Categories: Цікаве

27 квітня — Лазарева субота: воскресіння праведного Лазаря. Чому цей день так важливий для кожного християнина

Лазарева субота, або Вербна субота – це субота шостого тижня Великого посту. У цей день ми згадуємо диво воскресіння праведного Лазаря.

У церковному календарі Лазарева субота і Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя) святкуються в сусідні дні: суботу та неділю. Цікаво, що богослужбовий час не збігається з історичним: воскресіння Лазаря відбулося за місяць або два до Входу Господнього в Єрусалим.

Зараз ці два свята нерозривно пов’язані. Вони передують подіям Страсної седмиці: зради Христа Іудою, страждань, розп’яття і Воскресіння Спасителя.

Події Лазаревої суботи

Про воскресіння Лазаря пише один з чотирьох євангелістів – апостол Іоанн Богослов.

Перед тим, як відправитися в столицю – Єрусалим, Христос прийшов у будинок своїх друзів в Віфанії, передмісті Єрусалима. У будинку жили Марфа, Марія і їх брат Лазар, тут вони не раз приймали Спасителя як найдорожчого гостя. Христа привела сюди сумна звістка – його друг Лазар помер.

Ще по дорозі в будинок померлого друга Христос зустрів Марту і запитав її: «Я воскресення й життя; Хто вірує в Мене, хоч і вмре, буде жити. І кожен, хто живе та хто вірує в Мене, повіки не вмре. Чи віриш, у це? »На це Марфа відповіла:« Господи! я вірую, що Ти Христос, Син Божий, що має прийти у світ ».

Христос дуже любив свого друга і, підходячи до гробниці, де вже чотири дні спочивало його тіло, заплакав. Разом з учнями Він наблизився до печери і сказав оточуючим його людям, щоб відвалили камінь, що закриває вхід. На що Марфа вигукнула, що брат її вже «чотириденний» і смердить. Ісус нагадав їй про бесіду по дорозі до Віфанії: «Чи не сказав Я тобі, що, якщо повіриш, побачиш славу Божу?» І камінь відвалили.

Стоячи перед відкритою гробницею, Спаситель почав молитися: «Отче! дякую Тобі, що Ти почув Мене. Та Я знаю, що Ти завжди почуєш Мене, але сказав [це] для народу, що довкола стоїть, щоб повірили, що Ти послав Мене. Сказавши це, Він скричав гучним голосом: Лазарю! Іди геть”.

Після молитви Христа з печери вийшов Лазар, «оповитий по руках і ногах поховальними завісами», з обличчям, обв’язаним хусткою. Ісус звелів розв’язати його. Іоанн Богослов пише, що, побачивши це чудо, багато людей увірували в те, що Христос – Син Божий.

І саме з цього дня, бачачи народну любов до Христа, іудейське священноначаніе злякалося і задумало страшне: «c того дня вони змовилися, щоб убити Його».

Церква шанує воскресіння Лазаря як одне з найбільш важливих, знакових чудес, здійснених Христом за час Його земного шляху. Це символ того, що Господу підвладне все – і життя, і смерть людини. Це надія на те, що всіх віруючих у Христа і виконуючих Його заповіді чекає воскресіння. Це чудо – свідоцтво того, що Господь любить кожного з нас.

Праведний Лазар

Після чуда воскресіння праведний Лазар прожив ще 30 років. Він став єпископом в місті Китіон (зараз Ларнака) на острові Кіпр. Після смерті мощі святого поклали в мармуровий ковчег, на якому було написано: «Лазар чотириденний, друг Христовий».

У IX столітті візантійський імператор Лев Мудрий звелів перенести мощі Лазаря в Константинополь. А в місті Китіон (Ларнака) побудували храм в честь праведного Лазаря. Його звели на самій гробниці святого. Зараз в паломництво до храму приїжджають християни з усього світу.

Церкву праведного Лазаря побудували приблизно в 890 р Англійська консул в Сирії Олександр Драмонд, який відвідав Кіпр в 1745 р, захоплено писав про будівлю: «Ніколи я не бачив нічого подібного!».

Іконостас храму виконаний з дерева, це зразок найкращого різьблення. У церкві зберігається кілька стародавніх візантійських ікон. Прямо під іконостасом збереглася маленька, висічена в скелі церква, в неї ведуть сходи з правої частині іконостасу. Всередині – два саркофага. В одному з них колись був похований Лазар.

Мармуровий ковчерг з мощами Лазаря виявили 1972 році саме в цьому храмі, вчені детально досліджували їх і підтвердили їх автентичність. Мабуть, мощі святого в IX столітті вивезли в Константинополь не повністю.

Зараз навколо храму ще можна побачити деякі з будівель монастиря, який існував тут багато років тому. В одній з них зараз розташований музей. На території церкви збереглося також невелике кладовище.

Традиції Лазаревої суботи

Традиції відзначення Лазаревої суботи та Входу Господнього в Єрусалим були тісно переплетені на Русі. Саме в суботу, напередодні Вербної неділі, люди приносили в храм гілочки верби. Священик здійснював чин освячення верб на вечірній службі – утрені. Тому суботу називали не тільки Лазаревою, але і Вербною.

У слов’янських країнах верба стала символом свята в наслідування сучасникам Христа, які встеляли його шлях до Єрусалиму гілками пальм: за Христом в столицю Ізраїлю ішов натовп великий. Люди були вражені дивом з Лазарем і надавали Спасителю неймовірні почесті. Коли він в’їжджав на ослику в єрусалимські ворота, всі навколо вигукували: «Осанна! Благословен, хто йде в ім’я Господнє, Цар Ізраїлів! »І кидали Йому під ноги пальмові гілки – царський символ.

На Русі і в інших слов’янських країнах пальмові гілки як символ свята замінили на вербу. Верба – одне з перших дерев, які розцвітають навесні. Пухнасті гілочки символізували пробудження природи після довгої зими, воскресіння всього живого для цвітіння і плодоношення. Першу згадку про цю традицію можна знайти в Ізборнику Святослава початку XI століття. Це третя за давністю після «Остромирового Євангелія» і «Новгородського кодексу» давньоруська рукописна книга. Джерело

Recent Posts

Рослини, які люблять молоко. Поливайте їх ним, щоб гарно росли та давали врожай

Отримати щедрий врожай можна без використання спеціальних добрив. Наприклад, підійде молоко. Полив молоком добре підходить…

20 часов ago

Чому потрібно регулярно перезавантажувати телефон, та яку користь це приносить

На роботу смартфона впливає багато чинників. Наприклад, час від часу потрібно проводити перезавантаження пристрою. Якщо…

20 часов ago

Чим підживити озимий часник у травні-червні, щоб головки були великі та міцні

Щоб отримати гарний врожай часнику, потрібно знати, яке підживлення внести в травні. В цей час…

21 час ago

Рецепт смачного домашнього сальтисону. Справиться кожна господиня

Сальтисон – це дуже смачна закуска, що підійде до будь-якого столу. Готується легко та виходить…

1 день ago

Як видалити жовті плями з ванни за допомогою цього простого засобу. Господиням на замітку

Через вапняний наліт змінюється колір навколо ванни. Жовті плями створюють відчуття забрудненості. Не всім вдається…

2 дня ago

Для чого заморожувати огірки, та як правильно це робити

Після заморожування огірки вже не такі хрусткі, але ними можна прикрашати страви. В огірках міститься…

2 дня ago