Categories: Поради

Обов’язково посійте сидерати восени в теплиці. Які та коли сіяти, щоб мати гарний урожай наступного року.

Сьогодні будемо вибирати, які сидерати сіяти восени в теплиці. Справа ця корисна, не дарма все більше городників воліють після збору врожаю засівати гряди покривними рослинами, а не міняти тепличний грунт або вносити добрива.

Нагадаємо, що сидерати – це допоміжні рослини, які вирощують для відновлення і підвищення родючості грунтів. Вони швидко проростають з насіння і за короткий термін набирають пристойну “зелену масу”. Соковите листя і стебла разом з корінням залишаються перегнивати в грядках, насичуючи грунт органікою і покращуючи його структуру. І ніякої хімії! Джерело

У теплиці вирощування сидератів, мабуть, ще важливіше, ніж у відкритому грунті. Справа в тому, що в закритому грунті важко чергувати культури так, як того вимагають правила сівозміни. Зазвичай ми з року в рік вирощуємо в теплиці помідори, перці і баклажани. Всі ці овочі відносяться до одного і того ж сімейства – пасльонові. І, строго кажучи, садити їх один після іншого не можна. Але ми садимо. Адже саме заради цих теплолюбних культур теплиця і зводилася. В результаті грунт виснажується, хвороби накопичуються, врожаї падають. Хтось “розбавляє” низку пасльонових огірками, але цього недостатньо. Ось тут нам на допомогу приходять сидерати.



Навіщо садити сидерати в теплиці

Засіваючи землю в теплиці сидератами, ми запускаємо повноцінну сівозміну. Приміром, виростили томати – після збирання основного врожаю посіяли фацелію – в середині осені скосили фацелію і посіяли гірчицю – навесні до висадки розсади встигли виростити і скосити вику – і знову зі спокійною совістю садимо на ту ж грядку томати. Лепота!
Але і це ще не все. Сидеральні рослини в більшості своїй багатофункціональні. Чого вони тільки не роблять! Ось основні аргументи на їх користь:

  • якщо сидерати не перекопувати, їх коріння формують природну грунтову структуру, покращуючи проникність грунту для вологи та повітря;
  • щільні посадки пригнічують бур’яни;
  • є природним органічним добривом, відновлюють родючий шар і заповнюють недолік мінеральних солей;
  • багато сидератів виділяють в грунт речовини, що відлякують шкідників;
  • пригнічують патогенні мікроорганізми за рахунок створення хороших умов для розвитку корисної мікрофлори і фауни.

Сидерати висівають і навесні, і восени. Ми не випадково сьогодні акцентуємо увагу на осінній посадці. Сидерація після збору врожаю крім іншого виконує захисну функцію. Рослинний покрив утримує в грунті вологу в грядках, допомагає їм не перемерзнути і не пересохнути протягом зими.

Практично будь-яка рослина може бути сидератом, навіть бур’яни, якщо ви встигли їх зрізати до цвітіння. Але деякі рослини ніби спеціально створені для цієї мети: ростуть не по днях, а по годинах, дають соковиту зелень і особливого догляду не потребують.



Які сидерати сіяти для помідорів, перців, баклажанів

Універсальний сидерат фацелія

Фацелія вважається сидератом номер один не тільки для томатів, але і взагалі для всіх овочів. Вона настільки невибаглива, що росте навіть в кам’янистому грунті. Її з однаковим успіхом можна сіяти і восени, і навесні, і під зиму, оскільки вона стійка до заморозків (до -9°С). Фацелія не вимагає частих поливів. А для вирощування в теплиці це великий плюс. Крім іншого, вона пригнічує бур’яни і стримує розвиток хвороботворних мікроорганізмів, в тому числі збудників фітофтори, кладоспоріозу та інших хвороб помідорів. Дротянка, нематода та інші шкідники також обходять грядки з фацелією стороною.
На питання, коли садити фацелію восени, є два правильних варіанти відповіді. По-перше, відразу після збору врожаю (кінець серпня-вересень). В цьому випадку сидерат встигне наростити досить зелені і послужить для грядки “укриттям” на зиму. Другий варіант – підзимовий посів (жовтень-листопад), щоб насіння зійшло ранньою весною на майбутній рік. Тоді листя і стебла фацелії стануть прекрасним зеленим добривом для розсади.

Насіння фацелії рекомендують перед посівом змішати з піском з розрахунку один стакан піску на 50 грам насіння. Глибоко в грунт їх не закладають, лише злегка присипають землею за допомогою граблів.

Календула як сидерат

Календулу як сидерат садять рідко. Але саме в теплиці і саме під пасльонові цю чудову квітку варто посіяти хоча б в суміші. Тому що календула є ліками не тільки для людини, але і для ґрунту. Регулярний посів календули на добриво позбавляє грунт від патогенів. Крім того, вона відлякує колорадського жука – любителя закусити нашими баклажанами.
Календулу краще висівати на самому початку осені або навіть в кінці літа під ще зростаючі культури. Вона легко переносить короткочасні заморозки, але потребує хорошого поливу. Насіння закладають на глибину в 2-3 сантиметри.

Сидерат редька олійна

Олійна редька високо цінується в якості сидеральної культури. Ця рослина невибаглива: росте в тіні, не боїться посухи і холодів. Редька олійна росте настільки швидко, що навіть при посадці глибокої осені встигає прорости і видати зелень. Для теплиці в самий раз. Взагалі цей сидерат вважається оптимальним після картоплі, оскільки його ефірні масла відлякують нематоду і дротяники. Але і після помідорів посіяти редьку – відмінний варіант.
Перед сівбою насіння краще змішати з сухим піском (на 50 грам насіння 1 стакан піску). Глибина загортання насіння редьки олійної в грунт – 3-4 сантиметри.



Гірчиця біла в якості сидерату

Гірчицю ми всі добре знаємо і широко застосовуємо. І в теплицях до і після помідорів, баклажанів або перців цей сидерат більш ніж доречний. Вирощування гірчиці для підживлення грунту не тільки допомагає структурувати і наростити шар гумусу. Цей сидерат захищає грунт від різноманітних гнилей та інших грибкових інфекцій, ускладнює життя личинок дротяників. Сама гірчиця росте швидко, не боїться холодів і витримує морози до -5°С. Тому вважається ідеальною для посадки восени.
Посіяна на початку осені гірчиця може вирости до 20 сантиметрів у висоту. В цьому випадку її краще підрізати і залишити перегнивати на грядках. Якщо ж ви посіяли насіння пізніше, залишайте проростки зимувати як є. У будь-якому випадку грунт буде укритий і захищений.

При посіві гірчичні насіння в грунт не заглиблюють, а просто розсипають по грядках і розподіляють граблями по всьому периметру. Для дружних і швидких сходів необхідний хороший полив. І тоді через тиждень гірчиця порадує нас першими зеленими листочками. Садити гірчицю в теплиці можна всю осінь, аж до листопада.

Осінні сидерати для огірків в теплиці

До і після огірків не забороняється сіяти всі описані вище сидерати. Але, особливо перед посадкою огірків, непогано б додатково збагатити грунт азотом та іншими поживними речовинами, які наші тепличні культури виносять з ґрунту у великих кількостях. Зверніть увагу і на такі сидерати, як ячмінь, люпин однорічний і вико-вівсяна суміш.

Суміш вики і вівса

Два сидерата в одному флаконі – овес і вика – чудово доповнюють один одного і забезпечують землю всім необхідним. Овес, як злакова культура, “налагоджує” повітро – і вологообмін в грунті. Вика з сімейства бобових дуже швидко нарощує зелень і перешкоджає росту бур’янів. А разом вони насичують грунт азотом, фосфором, калієм і виганяють з ділянки нематод.
Насіння найкраще висівати на початку вересня, заглиблюючи в грунт 3-4 сантиметри. Ці рослини більше за інших чутливі до холодів, тому повинні встигнути наростити до перших заморозків досить зеленої маси.

Люпин однорічний

Всі тепличні культури “витягають” з грунту багато поживних речовин. Люпин як сидерат відрізняється здатністю ці поживні речовини відновлювати. Його часто порівнюють з гноєм. Правда, в порівнянні з іншими сидератами, люпин росте повільно. До того ж, його потрібно добре поливати. Але він того вартий: за кілька сезонів люпин повертає родючість навіть самої зубожілої землі. Його довге коріння добуває харчування на глибині і переводить речовини в легкозасвоювану для рослин форму.
Через тривалий вегетативний період люпин потрібно сіяти якомога раніше, відразу після збирання врожаю. Оптимальна глибина загортання насіння – 3-5 сантиметрів. Через два місяці після посіву люпин скошують, не допускаючи цвітіння.

Ячмінь як сидерат

Ячмінь володіє всіма перевагами злаків – пригнічує бур’яни і покращує повітропроникність грунту. Він швидко росте і не такий вимогливий до поливу, як овес. Тому для теплиць з усіх злакових сидератів ячмінь можна назвати найкращим.
Сходи ячменю витримують заморозки до -5°С. насіння ячменю при посіві заглиблюємо в грунт на 3-4 сантиметри. І до сходів рясно поливаємо.

Як садити сидерати восени: варіанти і основні правила

Сидерати ростуть швидко, за це ми їх і любимо. Така скоростиглість дає нам можливість посіяти трави на зелене добриво двічі за осінь.



Якщо дозволяє бюджет і є вільний час, перший раз висівають сидерати в теплицю на самому початку осені, відразу після врожаю. За місяць вони виростуть достатньо, щоб на початку жовтня зрізати зелень, закрити її в верхній шар грунту плоскорізом і посіяти другу порцію. Якщо вдарять морози і насіння другої партії не встигнуть дати сходи, вони перезимують в грядці і порадують нас паростками ранньою весною. А якщо трапиться тепла осінь, повторний посів принесе свої плоди, зелень, яка залишиться зимувати в землі, захистить її від холодів.

Тільки не забувайте “золоте” правило сівозміни: не висаджувати один за одним родинні рослини. Сидератів це теж стосується. Так що після гірчиці сіємо фацелію, наприклад. Або після олійної редьки – вико-вівсяну суміш. А ось редька після гірчиці під забороною – ці рослини відносяться до одного сімейства хрестоцвітних.

Ще одне правило осінньої сидерації – зрізайте або скошуйте сидерати до цвітіння. Нехай грядка буде вкрита сіном, а коріння залишаться всередині. Але якщо рослини ще далекі до вибивання бутонів, можна залишати їх на зиму зростаючими.

І звичайно, не забувайте поливати зростаючі в теплиці сидерати. Навіть самим посухостійким для гарного росту потрібна вода, але ж в закритому грунті добувати її важче.

До речі, сидерати не обов’язково висівати монокультурою. Дуже добре працюють суміші насіння. Наприклад: ріпак, вика, овес і гірчиця. Суміші особливо гарні тим, що не потрібно замислюватися про черговість, хоч щороку одну і ту ж суміш застосовуй.

Recent Posts

Чи можна садити томати після томатів. Помилки, які допускають більшість городників

Помідори не можна висаджувати на одній й тій самій ділянці протягом декількох років поспіль. Навіть,…

24 часа ago

Як правильно посіяти моркву, щоб не треба було робити прорідження. Новий спосіб

Навесні висаджують моркву. Щоб отримати великі та смачні коренеплоди, потрібно знати правила посадки цього овочу.…

24 часа ago

Коли та як правильно садити гарбузи у відкритий ґрунт. Корисні поради для городників

Гарбуз має багато вітамінів. Його використовують для приготування супів, каш та салатів. Городники нерідко вирощують…

1 день ago

Техніка, яку потрібно завжди вимикати з розетки. Багато господарів допускають цю помилку

Більшість людей не вимикають прилади з розетки після використання. Однак, це може призвести до неприємних…

2 дня ago

Чим обробити персик після цвітіння, щоб не погнили плоди і не крутило листя

Виростити соковиті та солодкі плоди персиків можна навіть в північних областях. Районовані сорти дають щедрий…

2 дня ago

Посадковий календар огірків на 2024 рік. Дотримуйтеся його, щоб мати гарний врожай

Огірки висаджують у ґрунт в кінці квітня - на початку травня. В цей час вже…

2 дня ago