Categories: Поради

Коли збирати врожай моркви, та як правильно його зберігати. Поради досвідчених городників

Щоб морква зберігалася всю зиму, її потрібно вчасно викопати. Однак, перед цим, необхідно впевнитись в її повній зрілості.

Пропонуємо дізнатися, коли потрібно викопувати моркву та як її правильно зберігати, щоб вона швидко не зіпсувалася.

Коли збирати врожай моркви?

Ідеальний час для викопування моркви – вересень-жовтень. Однак, слід зазначити, що потрібно встигнути зібрати врожай до появи перших заморозків, бо при температурі нижче +4 градусів Цельсія коренеплоди перестають рости та швидко починають гнити.

Також, викопувати моркву можна вже на 110 день після її посіву у відкритий ґрунт.

Перед тим, як збирати врожай, потрібно впевнитись у зрілості коренеплодів, викопавши та оглянувши їх ззовні. Якщо бадилля моркви пожовтіло та почало сохнути, а на корінні з’явилися тріщини  – це теж ознака того, що можна сміливо прибирати моркву з грядки.

Як правильно викопувати моркву?

Коротку моркву можна збирати руками, а для довгої знадобиться лопата. Збирати врожай потрібно обережно та не поспішаючи, щоб не пошкодити та не зламати коренеплоди.

Після збору врожаю, бадилля необхідно прибрати, відкрутивши його руками – це збільшить термін зберігання моркви. Після чого, коренеплоди розкласти на добре освітленій ділянці та залишити на 2-3 години для висушування.

Перед зберіганням, моркву потрібно перебрати, викинувши пошкоджені, гнилі, заражені хворобою та шкідниками плоди, а потім відсортувати за розміром.

Кращі способи зберігання моркви.

  1. На балконі або лоджії. У цьому випадку, зберігати моркву потрібно в ящику з тирсою. При занадто сильних морозах, її слід укутати ковдрою або іншими теплими речами.
  2. У погребі. Морква чудово зберігається в погребі при умові, якщо там буде вентиляція, температура від -2°C до +2°C й вологість повітря близько 90-95%.
  3. В холодильнику. Зберігати коренеплоди можна в холодильнику у спеціальному ящику для овочів, попередньо обгорнувши пакувальним папером або кількома шарами газети. Таке упакування чудово пропускає повітря й мінімізує появу вологи, через що морква буде провітрюватиметься та не буде гнити. Однак, упакування потрібно регулярно перевіряти й якщо воно мокре замінити його на нове.
  4. Морозильна камера. Моркву потрібно помити, очистити від шкірки та натерти на терці або нарізати кружальцями, смужками, кубиками, тощо. Підготовлену моркву розкласти у спеціальні пакети для заморозки або контейнери з щільно закритими кришками та відправити на зберігання в морозильну камеру.

Recent Posts

Рецепт смачного домашнього сальтисону. Справиться кожна господиня

Сальтисон – це дуже смачна закуска, що підійде до будь-якого столу. Готується легко та виходить…

8 часов ago

Як видалити жовті плями з ванни за допомогою цього простого засобу. Господиням на замітку

Через вапняний наліт змінюється колір навколо ванни. Жовті плями створюють відчуття забрудненості. Не всім вдається…

20 часов ago

Для чого заморожувати огірки, та як правильно це робити

Після заморожування огірки вже не такі хрусткі, але ними можна прикрашати страви. В огірках міститься…

20 часов ago

Жоржини будуть гарно та пишно квітнути: коли садити та як правильно доглядати

Щоб клумбу прикрашали гарні квіти, слід дотримуватись термінів посадки, обрізки та викопування квітів. Жоржини висаджують…

21 час ago

Яєчна шкарлупа на городі: як правильно її використовувати, щоб отримати гарний врожай

Яєчна шкаралупа може стати гарним добривом для листового салату, цибулі, квітів, моркви, смородини та вишні.…

2 дня ago

4 добрива для полуниці, які потрібно вносити під час цвітіння

В полуниці міститься багато вітамінів. А ще, вона дуже смачна та соковита. Щоб зібрати щедрий…

2 дня ago