Categories: Цікаве

30 серпня — Мирон Вітрогон: що потрібно зробити сьогодні

В цей день існував звичай спалювати на задньому дворі старі речі, щоб разом з ними у вогонь пішли хвороби, скорботи та печалі.

Православне свято Мирон Вітрогон відзначається 30 серпня (17 серпня за старим стилем) кожного року. В цей день в храмах вшановують пам’ять святого Мирона, який служив пресвітером в Ахаї, інформує Ukr.Media.

Не слід плутати день Мирона Вітрогона 30 серпня з Мироном Вітрогоном раннім, який відзначається в пам’ять про святителя Мирона Крітського 21 серпня.

На Мирона Вітрогона в давні часи народ завжди звертав увагу на погодні прикмети. Наприклад, люди вірили, що якщо у цей день вранці випала роса і піднявся туман, то погоди можна чекати хорошої.

30 серпня в селах було заведено піти у двір до вдови та запитати, чи не треба чимось допомогти. Не забували й про будинки, де не було господаря.

Мирон походив зі знатного роду, але був дуже лагідною вдачею. Він прославився своїм благочестям і добрим ставленням до людей.



Одного разу до храму, де служив Мирон, увірвався місцевий правитель Антипатр, щоб захопити християн і віддати їх на муки в покарання за їх віру. Мирон перешкодив йому докорами та посмів в обличчя Антипару сказати про неправедність його намірів. На це правитель наказав спочатку катувати Мирона, а потім жбурнути у вогонь розжареної печі. Коли ж той вийшов з неї, явно не зачеплений вогнем, він наказав труїти його дикими звірами, але хижаки були з мучеником добрими та ласкавими тваринами. Тоді Антипатр сам убив святого.

Традиції та обряди на Мирона Вітрогона

Про цей день предки говорили: «Прийшов Мирон, почав вітрів гон». Починали віяти сильні вітри, які зривають з дерев листя. Про те, якою буде погода в найближчі дні (вітряною або безвітряною) судили заздалегідь — з дня Тихона: «Тихон дме тихо — і Мирон відпочиває». Цей день вважався початком активного листопада. Перше дерево, якого стосувався подих осені — це береза, за нею починали втрачати листя в’яз, липа, черемха. До 30 серпня селяни повсюдно намагалися закінчити польові роботи, оскільки вже жили в очікуванні осіннього бездоріжжя.

На Мирона Вітрогона в селах існувала традиція влаштовувати допомогу вдовам. Під час неї всі жителі села збиралися разом для того, щоб допомогти вдовам і сиротам. Жінки допомагали робити заготовки на зиму, прибирали в хаті, чоловіки ж зорювали землю, сіяли озимі, лагодили дах, рубали дрова.

Кожна сім’я 30 серпня приносила знедоленим щось з власних запасів: хтось ніс капусту, огірки та цибулю, хтось — борошно і зерно, хтось — відріз тканинного льону або шерсть. Наші пращури говорили: «На вдові у двір хоч тріску кинь». З осені і весни допомога вдовам на Русі була звичайною справою, кожен житель села вважав своїм обов’язком допомогти знедоленим і вдовам. Зазвичай допомога вдовам закінчувалися спільним обідом, який теж збирався і готувався в складчину.



Прикмети на Мирона Вітрогона

  • На сході сонця небо червоне — прикмета того, що погода буде непостійною.
  • Вранці — туман і роса, значить погода буде гарна.
  • Якщо на Мирона вітер дме поривами, то очікується тиха погода, якщо ж дме безперервно, то найближчим часом буде негода.
  • Сонце сідає в хмари — в найближчі дні дощитиме.
  • Останній журавель полетів 30 серпня — значить, на свято Покрови буде достатньо холодно.
  • На Мирона не посієш — на наступний рік збереш одні квіточки.
  • Сажа з комину падає — до сирої погоди.
  • Полум’я гасової лампи іскриться і схоже на гриб — до дощу.
  • Зірки здаються маленькими — до зміни напрямку вітру і негоди.
  • Жаби виходять на сушу і стрибають — до туману або перед дощем.
  • Якщо нічний туман не стелиться по поверхні води, а піднімається вгору, це віщує погіршення погоди.

Recent Posts

Вилки та ложки сяятимуть чистотою. Замочіть їх на пів години в цьому розчині

Багато хто має столові прибори з нержавіючої сталі. Іноді їх потрібно ретельно чистити, щоб вони…

11 минут ago

Використання соди на городі: як правильно це робити, щоб не завдати шкоди рослинам

Звичайна або кальцинована сода можуть стати в нагоді на городі та в саду. Сода допоможе…

18 минут ago

Священники розповіли, що робити зі шкаралупою освячених на Великдень яєць

Як правильно утилізувати речі з православною символікою. 5 травня православні християни святкують Великдень. Багато хто…

19 часов ago

Чому потрібно засипати в пральну машинку лимонну кислоту, та яку користь це приносить. Поради сантехніка

Лимонна кислота допомагає вирішити серйозні проблеми, що можуть виникнути в пральній машині. Видаляти накип потрібно…

21 час ago

Як відлякати вуличних котів від свого дому. 9 дієвих способів

Деякі способи допоможуть відлякати вуличних котів без шкоди для їх здоров'я та життя. Коти не…

21 час ago

Терміни та правила посадки кабачків. Не будете знати куди подіти врожай

Кабачки невибагливі в догляді, але їх вирощування має певні нюанси. По-перше, їх слід своєчасно посіяти.…

2 дня ago