Categories: Цікаве

Дивовижний текст, знайдений у старій церкві

Якщо вам сумно, погано або самотньо, прочитайте цей текст.

Написаний поетом Максом Ерманном в далекі 1920-ті роки минулого століття, твір настільки мудрий і проникливий, що увійшов в історію, і йому навіть присвячена ціла стаття на Вікіпедії! Називається поема Desiderata.

Ідіть своїм шляхом спокійно серед галасу й метушні та пам’ятайте про мир, який може бути в тиші. Не зраджуючи собі, живіть, як тільки можливо, в хороших відносинах з кожною людиною. Говоріть м’яко й ясно свою правду та слухайте інших, навіть тих людей, які не витончені розумом й неосвічені; у них теж є своя історія.

Уникайте людей галасливих та агресивних; вони псують настрій. Не порівнюйте себе ні з ким: ви ризикуєте відчути себе нікчемним або стати марнославним. Завжди є хтось, хто більш великий або більш малий, ніж ви.

Радійте своїм планам так само, як ви радієте тому, що вже зробили. Цікавтеся завжди своїм ремеслом; яким би скромним воно не було – це коштовність в порівнянні з іншими речами, якими ви володієте. Будьте обачні у своїх справах, у світі повно обману. Але не будьте сліпі до чеснот; інші люди прагнуть до великих ідеалів, та всюди життя повне героїзму.

Будьте самим собою. Не грайте в дружбу. Не будьте цинічними в любові – в порівнянні з порожнечею й розчаруванням вона так само вічна, як трава.

З добрим серцем приймайте те, що радять вам роки, і з вдячністю прощайтеся з молодістю. Зміцнюйте свій дух на випадок раптового нещастя. Не мучте себе химерами. Чимало страхів народжуються від втоми та самотності.

Підкоряйтеся здоровій дисципліні, але будьте м’яким з собою. Ви – дитя світобудови не менше, ніж дерева та зірки: ви маєте право бути тут. І нехай це для вас очевидно чи ні, але світ йде так, як він й має йти. Будьте в мирі з Богом, як би ви Його не розуміли.

Чим би ви не займалися та про що б ви не мріяли, в галасливій суєті життя зберігайте мир у своїй душі. З усією підступністю, одноманітними працями й розбитими мріями світ все ж таки прекрасний. Будьте до нього уважні. Намагайтеся бути щасливими.

Існує легенда, пов’язана з цим віршем…

Автором тексту є Макс Ерманн (Max Ehrmann), поет й адвокат зі штату Індіана (США). Він жив з 1872 по 1945 рік. У своєму щоденнику Макс написав: «Я б хотів, якщо у мене це вийде, залишити після себе подарунок – невелике есе, перейняте духом шляхетності». Десь наприкінці 20-х років він якраз й створив «Напуття».

Близько 1959 року ректор церкви Св. Павла в Балтиморі додав цю поему в папку текстів для свого приходу. При цьому напис на папці свідчив: «Стара церква Св. Павла, 1962 р.» (У 1962 році вона була заснована).

Парафіяни церкви передавали цю папку один одному. У 1965 році один з гостей парафіянина побачив цей текст й зацікавився ним. Йому здалося, що «Напуття» є вітальною листівкою на Різдво. А так як текст лежав у папці «Стара церква Св. Павла, 1962 р.», гість вирішив що в цьому році в цій церкві текст і був знайдений.

Так народилась легенда.

Серед метушні та галасу йди з миром по життю своєму; і пам’ятай про те, що можна спокій в тиші знайти.

По можливості, без зайвих поступок, зберігай добрі стосунки з усіма.

Правду говори спокійно й ясно; та інших вислуховуй, так навіть дурням та немудрим є, що сказати.

Уникай крикунів та агресивно налаштованих людей; вони лише дратують дух твій.

Якщо станеш порівнювати себе з іншими, марність й гіркота можуть опанувати тобою, бо завжди знайдуться ті, хто буде або кращим, або гіршим за тебе.

Радій досягненням та планам своїм. Прагни до успіху, нехай навіть скромному; лише він один – твоє справжнє надбання в цьому мінливому світі.



Будь обережний в справах своїх, так як світ сповнений шахрайства. Але не дозволяй обману приховати від тебе чесноти: багато хто прагне до високих ідеалів, та всюди життя повне героїзму.

Будь самим собою. А особливо, не демонструй удавану прихильність. Також не будь цинічним, коли маєш справу з любов’ю, оскільки серед нудьги й розчарувань лише вона одна, подібно траві, відроджується знову і знову.

З вдячністю приймай плин часу й без жалю розлучайся з тим, що радувало тебе в молодості.

Розвивай силу духу, щоб була вона тобі захистом від ударів долі. Але не дозволяй темним думкам опанувати тобою. Втома й самотність породжують безліч страхів.

Не забувай про дисципліну, будь добрим до самого себе.

Ти, подібно до дерев й зірок, народжений Всесвітом. І у тебе є право бути тут. Усвідомлюєш ти чи ні, але Всесвіт розвивається так, як треба.

Тому живи в мирі з Богом, яким би ти його собі не уявляв. І чим би ти не займався, й які б не були твої прагнення, серед шуму та плутанини зберігай спокій в душі своїй. Незважаючи на фальш, тяжку працю та нездійснені мрії, наш світ все ж таки прекрасний.

Не сумуй. І намагайся бути щасливим.

Макс Ерманн. Desiderata. Переклад з англійської: І. Єфремов

За матеріалами сайту

Recent Posts

Священники розповіли, що робити зі шкаралупою освячених на Великдень яєць

Як правильно утилізувати речі з православною символікою. 5 травня православні християни святкують Великдень. Багато хто…

13 часов ago

Чому потрібно засипати в пральну машинку лимонну кислоту, та яку користь це приносить. Поради сантехніка

Лимонна кислота допомагає вирішити серйозні проблеми, що можуть виникнути в пральній машині. Видаляти накип потрібно…

15 часов ago

Як відлякати вуличних котів від свого дому. 9 дієвих способів

Деякі способи допоможуть відлякати вуличних котів без шкоди для їх здоров'я та життя. Коти не…

15 часов ago

Терміни та правила посадки кабачків. Не будете знати куди подіти врожай

Кабачки невибагливі в догляді, але їх вирощування має певні нюанси. По-перше, їх слід своєчасно посіяти.…

2 дня ago

Три дієві способи відмити пожовтілий підвіконник. І не треба ніякої хімії

Пластикові підвіконня мити нескладно та вони довго залишаються чистими. Однак, з часом підвіконня жовтіють від…

2 дня ago

Головні правила застосування нітроамофоски в саду та на городі. Врожай буде кращим ніж у сусіда

Щоб плодові дерева давали гарний врожай, а квіти пишно цвіли, потрібно підживлювати культури нітроамофоскою. Добриво…

2 дня ago