Categories: Цікаве

26 серпня — Тихона Чудотворця: чого категорично не можна робити в цей день

У цей день православна церква вшановує пам’ять єпископа Тихона Задонського (ім’я при народженні – Тимофій Соколов). У народі цей день називали Тихон Страсний за те, що потрібно обходити будинок з іконою Божої Матері «Страсна». Так свято і поєднало у своїй назві імена святителя Тихона та іменування ікони. Джерело

Тихон Страсний 26 серпня: головні заборони свята

У народі Тихона вважали покровителем цього дня і спасителем від депресії, біснування, зневіри (що є одним зі смертних гріхів і категорично забороняється церквою). Ще Тихону молилися про умиротворення душі.

Цей день наші предки зазвичай проводили в наведенні порядку і провітрюванні в погребі і сараї, перед тим, як закласти в них зібраний урожай і всі їстівні заготовки, які господині запасли на зиму. В льоху завозили свіжу просушену солому, якою згодом прикривали лід холодника, щоб той не танув. Холодником на Русі називали певний кут льоху, який з зими закладали брили вирубаного на річках льоду. Перевіряли, чи не утворилася де цвіль або гниль. Не забували і про хату. Обходили будинок з іконою в руках.

Також заговорювали сіно і зимові сховища від недоброго слова, від лихого ока і всякої нечисті. Господині розвішували по кутах сховищ пучки будяків та полину. Частина полину підпалювали, а цим димом окурювали все приміщення. Якщо рослина ще залишалася – викидати її не можна, інакше нещастя повернуться в будинок. Наприкінці ритуалу по кутах розкладалися щіпки солі.



Полин, як вважалося на Русі, може очистити повітря і звільнити стіни від гнилі, чортополох і сіль були відомими засобами проти злих сил. Іноді спільно з полином для обкурювання приміщень використовували ладан, а стіни окропляли святою водою. Все це робилося для того, щоб максимально захистити і зберегти зібраний урожай, адже від нього залежали добробут і здоров’я людини.

Крім того, в народі ходили прикмети, пов’язані з урожаєм: «Коли грибовно — так і хлібовно». Так, при великій кількості грибів у лісах можна сподіватися і на хороший урожай зерна в наступному році. У той же час ходити по гриби в цей день не рекомендується.

Ще на Тихона слов’яни спостерігали за вітрами, якщо вони віяли тихо — чекали вітру на кілька днів уперед, а якщо проносилися бурею — це віщувало дощовий вересень.

Recent Posts

Яєчна шкарлупа на городі: як правильно її використовувати, щоб отримати гарний врожай

Яєчна шкаралупа може стати гарним добривом для листового салату, цибулі, квітів, моркви, смородини та вишні.…

22 часа ago

4 добрива для полуниці, які потрібно вносити під час цвітіння

В полуниці міститься багато вітамінів. А ще, вона дуже смачна та соковита. Щоб зібрати щедрий…

22 часа ago

Що потрібно зробити, щоб захистити майбутній врожай картоплі від парші. Дієві поради

Найпоширенішою хворобою, що здатна знищити рівень врожайності картоплі, є парша. Знищити її можна лише на…

22 часа ago

Які добрива необхідні томатам для повноцінного зростання. Поради агронома

Для забезпечення щедрого врожаю помідорів, потрібно знати, які мікроелементи вносити. Азот. Допомагає рослинам нарощувати зелену…

2 дня ago

Чому не можна висаджувати калину біля будинку, та чим вона може зашкодити

Калину не можна висаджувати поряд з будинку, бо вона не вживається з іншими культурами на…

2 дня ago

Як із шматочків хліба приготувати гарне добриво для огірків. І не треба ніякої хімії

Під час догляду за огірками садівники нерідко використовують перевірені натуральні засоби. Наприклад, можна приготувати добрива…

3 дня ago