Categories: Поради

Догляд за кімнатними рослинами, не забудьте це зробити

У березні дуже важливо приділити кімнатним квітам якомога більше уваги, адже весна – складний для них період.

У перший весняний місяць дні стають значно довшими і яскравішими. І квітникар не повинен пропустити цю пору, адже стільки справ попереду, інформує Ukr.Media.

Бережемо від перегріву

В першу чергу треба звернути увагу на небезпеку пошкодження рослин перегрівом. У березні кут падіння сонячних променів такий, що вони проникають крізь вікна на максимальну відстань і здатні пошкодити рослини, що стоять навіть в глибині кімнати. А вже на підвіконні, над батареєю центрального опалення, температура може бути просто небезпечною для життя рослин. Особливо чутливі до цього молоді пагони, які яу раз у цю пору з’являються на кінцях гілок.

Формуємо рослини

Проведені обрізки після початку активного росту рослин стимулюють розвиток значної кількості нових гілок. Треба лише забезпечити достатнє джерело світла і запас поживних речовин в ґрунті. Березень — найбільш відповідний час для формують обрізок.

Оновлюємо грунт

Щоб виконати останню весняну умову, потрібно оновити грунт. Зазвичай це роблять, пересаджуючи рослини в трохи більші горщики і заповнюючи вільний простір свіжою земляною сумішшю. Досвідчені квітникарі добре знають, що горщики «на виріст» можуть погубити будь-яку, навіть стійку рослину. Або, щонайменше, звести нанівець всі спроби домогтися її цвітіння. Оптимальний зазор між стінками нового горщика і земляною грудкою — 2-2,5 см.

Закінчуємо зимівлю



Прийшла пора повернути в ґрунт рослини, які зиму провели в коморі. Наприклад, зефирантеси, оксалис, бульбові бегонії, аморфофаллюси, каладиуми, глоріози тощо. Але з їх поливом поспішати не слід. Треба розуміти, що початковий ріст у них відбувається виключно за рахунок запасів, зроблених у попередньому сезоні, а надлишок вологи в ґрунті може призвести до загнивання. У числі інших навесні пересаджують і гіппеаструм

Рослини, для яких у цей час настає період відпочинку, наприклад, цикламени, майже не поливають, щоб вони поступово втратили листя. Період їх відпочинку триватиме до осені. Тому і пересадку їх відкладають на кінець літа.

Поділ рослин

Березень — прекрасний час для розмноження рослин. Причому, ці роботи гармонійно поєднуються з пересадками і обрізанням. Наприклад, при пересадці з’являється можливість відокремити кореневу систему і отримати молоді екземпляри. А кореневі системи рослин, для яких властиво утворювати цілі колонії (калатеї, ктенанти, спатіфілуми тощо), можна поділити на 3-4 частини і посадити в окремі горщики. При цьому не треба прагнути ділити колонію на дуже дрібні частини або окремі екземпляри. Деякі рослини, наприклад, аспарагус, після такого поділу взагалі припиняють свій ріст і навіть гинуть.

Під час пересадки деякі рослини можна розмножувати поділом Якщо при діленні доводиться розрізати кореневища, то перед посадкою треба обов’язково припудрити рани товченим активованим вугіллям і дати їм підсохнути пару годин. Для посадки таких рослин не слід брати готові грунтосуміші, які містять сухі мінеральні добрива. Після першого ж поливу вони розчиняться, потраплять в незагоєні ранки на коренях і викличуть їх гниття.

Розмноження живцями

Слід враховувати, що ранньою весною, при обрізці рослин, можна отримати тільки повністю доспілі, здерев’янілі живці. Корнеутворююча здатність у них невисока, тому укорінення зазвичай триває досить довго.

Малоефективні в даному випадку і стимулятори коренеутворення, особливо сухі, у вигляді пудри. Тому використовувати такі живці для розмноження є сенс тільки у рослин, які легко укорінюються (фікуси, пахистахиси, якобинії, гипестеси тощо). У інших рослин живці для розмноження краще взяти влітку, коли деревина ще зелена.

У деяких рослин (драцени, юки) для розмноження використовують зайві бічні пагони, які з’являються на стовбурах із сплячих бруньок. Їх бажано зрізати з п’ятою — невеликим шматочком основного стовбура. Рани треба обов’язково покрити розігрітим садовим варом.

Recent Posts

Фарбуємо Великодні яйця у незвичний візерунок. Просто та швидко

Кожна господиня на пасхальний стіл ставить розфарбовані яйця. Якщо хочеться здивувати гостей космічними яйцями, можна…

11 часов ago

Посівний календар на травень 2024. Сприятливі дні для гарного врожаю

В травні городники мають багато роботи. В цей час закінчуються посівні, посадкові роботи та пересадка…

11 часов ago

Чому птахи летять ключем: чого саме слід повчитися у них всім людям

Зграї птахів відлітають у вирій організовано та злагоджено. Однак, не кожен знає, чому вони летять…

1 день ago

Щоб вікна блищали на Великдень, помийте їх цим дієвим засобом. І ніяких розводів

Чистити вікна – це нудна справа, яку часто відкладають на потім. Однак, відмити їх можна…

1 день ago

Чи можна садити томати після томатів. Помилки, які допускають більшість городників

Помідори не можна висаджувати на одній й тій самій ділянці протягом декількох років поспіль. Навіть,…

2 дня ago

Як правильно посіяти моркву, щоб не треба було робити прорідження. Новий спосіб

Навесні висаджують моркву. Щоб отримати великі та смачні коренеплоди, потрібно знати правила посадки цього овочу.…

2 дня ago