Categories: Цікаве

22 лютого – День Панкратія: традиції, обряди та прикмети

22 лютого у православному світі вшановують преподобного Панкратія Печерського. За народним календарем дата отримала назву день Панкратія, Лаптєв день, інформує Ukr.Media.

Хто такий святий Панкратій?

Проживав він у XIII столітті, мав сан ієромонаха Києво-Печерського монастиря. Прославився тим, що тримав дуже строгі пости, в Дальніх печерах вів самітницький спосіб життя, постійно молився. За це Господь нагородив Панкратія даром зцілення і чудотворення.

Обряди й традиції цього дня

З дня Панкратія на Русі починали ґрунтовно готуватися до посівної. Недарма в народі кажуть, що зима тікає темними ночами. Дні стають все довшими, а ночі коротшими, весна зовсім вже на підході.

Дотримуйтеся і ви вікових традицій. Тим, хто займається сільськогосподарською працею, сьогодні слід переглянути весь посадковий матеріал.

Насіння, яке призначене для посівної, починаючи з 22 лютого чотири дні поспіль вранці на зорі треба тримати на вулиці, а потім заносити в тепло. Воно закалиться і навесні буде більш стійке до перепадів температури.

На Русі в день Панкратія жінки займалися домашніми роботами, а чоловіки сідали за плетіння постолів, звідси і пішла народна назва Лаптєв день. Перевірте і ви сьогодні взуття всіх домочадців, за потреби займіться їх ремонтом, віднесіть у майстерню або купіть нове.

За народними повір’ями, якщо хвора людина почне лікування в день Панкратія, зцілення настане дуже швидко.

Сьогодні треба добре попрацювати

У наших предків було прийнято в день Панкратія добряче попрацювати, вважалося, що тоді весь рік сім’я в достатку проживе. В народі з цього приводу навіть склали приказку: «Якщо в день Панкратія справа в руках, значить, весь рік у господаря хліб в устах».

Заплануйте і ви на сьогоднішній день більший робочий об’єм, ніж зазвичай, потрудіться на славу всією родиною. Затійте генеральне прибирання в будинку, чоловіки можуть наводити порядки в підсобних приміщеннях (гаражі, сараї, підвали). Залучайте до робіт дітей.



Дізнайтеся також кілька прикмет і забобонів, які стосуються професійної діяльності:

• Щоб студентам після закінчення Вузу швидше знайти хорошу роботу з гідною зарплатою, необхідно протягом трьох днів після отримання диплома дати документ в руки заможній людині. Поки вона буде його тримати, подумки треба сказати:

«Ти, мій диплом, крутись, крутись, грошовим благополуччям зарядися. До мене з гарною роботою повернися і високою зарплатою обернись».

• Ніколи не залишайте безлад на робочому місці в кінці дня, інакше не буде кар’єрного зростання.

• Вважається поганою прикметою, якщо вирушаючи на співбесіду, ви спіткнулися на порозі власного будинку. Витратите час даремно і роботу не отримаєте. Але все може скластися по-іншому, якщо обернутися через ліве плече і сказати такі слова:

«Через ліве плече я озирнусь, від лихих забобонів відв’яжусь. Роботі новій в моєму житті бути. Мені судилося її сьогодні отримати».

• Коли на роботі зупиняються годинники, треба як можна швидше полагодити їх, або придбати і повісити нові. Якщо залишити старі годинники з зупиненими стрілками, то підприємство чи фірму скоро закриють.

• Отримавши грошову роботу, ніколи нікому не хваліться, інакше можна її незабаром позбутися. Якщо все-таки не втрималися і комусь похвалилися, то скажіть після цього: «Цур мене, цур. Хай буде, як було, що сказала — забула».

Народні прикмети

Якщо в день Панкратія на деревах багато снігу, значить влітку очікується багатий урожай.

Якщо 22 лютого захід багряного кольору, то на завтра чекайте сильний снігопад.

Recent Posts

Не забудьте підгодувати виноград весною. Яке саме добриво вносити, для гарного врожаю

Виноград нерідко висаджують поряд з альтанками. Це забезпечує затінок та врожай. Однак, не всі забезпечують…

9 часов ago

Білокрилка буде облітати ваш город стороною. Дієві способи позбутися шкідника

Білокрилка завдає серйозної шкоди культурам на городі. Вони висмоктують сік з рослин, через що вони…

11 часов ago

Фарбуємо Великодні яйця у незвичний візерунок. Просто та швидко

Кожна господиня на пасхальний стіл ставить розфарбовані яйця. Якщо хочеться здивувати гостей космічними яйцями, можна…

1 день ago

Посівний календар на травень 2024. Сприятливі дні для гарного врожаю

В травні городники мають багато роботи. В цей час закінчуються посівні, посадкові роботи та пересадка…

1 день ago

Чому птахи летять ключем: чого саме слід повчитися у них всім людям

Зграї птахів відлітають у вирій організовано та злагоджено. Однак, не кожен знає, чому вони летять…

2 дня ago

Щоб вікна блищали на Великдень, помийте їх цим дієвим засобом. І ніяких розводів

Чистити вікна – це нудна справа, яку часто відкладають на потім. Однак, відмити їх можна…

2 дня ago