Categories: Поради

Головні помилки, при зберіганні картоплі. Ніколи не допускайте їх.

Ось здавалося б, все зробили правильно: виростили відмінної якості картоплю, вчасно зібрали і просушили урожай, прибрали його для зимового зберігання… під час якого чомусь частина врожаю зіпсувалася…

Що сталося з картоплею? Які помилки були допущені вчасно його зберігання та як їх уникнути в подальшому? Саме на ці питання ми будемо шукати відповіді.

Помилка 1: всі сорти картоплі, придатні для тривалого зберігання

Ми допускаємо величезну помилку, закладаючи на зберігання бульби ранньостиглих сортів картоплі. І справа тут зовсім не в її смакових якостях — вони відмінні, — але цю картоплю можна зберігати довго. Навіть в ідеальних умовах ранньостигла картопля зберігається лише до листопада. Потім вона починає швидко проростати і в’яне, втрачаючи свої якості, а значить, для продовольчих потреб стає непридатною.

Для тривалого зберігання придатна лише картопля середнього і пізнього строків достигання – пам’ятайте про це.

Помилка 2: можна зберігати картоплю низької якості

Деколи, піддавшись швидкоплинній спокусі, ми закладаємо на зберігання картоплю сумнівної або низької якості, сподіваючись, що вона успішно перезимує. Найчастіше таке трапляється в неврожайні роки, але, повірте, це серйозна помилка! Картопля успішно зберігається всю довгу зиму тільки в тому випадку, якщо врожай бульб відмінної якості і абсолютно здоровий.

Саме тому, перш ніж закладати на зберігання картоплю, її необхідно не тільки ретельно просушити, видаливши всю землю і різні сторонні домішки, але і сортувати, відкинувши убік всі маленькі, підморожені, загниваючі, пошкоджені та хворі бульби. Навітьякщо ви зберігаєте картоплю при оптимальній температурі і вологості, закладайте на зиму тільки високоякісну здорову картоплю.



Помилка 3: картопля та інші овочі

Ось як ми звикли: картоплю в шухлядки склали на зберігання, буряк, морква, цибуля і часник теж по окремих скриньок розподілили. А якщо місця немає, як бути? Невже картоплю можна зберігати разом з іншими овочами?

Можна, але не з усіма. Просто ідеально картопля зберігається з буряком, яку закладають поверх бульб.І роблять це не лише для того, щоб місце у сховищі заощадити. Буряк відмінно вбирає зайву вологу, яка їй тільки на користь, оберігаючи тим самим від загнивання бульби картоплі.

Помилка 4: картопля не вимагає особливих умов зберігання

Для того, щоб зберегти урожай взимку, ми пристосовуємо льох і підпілля, підвали, а деяким городянам-городникам доводиться використовувати для цього лоджію або балкон, а то і зовсім комору в квартирі. Але якщо з зберіганням картоплі в льохах і підвалах проблем (при правильному підході до справи, звичайно) виникнути не повинно, то у випадку з лоджіями та балконами неприємності трапляються досить часто. До речі, про те, як правильно зберігати картоплю в підвалах і погребах, ви можете почитати в статті Кращі способи зимового зберігання овочів.

Якщо лоджія або балкон — єдине місце, де ви можете зберігати свій урожай, підійдіть до цієї нелегкої справи відповідально. Не варто залишати нічим не прикритий мішок картоплі на балконі і сподіватися, що вона нормально збережеться — дива не станеться. Спробуйте краще використовувати нескладні домашні сховища.

Спорудити його можна з дерев’яних дощок або щитів. Найкраще, коли таких ящиків (різних за розміром) два, вставлених один в іншій — як матрьошки. Обсяг внутрішнього ящика повинен бути трохи менше — так, щоб між ними була відстань приблизно 5 см. до Речі, дно і кришку ящика теж необхідно зробити подвійним. Заповнити утворену порожнечу між ящиками і кришками найкраще товстим пінопластом або сухими тирсою. Зовні сховище необхідно оббити пластиком, шматком оцинковки, лінолеумом або просто пофарбувати — так ви захистіть його вміст від вологи.

Якщо споруджувати стаціонарний контейнер для зберігання картоплі на балконі у вас ні часу, ні бажання немає, пропоную альтернативу — термоконтейнер побутової Балконний льох. Це, по суті, подвійний мішок, виготовлений з міцної наметової тканини, досить привабливою на вигляд. Утеплений він спеціальним особливо міцним синтепоном і обладнаний електричним підігрівом. У такому винарні будь-які овочі збережуться на балконі навіть при морозі -40°С, тому що всередині цього диво-пристосування завжди автоматично підтримується температура +1…+7°С. Контролювати температуру ви зможете за допомогою електронного терморегулятора зі спеціальним зручним екраном. Льох відкривається за допомогою звичайної блискавки. А ще за ним дуже легко доглядати — навесні його досить просто почистити, якщо необхідно – випрати і можна прибирати до наступного сезону. Випускається Льох в 3-х модифікаціях: на 100 літрів (приблизно 1 мішок картоплі), на 180 літрів (приблизно 2 мішки картоплі) і на 300 літрів (приблизно 3 мішки картоплі).



Помилка 5: не можна перебирати картоплю в сховищі

Існує думка, що перебираючи картоплю в сховищі, ми наносимо тільки їй шкоду — мимоволі ушкоджуємо бульби і перемішуємо хворі зі здоровими. Це оману.

Під час зимового зберігання картоплю перебирати потрібно, так як в ній можуть виникнути різні інфекційні хвороби. Перебирання бульб необхідно починати, як тільки ви помітите розкладаються бульби — це бактеріальна м’яка гниль.

Перебираючи картоплю, треба виймати з сховища не тільки гнилі бульби, але і всі ті, що стикаються з ними. Якщо на поверхні лежать тільки здорові бульби, але від контейнера виходить неприємний запах, і в приміщенні з’явилися дрібні мушки — дрозофіли, це теж ознаки гнилі. Таку картоплю необхідно перебрати всю, видаляючи хворі і заражені бульби.

Recent Posts

Чим очистити ручки плити від липкого жиру. Простий засіб, який легко впорається з цим

Ручки ну плиті швидко забруднюються. Не вся хімія здатна впоратись з ситуацією. Однак, це можна…

14 часов ago

Сприятливі дні у травні для посадки помідорів. Швидко ростуть та дають гарний врожай

Всі садівники знають, що фази Місяця мають безпосередній вплив на якість та кількість врожаю. Для…

14 часов ago

Не «Пасха» і не «куліч»: як правильно говорити українською. Беріть на замітку

Вже скоро буде свято Великодня. Оскільки українці відмовилися від використання мови країни-агресора, слід знати, як…

16 часов ago

Слимаки самі лізуть на цей запах. Швидкий та дієвий спосіб позбутися шкідника

Дачники, обов'язково, приймають заходів проти шкідників, бо вони завдають сильної шкоди культурам. Найпростіший варіант -…

2 дня ago

Для чого у яблуню вбивати старий цвях, та як правильно це робити

Садівники нерідко вирощують яблуні на своїх ділянках. Однак, цей процес вимагає терпіння, щоб отримати соковиті…

2 дня ago

Чому у полуниці чорніє цвіт, та що робити, щоб не залишитись без врожаю

Іноді на полуниці можуть чорніти квіти. Не кожен городник знає, чому це відбувається. Почорніння та…

2 дня ago