Categories: Поради

Очистила свій чайник від накипу дуже швидко. Поради які справді працюють

На жаль, стан води, що тече по водопровідних трубах в квартирах житлових будинків, залишає бажати кращого. У воді містяться домішки заліза і з’єднання кальцію і магнію, що робить її жорсткою. Це в свою чергу призводить до утворення накипу на посуді. Особливо страждають чайники, адже в них відбувається постійний нагрів води, а при високих температурах накип утворюється швидше. Як же можна відмити внутрішні стінки чайника від соляних відкладень? Спробуйте почистити його содою. Джерело

Проста чистка

Чайники з нержавіючої сталі, а також алюмінієві, емальовані і керамічні можна почистити за допомогою соди. Робиться це в такий спосіб:

  • налийте повний чайник води;
  • засипте в нього 1-2 великих ложки соди, в залежності від обсягу;
  • поставте на вогонь і доведіть до кипіння;
  • на повільному вогні він повинен покипіти мінімум 30 хвилин, після цього треба вилити воду і очистити внутрішню поверхню від накипу.

Для більшого ефекту дайте постояти чайнику з содовим розчином до повного охолодження. Після цього його легше буде очистити. Залишки соди можна прибрати, сполоснувши чайник чистою водою або прокип’ятивши в ньому воду вдруге.

Нержавійку можна очистити, потерши жорсткою металевою щіткою, а ось алюмінієвий і емальований посуд вимагає більш дбайливого поводження.

Содою можна почистити чайник не тільки зсередини, але і зовні. Насипте трохи соди на вологу губку і потріть забруднені боки. Сода не заподіє посуді шкоди.

Запущений випадок

Якщо випадок запущений, то однієї содою не обійтися. Чайник можна очистити, включивши в свій арсенал оцет і лимонну кислоту. Перший раз треба прокип’ятити воду разом з содою, як описано в попередньому розділі. Вдруге замість соди додаємо в воду лимонну кислоту (1-2 маленькі ложки) і кип’ятимо півгодини. І в третій раз кип’ятимо воду з оцтом, якого треба взяти півсклянки.

Така чистка зробить накип пухким, після чого посуд можна буде легко очистити. У деяких випадках накип відпадає сам пластами і залишається тільки викинути їх в сміттєвий ящик.

Якщо ви любите пробувати все незвичайне, то можете почистити ємність для кип’ятіння води за допомогою огіркового розсолу. Залийте розсіл і прокип’ятіть 1-2 години. Замість розсолу застосовують також сироватку або кисле молоко. Зустрічається чистка яблучною шкіркою. Шкірку зчищають з кислих яблук, заливають водою і варять в чайнику близько години.



Електрочайник

З емальованим посудом і нержавіючим все зрозуміло, але як бути з електрочайником, як прибрати накип з його стінок і спіралі? Тут треба діяти за допомогою лимонної кислоти.

У чайник наливають воду і розчиняють в ній кислоту з розрахунку: на 1 літр води 2 маленькі ложечки лимонної кислоти. Далі просто включають прилад і чекають, коли він закипить. Цим способом можна прекрасно очистити будь-який електрочайник. А ось зверху можете потерти його содою.

Як запобігти утворенню накипу

Застарілі відкладення, які утворили товстий шар, почистити дуже складно. Значно легше запобігти їх утворенню. Для цього:

  • використовуйте фільтровану воду;
  • не тримайте в чайнику воду постійно, виливайте, якщо вона залишилася після чаювання;
  • кожен день полощіть посуд і протирайте;
  • раз в 3-4 тижні проводите чистку содою;

Небезпека накипу полягає в тому, що він перешкоджає швидкому нагріванню води, так як має низьку теплопровідність. В результаті ви витрачаєте більше електрики або газу на нагрів. Друга небезпека полягає в тому, що накип може стати причиною перегорання нагрівального елементу. І, звичайно ж, тверді відкладення псують смак води, тому від них треба обов’язково позбавлятися.

Recent Posts

Як позбутися від попелиці на городі. Дієвий спосіб захистити рослини від цього шкідника

Попелиця може завдати серйозної шкоди ділянці з рослинами. Вона харчується навіть молодими саджанцями. Також, попелиця…

5 часов ago

Чому кущ троянд може перетворитися на шипшину, та як цього не допустити

Іноді троянда може перетворитися на шипшину - це може статися з різних причин. Однак, проблему…

5 часов ago

Вилки та ложки сяятимуть чистотою. Замочіть їх на пів години в цьому розчині

Багато хто має столові прибори з нержавіючої сталі. Іноді їх потрібно ретельно чистити, щоб вони…

1 день ago

Використання соди на городі: як правильно це робити, щоб не завдати шкоди рослинам

Звичайна або кальцинована сода можуть стати в нагоді на городі та в саду. Сода допоможе…

1 день ago

Священники розповіли, що робити зі шкаралупою освячених на Великдень яєць

Як правильно утилізувати речі з православною символікою. 5 травня православні християни святкують Великдень. Багато хто…

2 дня ago

Чому потрібно засипати в пральну машинку лимонну кислоту, та яку користь це приносить. Поради сантехніка

Лимонна кислота допомагає вирішити серйозні проблеми, що можуть виникнути в пральній машині. Видаляти накип потрібно…

2 дня ago