Categories: Поради

Коли необхідно обрізати коріння орхідеї, та як правильно це робити.

В яких випадках необхідно обрізати коріння орхідеї і коли цього робити не варто.

Флористи, які тільки почали своє тісне знайомство з орхідеями, не знають, що робити з корінням цієї рослини, яке так і норовить вилізти з субстрату, який заповнює горщик. На відміну від інших кімнатних вихованців, які слухняно виростають в своїх ємностях, для орхідних такий стан речей прийнято вважати нормою, інформує Ukr.Media.

Оскільки переважну їх більшість відносять до числа епіфітів (рослин, які ростуть на поверхні інших рослин), наявність повітряного коріння є цілком природним станом.

Норма або патологія

Деякі квітникарі, які помітили, що коріння орхідеї вилізло з горщика, не знають, що з ним робити: заправляти назад в субстрат або ж обрізати їх за допомогою спеціальних інструментів. Адже в момент посадки чи придбання нового вихованця в спеціалізованому магазині він виглядає пристойно, а його коренева система вміщується всередині горщика.

Насправді повітряне коріння орхідеї, що стирчить з ємності, виконує роль додаткової опори для верхньої частини рослини. Більш того, здорові корінці призначаються для отримання рослиною додаткової вологи з повітря, а також для забезпечення перебігу процесу фотосинтезу. Тому не поспішайте видаляти кореневі відростки, які стирчать з горщика. Необдумані маніпуляції можуть завдати квітці шкоди, позбавивши її додаткової порції корисних речовин.



Коріння рослини є індикатором стану здоров’я вашого вихованця. Якщо орхідея випускає яскраво-зелені корінці, значить її здоров’ю нічого не загрожує, і вона «із задоволенням» зростає. Якщо ж у квітки є тільки блідо-зелені відростки, значить, необхідно змінити умови утримання, оскільки ваша улюблениця знаходиться в стані старості.

Зміна кольору коріння з насичено-зеленого до темно-коричневого або жовтуватого кольору з коричневими плямами, може бути викликана декількома причинами:

  • початок гнильного процесу;
  • опіки, отримані в результаті неправильного вибору концентрації добрива;
  • відкладення солей, що виникли внаслідок застосування мінеральних підживлень.

В даному випадку рослині потрібно лікування, а також зміна умов утримання.

Якщо у орхідеї стирчать назовні кореневі відростки, які засохли, не варто відразу ж хапатися за ножиці. Зазвичай подібне явище зустрічається в жарку пору, коли господар обділяє свого вихованця вологою. Не поспішайте видаляти засохлі частини. Для початку проведіть реанімаційні заходи. Відновіть інтенсивність поливу, а також промивайте корінці теплою водою. Як правило, більша частина відростків відновлюється після проведення подібних заходів. Якщо процедури ефекту не дадуть, засохлі частини можна видаляти.

Корінці, які стирчать з горщика далеко не у всіх випадках свідчать про те, що квітці необхідні «хірургічні» заходи. Тому перед тим, як поставити запитання, чи можна обрізати коріння орхідеї, яке вилазить з горщика, оцініть його стан, прийміть відновлювальні заходи і тільки після цього видаляйте відростки, які псують вигляд рослини.

Важливо! Розібратися, чи є коріння живим і здоровим, можна, помістивши рослину у воду на тривалий період. Живі відростки знову стануть пружними і зеленими. Якщо коріння залишиться коричневим, значить вони відмерли або хворі, і їх можна видалити.

Що робити, якщо коріння стирчить з горщика

Якщо кілька коренів квітки вилізли з субстрату, це жодним чином не є проблемою. Якщо ж все коріння рослини прагне «втекти» з горщика, швидше за все причиною є занадто інтенсивний полив. Така проблема зазвичай виникає в холодну пору року, коли у рослини зменшується потреба в отриманні поживних речовин. Щоб уникнути подальшої «втечі» корінців, рекомендується зменшити полив.



Ще однією причиною, по якій коріння у орхідеї росте вгору, є потреба термінової пересадки. Не виключено, що квітці необхідна більш простора ємність, оскільки попередня стала для неї тісною. Підтвердженням потреби рослини у проведенні пересадки є збліднення листових пластин, а також уповільнення зростання нових бульб. Проводити заходи краще у весняний період або після завершення процесу цвітіння. Якщо кінчики корінців рослини набули насичено-зеленого кольору, це означає, що з пересадкою краще почекати (поки коріння не відросте на пару сантиметрів), оскільки коренева система квітки знаходиться в даний момент у стадії активного зростання.

Також орхідея з корінням назовні може з’явитися у вашій колекції рослин з причини неправильного вибору субстрату. Орхідні потрібно пересаджувати тільки в спеціальну грунтосуміш для орхідей, у складі якої присутні в пропорції 5:2:1 хвойна кора, сфагнум і деревне вугілля. Тому якщо ваш вихованець випустив здорове коріння назовні без відомих причин, перевірте, чи в правильному ґрунті зростає ваша орхідея.

Recent Posts

Слимаки самі лізуть на цей запах. Швидкий та дієвий спосіб позбутися шкідника

Дачники, обов'язково, приймають заходів проти шкідників, бо вони завдають сильної шкоди культурам. Найпростіший варіант -…

9 часов ago

Для чого у яблуню вбивати старий цвях, та як правильно це робити

Садівники нерідко вирощують яблуні на своїх ділянках. Однак, цей процес вимагає терпіння, щоб отримати соковиті…

9 часов ago

Чому у полуниці чорніє цвіт, та що робити, щоб не залишитись без врожаю

Іноді на полуниці можуть чорніти квіти. Не кожен городник знає, чому це відбувається. Почорніння та…

11 часов ago

Якої погоди слід очікувати на Великдень. Цього усі так довго чекали

Після Великодня відчутно похолодає На більшій частині території України у першій половині тижня погоду визначатиме…

1 день ago

Соковита та смачна шинка на свята. Рецепт приготування, простий та швидкий

Будь-яка господиня хоче здивувати гостей різними стравами на столі. Тому, пропонуємо приготувати апетитну шинку з…

1 день ago

Консервація редиски: три рецепти смачної заготовки на зиму

Навесні на полицях магазинів з'являється редиска. Це овоч, який першим з'являється після зими. Однак, в…

1 день ago