Categories: Поради

Корисні поради: як зберігати часник у домашніх умовах, щоб він не висох

Часник з давніх часів відомий людині.

Його використовували для приготування страв, вигнання нечистої сили і лікування різних захворювань. Популярність часнику не померкла і в наші дні. Багато городників вирощують цей овоч на своїх ділянках. Однак важливо не тільки зібрати хороший урожай часнику, але і подовше зберегти його, інформує Ukr.Media.

Як зберігати часник, щоб він не висихав і зберігав свої корисні властивості?

Викопувати часник з грядок потрібно в суху погоду. Після викопування краще залишити його на грядці, щоб земля, яка прилипла до голівок, висохла. Після просушування на повітрі, коріння і стебла обрізають. Якщо часник буде зберігатися заплетеним в коси, то стебла залишають довгими, в інших випадках можна залишити не більше 2 см.

Озимий часник швидше висихає, зазвичай він добре зберігається тільки до Нового року, а потім починає гнити і проростати. Літні сорти мають високу лежкість. Частину озимого часнику використовують для осінньої посадки або переробляють, і тільки невелику кількість закладають на зберігання, щоб вжити його в першу чергу.

Відрізнити озимий часник від ярого можна по помилковому стеблу, яке йде посередині головки. У літнього часнику такого стебла немає.

Часник краще зберігати в затемненому місці у відкритих коробках, контейнерах або полотняних мішках. Оптимальна температура зберігання зимового часнику — від -2 до +2 градусів, а літній витримує температуру до +20 градусів.



При зберіганні часнику деякі господині дотепер використовують старовинний спосіб, при якому стебла часнику заплітають у коси й розвішують на стінах і гачках. Подібним чином зберігають часник і у капронових панчохах.

Фанерні або картонні коробки, ящики та плетені кошики, в які вкладається на зберігання часник, обов’язково повинні мати отвори для повітря. У погребі тару з часником рекомендується розміщувати на відстані від капусти, картоплі, моркви і буряків, таке сусідство небажане.

В умовах міської квартири можна зберігати часник у скляних банках. Банки ретельно миють і добре просушують, а потім закладають в них часник цілими головками або розібравши його на зубчики. Банки не закривають кришками і ставлять у сухе, затемнене місце. Можна пересипати часник в банках сіллю, яка буде поглинати вологу.

Часник можна зберігати в холодильнику протягом 2-3 місяців. Довше він не буде там зберігатися у зв’язку з підвищеною вологістю. Псування зубчиків запобіжить сіль або цибулиння, якім пересипають головки. Тару з часником краще розташувати на дверцятах холодильника.

Зберігають у холодильнику часник, залитий маслом. Для такого способу часточки очищають і щільно укладають в стерилізовані банки. Потім заливають їх рослинною олією так, щоб вона повністю покривало часник, і щільно закривають кришкою. Термін зберігання такого часнику — до 3 місяців. Він не втрачає своїх властивостей, а масло, завдяки часнику, набуває приємний аромат і може бути використане для приготування салатів, соусів і супів.


Recent Posts

Не забудьте підгодувати виноград весною. Яке саме добриво вносити, для гарного врожаю

Виноград нерідко висаджують поряд з альтанками. Це забезпечує затінок та врожай. Однак, не всі забезпечують…

18 часов ago

Білокрилка буде облітати ваш город стороною. Дієві способи позбутися шкідника

Білокрилка завдає серйозної шкоди культурам на городі. Вони висмоктують сік з рослин, через що вони…

20 часов ago

Фарбуємо Великодні яйця у незвичний візерунок. Просто та швидко

Кожна господиня на пасхальний стіл ставить розфарбовані яйця. Якщо хочеться здивувати гостей космічними яйцями, можна…

2 дня ago

Посівний календар на травень 2024. Сприятливі дні для гарного врожаю

В травні городники мають багато роботи. В цей час закінчуються посівні, посадкові роботи та пересадка…

2 дня ago

Чому птахи летять ключем: чого саме слід повчитися у них всім людям

Зграї птахів відлітають у вирій організовано та злагоджено. Однак, не кожен знає, чому вони летять…

3 дня ago

Щоб вікна блищали на Великдень, помийте їх цим дієвим засобом. І ніяких розводів

Чистити вікна – це нудна справа, яку часто відкладають на потім. Однак, відмити їх можна…

3 дня ago