Categories: Цікаве

29 серпня — Феодорівської ікони Божої Матері — перед нею моляться про щастя в шлюбі

29 серпня Православна Церква вшановує Феодорівську ікону Божої Матері. Перед нею моляться про щастя в шлюбі, у разі тривалої бездітності, про вдале виношування дитини і при важких пологах. Джерело

За переказами, Феодорівська ікона Божої Матері написана святим євангелістом Лукою. Ким і коли вона принесена на Русь — невідомо, але вже в XII столітті ікона знаходилася в каплиці недалеко від міста Городця і вважалася чудотворною. В 1164 псковським князем Георгієм Всеволодовичем на місці каплиці був влаштований монастир, названий Городецьким. В часи навали Батия обитель згоріла. Всі думали, що у вогні загинула і ікона. У 1239 році, 16 серпня, в день свята Нерукотворного Образа Господа Ісуса Христа костромський князь Василь Юрійович під час полювання побачив на сосні ікону.

Коли він спробував взяти її в руки, ікона піднялася в повітря. Вражений цим дивом, князь запросив духовенство і народ. Після загальної молитви ікону зняли з дерева і віднесли в головний собор Костроми. А напередодні жителі міста бачили, як по місту з іконою в руках пройшов якийсь воїн в багатій одежі, дуже схожий зі святим великомучеником Феодором Стратилатом, в честь якого в Костромі був побудований собор. Тому явлену ікону Божої Матері і назвали «Феодорівською». Пропустить через 8 Серед людей, що прийшли поклонитися знайденій іконі Богородиці «Феодорівська», були і люди з спустошеного татарами Городця, які негайно визнали, що знайдена ікона і є та, яка кілька років стояла в Городоцькій каплиці.



Двічі Костромський собор пережив пожежу, і обидва рази ікона лишалася неушкодженою. Після цих пожеж князь Василь вирішив побудувати для ікони Богоматері «Феодорівська» особливий храм — Успенський собор з боковим вівтарем в ім’я великомученика Феодора Стратилата. Вівтарем він був звернений не на схід, а на північ — до місця знаходження ікони. Феодорівська ікона перебувала в цьому соборі, який став в 1835 році кафедральним, до 1929 року. Після всіляких переміщень з храму в храм, пов’язаних з «історичними змінами» в країні, 18 серпня 1991 ікона була перенесена в кафедральний Богоявленський собор Костромської єпархії, де і перебуває до теперішнього часу.

Recent Posts

Слимаки самі лізуть на цей запах. Швидкий та дієвий спосіб позбутися шкідника

Дачники, обов'язково, приймають заходів проти шкідників, бо вони завдають сильної шкоди культурам. Найпростіший варіант -…

16 часов ago

Для чого у яблуню вбивати старий цвях, та як правильно це робити

Садівники нерідко вирощують яблуні на своїх ділянках. Однак, цей процес вимагає терпіння, щоб отримати соковиті…

16 часов ago

Чому у полуниці чорніє цвіт, та що робити, щоб не залишитись без врожаю

Іноді на полуниці можуть чорніти квіти. Не кожен городник знає, чому це відбувається. Почорніння та…

18 часов ago

Якої погоди слід очікувати на Великдень. Цього усі так довго чекали

Після Великодня відчутно похолодає На більшій частині території України у першій половині тижня погоду визначатиме…

2 дня ago

Соковита та смачна шинка на свята. Рецепт приготування, простий та швидкий

Будь-яка господиня хоче здивувати гостей різними стравами на столі. Тому, пропонуємо приготувати апетитну шинку з…

2 дня ago

Консервація редиски: три рецепти смачної заготовки на зиму

Навесні на полицях магазинів з'являється редиска. Це овоч, який першим з'являється після зими. Однак, в…

2 дня ago