Categories: Цікаве

24 травня — святих Кирила та Мефодія. Що заборонено робити в цей день

24 травня православна церква звершує пам’ять святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія. Брати були православними ченцями і слов’янську абетку створили у грецькому монастирі.

Вчені вважають, що слов’янська писемність була створена в 9 столітті, приблизно в 863 році. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я одного з братів, Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій.

Кирило, який з малих років проявив великі здібності і досконало спіткав усі науки свого часу, а також вивчив багато мов, на основі грецької створив слов’янську абетку. Він істотно змінив грецьку абетку, щоб більш точно передати слов’янську звукову систему.

Були створені дві абетки — глаголиця і кирилиця. Крім того, брати-греки переклали слов’янською мовою Євангеліє, Апостол і Псалтир. За внесок святих Кирила і Мефодія в культуру Європи Папа Іван Павло II у 1980 році оголосив їх покровителями Старого континенту.

День пам’яті цих святих як День слов’янської писемності і культури почали святкувати в Болгарії ще в 19 столітті, а потім ця традиція перейшла і в інші країни: Україну, Білорусь, Молдову.

В даний час цьому святу присвячуються наукові форуми, проводяться фестивалі, виставки, книжкові ярмарки, поетичні читання, огляди художньої самодіяльності, концерти і інші різноманітні культурні заходи.



Традиції і звичаї дня

У народі день прозвали Мокій мокрий. Назва походить від імені священномученика Мокія Амфіпольского. По цьому дню визначали погоду на все літо, чоловіки припиняли польові роботи. Вранці спостерігали схід сонця і погоду. Виходячи зі спостережень, робили прогноз на літо. У деяких місцях в цей день у дворі вивішували ганчірку:

  • стане мокрою – літо дощове;
  • залишиться сухою – спекотне і посушливе.

Свято оновлення Царгорода (Константинополя), яке Православна церква відзначала раніше в цей день, селянами нерідко розумівся як «святкування в честь граду», який в один момент може знищити працю хлібороба. Щоб цього не сталося, сільські жителі з іконами обходили свої поля, просячи Господа захистити від руйнівної дії грозового ворога, названого, на їх переконанні, через могутні сили царем. Щоб град не побив хліба, в цей день святкували, а посівні роботи перебували під забороною. У деяких селищах здійснювали освячення посівів з хресним ходом.

За повір’ям, у цей день прокидаються русалки, в існування яких на Русі вірили задовго до приходу християнства. Раніше їх вважали річковими богинями, а ось після хрещення Русі їх образ сильно змінився, і русалок стали сприймати як нечисть, від якої слід триматися подалі. Вважалося, що ними стають не тільки утоплениці, але і маленькі дівчатка, які померли нехрещеними, а також дівчата, які купаються в річці без натільного хреста.



Вірили, що русалки живуть в прекрасних кришталевих палацах під водою. При бажанні вони можуть пересуватися і по суші. У холодну пору року вони вважають за краще не виходити на берег, а ось навесні і влітку їх часто можна побачити при світлі місяця.

Особливо побоюватися русалок треба юнакам, тому що вподобаного вони лоскочать і тягнуть в свій підводний палац. За легендою, юнаки не гинуть, а стають чоловіками русалок і, оточені турботою та розкішшю, вони швидко забувають земне життя.

Щоб зовсім не зустрічатися з русалками брали на річку чи в ліс пучок полині – «трави окаянної». Русалка цю рослину не любить, і якщо кинути їй пучок в обличчя, то більше ніколи вона до вас не підійде. Однак в ніч на Івана Купала і в русальний тиждень (8 тиждень після Великодня) ні одна розумна людина не купалася в річці і навіть не плескала у долоні на березі. Вважалося, що в ці дні русалки стають злими і можуть багато бід накоїти.

На Мокія мокрого дівчата не працювали. Вони плели вінки і загадували на майбутніх чоловіків. Вінки пускали по воді і вірили, що їх підберуть русалки і будуть в них веселитися по ночах.

Прикмети та повір’я

  1. Якщо на Мокія мокро, то і літо мокре буде.
  2. Якщо туманно і схід багряний, то чекай грозового літа.
  3. Підземний туман до сходу сонця розходиться – до негоди.
  4. Туман на Мокія – до дощового літа.
  5. Якщо 24 травня дощ, то ще сорок днів будуть дощовими.
  6. Кінь гривою трясе – до дощу.
  7. Спекотна і суха погода – до посушливого літа.
  8. У цей день перебували під забороною посівні роботи, щоб град полів не побив.
  9. Сон з 23 на 24 травня віщує події, які відбудуться через 12 днів. Сновидіння, побачене вдень 24 травня, віще, але сильно довіряти йому не потрібно.

Recent Posts

Сильні заморозки ідуть в Україну: синоптики розповіли, де буде найхолодніше

В Україні три ночі поспіль, 8 , 9 та 10 травня очікуються заморозки. Про це повідомила синоптикиня…

8 часов ago

Чому не можна постійно заряджати пристрій до 100%. Головні правила зарядки телефона

Акумулятори смартфонів виходять з ладу через 2-5 років. Не потрібно постійно заряджати пристрій до 100%.…

15 часов ago

Щоб зібрати гарний врожай смородини в цьому році, полийте її цим розчином

Смородина не вибаглива в догляді. Однак, варто знати, яке підживлення внести, щоб зібрати великий та…

15 часов ago

Як позбутися від попелиці на городі. Дієвий спосіб захистити рослини від цього шкідника

Попелиця може завдати серйозної шкоди ділянці з рослинами. Вона харчується навіть молодими саджанцями. Також, попелиця…

2 дня ago

Чому кущ троянд може перетворитися на шипшину, та як цього не допустити

Іноді троянда може перетворитися на шипшину - це може статися з різних причин. Однак, проблему…

2 дня ago

Вилки та ложки сяятимуть чистотою. Замочіть їх на пів години в цьому розчині

Багато хто має столові прибори з нержавіючої сталі. Іноді їх потрібно ретельно чистити, щоб вони…

3 дня ago