Categories: Поради

Обов’язкова дезінфекція теплиці восени: як правильно це робити. Головні секрети.

Дезінфекцію краще проводити після закінчення дачного сезону.

Такий важливий процес, як планова дезінфекція теплиці, проводять навесні або восени. Вона передбачає обприскування і обкурювання елементів конструкції і ґрунту різними комплексними препаратами. Причому, для кожного типу покриття теплиці вони свої, інформує Ukr.Media.

Звичайно, краще провести дезінфекцію після закінчення дачного сезону. Адже весь весняно-літній період у теплиці переважає вологість, внаслідок чого розвиваються хвороботворні грибки і бактерії. Труїти всіх їх навесні не дуже корисно для майбутніх посадок, адже багато хімічних засобів розкладаються досить довго.

Навесні до того ж кожна хвилина на рахунку, і витрачати дорогоцінний час на знезараження, а потім через це затримувати посадку в теплиці рослин, тим більше недоцільно.

Навіщо проводити дезінфекцію теплиці

Сприятливий клімат і підвищена вологість у теплиці сприяють росту і розвитку не тільки овочів і зелені, але і патогенної флори. У такому середовищі добре себе почувають збудники інфекційних захворювань, спори грибів і цвілі, хвороботворні організми і патогенні бактерії.

Якщо вони ще не проявили себе, то в наступному сезоні обов’язково атакують висаджені рослини. Тому дезінфекція позбавить від проблеми ще в зародку. Якщо ж вам вже доводилося боротися з фітофторозом, макроспоріозом, септоспоріозом, різними видами гнилі в теплиці, то знезараження слід проводити регулярно, не рідше одного разу на рік.

Не варто забувати і про шкідників, які добре зимують у такому затишному і теплому приміщенні. Це павутинний кліщ, теплична білокрилка, тютюновий трипс, персикова і баштанна попелиця. Позбутися від них значно простіше в порожній теплиці, ніж у засадженій рослинами. Дезінсекція проводиться разом з дезінфекцією.



Як підготувати теплицю до дезінфекції

Перш ніж починати знезараження елементів конструкції і ґрунту в теплиці, її до цього потрібно підготувати.

Проведіть у приміщенні генеральне прибирання: приберіть всі рослинні залишки, контейнери, сміття, вимийте теплицю зовні і всередині. Зовні це можна зробити простою водою. Всередині ж потрібні додаткові засоби.

Нефарбовані металеві елементи конструкції теплиці від іржі промийте 9% оцтом, а потім обробіть 1% розчином бордоської рідини. Пофарбовані металеві частини вимийте водою з содою. Подряпини очистіть, заґрунтуйте і знову пофарбуйте. Для мийки дерев’яного каркаса підійде розчин будь-якого миючого засобу, який містить хлор. Потім дерев’яні деталі потрібно побілити гашеним вапном. Труби ПВХ можна очистити розчином Білизни (100 мл на 1 л води).

Помити теплицю зсередини можна і просто мильним розчином (1 шматок господарського мила на 10 л води), який слід нанести на брудні місця, залишити на 10 хвилин, а потім ретельно змити.

Добре справляються з брудом також засіб для миття посуду і харчова сода.

Три способи дезінфекції теплиці

Знезараження та дезінфекцію теплиці восени можна провести трьома способами: обприскуванням, обвалуванням порошкоподібними сумішами і обкурюванням або випаровуванням летких сполук. Їх вибір залежить від покриття теплиці і конкретних патогенів і шкідників.

Обприскування теплиці

Для обприскування теплиці використовуються ті ж пристосування (пульверизатори, розприскувачі тощо), що і для боротьби з шкідливими комахами, наприклад, колорадськими жуками, а ось склади можуть бути різними.

Так, для дезінфекції полікарбонатної теплиці рекомендується застосувати розчин сечовини (50 г на відро холодної води). Ним обприскати стінки і стелю, полити грядки і проходи.

Можна також обробити приміщення розчином хлорного вапна. Для цього 400 г засобу настоюйте у відрі води протягом декількох годин, періодично помішуючи. Коли осад осяде, потрібно обприскати отриманою рідиною як підстави, так і елементи конструкції теплиці. Якщо вони дерев’яні, обеззаражте їх гущею, що осіла на дні.

Універсальним дезинфікуючим засобом є мідний купорос (100 г на відро теплої води). Обприскують ним поверхні теплиці і ґрунт (для нього концентрація нижче: 50 г на 10 л теплої води) з розрахунку 2 л на 1 кв. м. Використовувати його можна не частіше 1 разу на 5 років.

Для обробки плівкової теплиці приготуйте більш слабкий розчин мідного купоросу (75 г на 10 л теплої води). Деякі городники для обробки плівкових теплиць використовують концентрований розчин марганцівки, який наносять після очищення поверхонь розчином зеленого мила.

При роботі з дезінфікуючими рідинами, особливо з мідним купоросом, застосовуйте захисні засоби: окуляри, рукавички і респіратор. Дотримуйтесь техніки безпеки.

Обкурювання теплиці

Ефективним способом дезінфекції теплиць, як полікарбонатних, так і скляних вважається обкурювання спеціальними димовими шашками. Їх можна придбати в садовому магазині або виготовити самим. Найчастіше для дезінфекції і дезінсекції використовують сірчану шашку, яка дозволяє очистити теплицю від більшості видів хвороб і шкідників.

Можна використати і звичайну сірку, поклавши її на розпечене вугілля на деку. Необхідно 50-80 г на 1 кв. м. При зараженні павутинним кліщем вже буде потрібно 150 г на 1 кв. м.

Застосовують також суміш сірки з гасом. Речовини змішують у металевій ємності в співвідношенні 2:1 (сірки необхідно 50 г на 1 кв. м).

Перед застосуванням будь-якого з цих препаратів потрібно герметизувати всі щілини скотчем, і закрити вікна та двері. Рівномірно розмістіть сірчані шашки або заготовки по площі теплиці і швидко їх підпаліть. Відразу ж покиньте приміщення і щільно закрийте двері. У задимленому стані теплиця повинна знаходитися не менше двох діб. Після чого провітрюйте її протягом 1-2 тижнів.



Для обкурювання сіркою не підходять теплиці із металевим каркасом.

Для дезінфекції можна використовувати і формалін, який бореться з фітофторою і деякими шкідниками. Обприскати ґрунт 1% розчином речовини з розрахунку 200-250 мл на 1 кв. м. Формалін леткий і починає випаровуватися практично відразу. Тому застосовуйте респіратор вже на стадії приготування розчину.

Обсипання порошкоподібними сумішами

Восени ґрунт у теплиці можна продезінфікувати гашеним вапном, яке наносять тонким шаром на поверхню з розрахунку 100-200 г на 1 кв. м. Після чого ґрунт перекопують.

При сильному зараженні ґрунт видаляють з теплиці і складають у бурти, пересипаючи кожен шар в 20 см 100-120 г речовини для знезараження. Вилучений з теплиці ґрунт замінюють здоровою ґрунтовою сумішшю, підібраною під конкретні культури, які будуть висаджуватися в теплиці навесні. При відсутності захворювань протягом сезону для їх профілактики восени ґрунт у теплиці можна просто оздоровити спеціальними препаратами. Для кращого ефекту обробку слід повторити через два тижні.

При дотриманні послідовності дій і правил дезінфекції корпусу теплиці і ґрунту в ній ви вбережете рослини від хвороб та шкідників в новому сезоні, що допоможе одержати ще більший урожай.

Recent Posts

Чому птахи летять ключем: чого саме слід повчитися у них всім людям

Зграї птахів відлітають у вирій організовано та злагоджено. Однак, не кожен знає, чому вони летять…

14 часов ago

Щоб вікна блищали на Великдень, помийте їх цим дієвим засобом. І ніяких розводів

Чистити вікна – це нудна справа, яку часто відкладають на потім. Однак, відмити їх можна…

14 часов ago

Чи можна садити томати після томатів. Помилки, які допускають більшість городників

Помідори не можна висаджувати на одній й тій самій ділянці протягом декількох років поспіль. Навіть,…

2 дня ago

Як правильно посіяти моркву, щоб не треба було робити прорідження. Новий спосіб

Навесні висаджують моркву. Щоб отримати великі та смачні коренеплоди, потрібно знати правила посадки цього овочу.…

2 дня ago

Коли та як правильно садити гарбузи у відкритий ґрунт. Корисні поради для городників

Гарбуз має багато вітамінів. Його використовують для приготування супів, каш та салатів. Городники нерідко вирощують…

2 дня ago

Техніка, яку потрібно завжди вимикати з розетки. Багато господарів допускають цю помилку

Більшість людей не вимикають прилади з розетки після використання. Однак, це може призвести до неприємних…

3 дня ago