було за три дні до 19 травня взяти хустку своєї матері, пов’язати на голову і весь цей час носити, не знімаючи.

Вранці 19 травня зібрати в нього росу, примовляючи слова:

«Як росу я швидко зібрала і не перетрудилась, щоб також швидко народила і не втомилась. Амінь».

Знову потрібно одягти хустку на голову і носити три дні. Після зберігати окремо від всіх речей до самих пологів. Як тільки починаються пологи, пов’язати хустку на голову або покласти поруч з собою.

Народні прикмети 19 травня

Якщо до 19 травня кілька днів поспіль була ранкова роса, а сьогодні її немає, значить, чекайте різкої зміни погоди.

Подивіться сьогодні на клени, якщо на них з’явилися сережки, значить, прийшла пора сіяти буряки.

Recent Posts

Рослини, які люблять молоко. Поливайте їх ним, щоб гарно росли та давали врожай

Отримати щедрий врожай можна без використання спеціальних добрив. Наприклад, підійде молоко. Полив молоком добре підходить…

19 часов ago

Чому потрібно регулярно перезавантажувати телефон, та яку користь це приносить

На роботу смартфона впливає багато чинників. Наприклад, час від часу потрібно проводити перезавантаження пристрою. Якщо…

19 часов ago

Чим підживити озимий часник у травні-червні, щоб головки були великі та міцні

Щоб отримати гарний врожай часнику, потрібно знати, яке підживлення внести в травні. В цей час…

20 часов ago

Рецепт смачного домашнього сальтисону. Справиться кожна господиня

Сальтисон – це дуже смачна закуска, що підійде до будь-якого столу. Готується легко та виходить…

1 день ago

Як видалити жовті плями з ванни за допомогою цього простого засобу. Господиням на замітку

Через вапняний наліт змінюється колір навколо ванни. Жовті плями створюють відчуття забрудненості. Не всім вдається…

2 дня ago

Для чого заморожувати огірки, та як правильно це робити

Після заморожування огірки вже не такі хрусткі, але ними можна прикрашати страви. В огірках міститься…

2 дня ago