Categories: Поради

Посадка квітів у вересні: коли і які квіти можна сіяти під зиму

Навесні робота кипить, і кожна хвилина на рахунку. Чи То справа пізньої осені — часу достатньо і можна приділити його дизайну квітника.

Багато однорічних квітів відмінно переносять підзимовий посів, так що вибирайте рослини і вирушайте на дачу, інформує Ukr.Media.

Саджати квіти під зиму зручно не тільки тим, що можна зробити це не поспішаючи, обдумавши і розмітивши майбутні клумби, але і тим, що сама розсада виходить міцніше, ніж посіяна навесні. Молоді рослини, пригріті весняним сонцем, самі обирають час для пробудження, сходять густо і менше хворіють.

Посадка квітів під зиму

Осіння посадка квітів практично нічим не відрізняється від весняної, хоча і не так приємна в силу погодних умов. Однак якщо все зробити вчасно, цей процес не забере у вас багато часу, а в наступному сезоні ви зможете милуватися квітником раніше, ніж зазвичай.

Де садити квіти восени

Посів квітів під зиму можна проводити відразу на передбачуване місце зростання, а можна і в спеціальну розсадну шкілку.

Якщо ви не любите пересаджувати однорічники з місця на місце, готуйте клумби з осені. Для цього прополіть, перекопайте і прорихліть відведену ділянку, потім розрівняйте її граблями. На рівній ділянці краєм сапи або плоскоріза намітьте малюнок майбутньої клумби. Намагайтеся робити його глибоким і чітким, щоб не розмило осінніми дощами. Коли візерунок буде готовий, прочертіть лунки для насіння — вони повинні бути вдвічі глибше, ніж зазвичай, оскільки земля за зиму просяде.



Квіти можна посіяти відразу у відведені для них горщики, але самі горщики закопати в землю на зиму.

Якщо ж ви ще не вирішили, де розмістяться ваші літні посадки, сійте насіння квітів під зиму на будь-яку грядку або в теплиці. Під відкритим небом бажано використовувати високі гряди, або хоча б обгородити їх за допомогою дощок, щоб насіння не змило осінньо-весняними опадами, у теплиці можна обійтися і без цього. З допомогою полікарбонату, шиферу, фанери або бордюрної стрічки розділіть грядку на окремі ділянки і застроміть в кожен пластикову табличку з назвою тої рослини, яку плануєте тут посіяти. Підготовлені гряди залиште до того, як встановляться стабільні заморозки.

Як підготувати ґрунт для квітів

Підготовка ґрунту для осінньої посадки однорічників починається в кінці вересня — початку жовтня. Якщо у вас стоїть тепла, суха осінь, ви можете приготувати гряди в будь-який зручний час. Звичайно, бажано робити це, поки на вулиці сухо і стабільно тримається плюсова температура.

Крім грядки вам доведеться підготувати ще й субстрат для засипки насіння. Робити це також треба у середині осені, до заморозків. Ви можете змішати садовий ґрунт з торфом і піском (1:2:1), а можете купити готовий субстрат для розсади — він також підійде. Зберігати суміш бажано в приміщенні, щоб вона не промерзла і не затверділа.

Коли настане стабільна мінусова температура, і відлиги не буде в прогнозі хоча б на найближчі пару тижнів, починайте посів. Восени насіння варто сіяти вдвічі густіше, ніж при весняній посадці. Розсипте їх по промерзлим лункам і прикрийте заготовленою заздалегідь сумішшю.

Квіти, посаджені восени, завжди зацвітають на пару тижнів раніше за інші, але якщо ви захочете ще сильніше наблизити буйство фарб у своєму саду, навесні накрийте свої посіви дугами і затягніть плівкою або щільним спанбондом — це дасть вам ще 1-3 тижні фори.

Які квіти садять восени

За осінню посадку будуть вдячні не всі квіти, а лише ті, чиї паростки здатні витримати легкі заморозки і стійкі до вимокання. Тому посіяти всі вподобані вам літники не вдасться і до вибору насіння варто підійти з розумом.



Однорічні квіти під зиму

Ось список квітів, які можна посадити під зиму: Агростема, Адоніс, Айстра однорічна, Волошка, Годеція, Дельфініум, Діморфотека, Календула, Космея, Кохія, Лаватера, Нігелла дамаська, Флокс Друммонда, Ехиноцистіс, Ешольція, Ячмінь гривастий. Всі вони добре переносять осінню посадку, приживаються на різних видах ґрунтів і радують своєю декоративністю протягом багатьох тижнів.

Багаторічні квіти під зиму

Серед багаторічників теж є квіти, які охоче сходять і цвітуть при осінній посадці. Якщо однорічники сіють восени для того, щоб прискорити процес їх зацвітання, то багаторічники таким чином проводять стратифікацію. В результаті посіву насіння під зиму, квіти виростають стійкими до захворювань, пишними і часто можуть зацвісти вже на перший рік, навіть якщо мають зробити це лише на другий.

Серед таких квітів: Аквілегія, Арабіс, Гайлардія, Тирлич, Дороникум, Дзвоник карпатський, Лаванда, Морозник, Обрієта, Деревій.

Посів насіння однорічних і багаторічних квітів восени розвантажить вас від частини весняних турбот і дозволить структурувати простір у квітнику.

Recent Posts

Священники розповіли, що робити зі шкаралупою освячених на Великдень яєць

Як правильно утилізувати речі з православною символікою. 5 травня православні християни святкують Великдень. Багато хто…

13 часов ago

Чому потрібно засипати в пральну машинку лимонну кислоту, та яку користь це приносить. Поради сантехніка

Лимонна кислота допомагає вирішити серйозні проблеми, що можуть виникнути в пральній машині. Видаляти накип потрібно…

15 часов ago

Як відлякати вуличних котів від свого дому. 9 дієвих способів

Деякі способи допоможуть відлякати вуличних котів без шкоди для їх здоров'я та життя. Коти не…

15 часов ago

Терміни та правила посадки кабачків. Не будете знати куди подіти врожай

Кабачки невибагливі в догляді, але їх вирощування має певні нюанси. По-перше, їх слід своєчасно посіяти.…

2 дня ago

Три дієві способи відмити пожовтілий підвіконник. І не треба ніякої хімії

Пластикові підвіконня мити нескладно та вони довго залишаються чистими. Однак, з часом підвіконня жовтіють від…

2 дня ago

Головні правила застосування нітроамофоски в саду та на городі. Врожай буде кращим ніж у сусіда

Щоб плодові дерева давали гарний врожай, а квіти пишно цвіли, потрібно підживлювати культури нітроамофоскою. Добриво…

2 дня ago