Categories: Цікаве

30 березня Святого Олексія. Хто він такий і чим так догодив Господу

Пам’ять Олексія, чоловіка Божого (411 р.) ми вшановуємо 30 березня, а його історія життя здавна була дуже люба народу. Його праці та молитовні подвиги навряд чи хто зможе вмістити. Прп. Алексій народився в Римі, в сім’ї благочестивих Евфіміана і Аглаїди, які довгий час були бездітні і просили Господа про дарування їм чада. Господь почув їхні молитви. З юних років Олексій строго постив, роздавав милостиню, під багатим одягом носив волосяницю. І в ці ж роки в ньому виникло бажання залишити світ і служити Господу. Але батьки хотіли його одружити і після досягнення нею повноліття знайшли йому наречену.

У день весілля він віддав своїй нареченій обручку і пішов з дому. Святий поплив в Едесу і жив там при храмі Пресвятої Богородиці на паперті і годувався хлібом і водою, а милостиню, яку йому подавали, роздавав убогим. Сама Пресвята Богородиця відкрила, що Олексій – чоловік Божий. Багато хто стали його поважати, але він, йдучи від слави, пішов з цього місця. Поневірявся багато років по храмах, просив милостиню, щоб прикрити свою тілесну наготу і просочитися, і вдосконалювався в пості і молитві. За що Господь дарував через нього безліч чудес і зцілень.

Перебуваючи в Римі, невпізнаний своїми батьками, він просив батька свого оселитися в будь-якому куточку двору. Його влаштували в спеціальному приміщенні при вході в будинок. Живучи у своїх батьків, святий Олексій продовжував постити, дні і ночі проводячи в молитві. Будучи ніким не впізнаним, терпів образи і глузування від слуг свого батька. Незадовго до смерті було йому одкровення від Господа про день його смерті.

І тільки після його смерті батьки знайшли в його руці сувій: «Дорогі тато і мама, вибачте мене за заподіяний вам біль. Я бачив вашу любов і страждання, але любов моя до Христа перевершує земну любов до батьків». Батько, мати і дружина святого Алексія з плачем припали до тіла святого. Побачивши такі події, багато хто плакав. Труну з тілом святого Олексія був поставлений посеред центральної площі. До нього став стікатися народ і став молитися, після чого відбувалися зцілення: німі починали говорити, сліпці прозрівав, одержимі і душевнохворі видужували. Його тіло виявилося нетлінним, а згодом від святих мощей стало спливати миро. Джерело

Recent Posts

Фарбуємо Великодні яйця у незвичний візерунок. Просто та швидко

Кожна господиня на пасхальний стіл ставить розфарбовані яйця. Якщо хочеться здивувати гостей космічними яйцями, можна…

14 часов ago

Посівний календар на травень 2024. Сприятливі дні для гарного врожаю

В травні городники мають багато роботи. В цей час закінчуються посівні, посадкові роботи та пересадка…

14 часов ago

Чому птахи летять ключем: чого саме слід повчитися у них всім людям

Зграї птахів відлітають у вирій організовано та злагоджено. Однак, не кожен знає, чому вони летять…

2 дня ago

Щоб вікна блищали на Великдень, помийте їх цим дієвим засобом. І ніяких розводів

Чистити вікна – це нудна справа, яку часто відкладають на потім. Однак, відмити їх можна…

2 дня ago

Чи можна садити томати після томатів. Помилки, які допускають більшість городників

Помідори не можна висаджувати на одній й тій самій ділянці протягом декількох років поспіль. Навіть,…

3 дня ago

Як правильно посіяти моркву, щоб не треба було робити прорідження. Новий спосіб

Навесні висаджують моркву. Щоб отримати великі та смачні коренеплоди, потрібно знати правила посадки цього овочу.…

3 дня ago