Categories: Поради

Посадка полуниці у серпні, дозволить отримати ягоди вже в наступному сезоні.

Посадки полуниці в кінці літа дозволяють отримати ягоди вже в наступному сезоні.

Полуницю, так найчастіше називають садову суницю, зазвичай садять навесні або восени. У кожного часу є свої переваги. Весняні посадки дають можливість рослині краще прижитися, а осінні — дозволяють отримати ягоди вже в наступному сезоні, інформує Ukr.Media.

Підготовку до посадки потрібно починати заздалегідь. За кілька тижнів до неї слід зайнятися ділянкою: виполоти бур’яни, внести під перекопування на 1 кв. м відро компосту і мінеральні добрива (40 г суперфосфату, 20 г калійної солі і 25 г сечовини). Для тих, хто віддає перевагу органіці, можна закласти у верхньому шарі землі, розподіливши рівномірно на кожному квадратному метрі суміш з відра компосту, 2 склянки деревної золи і відра перегною.

Така завчасна підготовка дозволить добривам розчинитися і стати доступнішими для рослин, а ґрунт до початку посадки встигне осісти.

Як вибрати здорову розсаду

Купувати розсаду полуниці слід в спеціалізованих розплідниках або у перевірених продавців, адже на стихійних ринках немає гарантії її якості та сортової належності. Дешевше і надійніше всього використовувати власний посадковий матеріал, отриманий способом ділення куща або розмноження розетками (з допомогою вусів). Для розмноження розетками підходять тільки вуса з 1-2-х-річних кущів. На розетках зі старих рослин коренева система краща, але врожай від них буде в рази меншим.



Купуючи розсаду, потрібно звернути увагу на діаметр ріжка (він повинен бути не менше 1 см) і довжину коренів (від 5 см і більше). У здорових молодих рослин, готових до пересадки в ґрунт, коріння обплутують весь об’єм ємності, в яку вони посаджені, а в торф’яних горщиках навіть визирають назовні.

Крім того, на саджанцях має бути кілька добре розвинених листків без плям і інших пошкоджень. Інакше, купивши одну хвору або заражену шкідниками рослину, ви можете втратити всі свої посадки.

Сортів полуниці зараз дуже багато, однак ми б рекомендували орієнтуватися не тільки на солодкість і розмір ягід. Але і на стійкість кущів до хвороб.

Коли і де посадити садову суницю

Для посадки полуниці потрібно вибирати сонячну ділянку або південно-західний схил, де відсутні сильні вітри і немає застою води. Кращими попередниками для садової суниці будуть горох, квасоля, редис, часник, петрушка, цибуля, буряк і морква. А ось після томатів, картоплі, капусти, гарбуза, соняшнику, кабачків та огірків садити ягоду не рекомендується.

Ґрунт повинен бути легким і родючим, добре пропускати повітря і вологу. Полуниця не любить піщаний і глинистий ґрунт. На піщаному у неї сохнуть і перегріваються коріння, а на глинистому через нестачу кисню і вологи сповільнюється зростання. Також не підходять для рослини кислі та лужні ґрунти.

Посадка суниці в кінці літа — на початку осені переважає для багатьох дачників, оскільки рослина вимагає меншого догляду, ніж висаджена навесні. Потрібно лише ретельно стежити за поливом. Для полуниці нестача води також небажана, як і її застій. Вибираючи місце під посадку, необхідно враховувати і цей фактор. Якщо ґрунтові води на ділянці знаходяться близько до поверхні, потрібно робити високі грядки. А якщо клімат у вас спекотний і посушливий, то садити полуницю слід врівень з землею, щоб вона не перегрівалася і не втрачала вологу.

Завершити ж посадку садової суниці в північних регіонах краще до кінця серпня. У середній смузі і південних регіонах це краще зробити до першої декади і кінця вересня відповідно.



Як правильно садити полуницю

Полуницю зазвичай садять в ряд (однорядкова схема посадки) або стрічками, що складаються з двох рядів (дворядкова схема посадки). У першому випадку відстань між кущиками — 30-40 см, між рядами — 60-70 см. У другому — відстань між стрічками — 60-70 см, між рядами — 50 см, між кущиками — 30-40 см.

Під кожну рослину викопується лунка, глибина якої повинна бути такою, щоб коріння полуниці легко в ній містилися. Якщо вони занадто довгі, їх можна трохи скоротити, від цього коріння будуть ще краще кущитися. Перед висадкою в ґрунт лунки слід злегка зволожити.

Садити розсаду полуниці потрібно не занадто глибоко, щоб точка росту не була засипана ґрунтом. Інакше квіток і ягід вам не дочекатися. Але і високо садити рослину теж не варто: вона просто вимерзне взимку. Точка зростання повинна знаходитися на рівні ґрунту.

Якщо саджанці слабкі, і ви побоюєтеся, що рослини можуть не прижитися, посадіть в лунку дві. Одна з них обов’язково піде в зростання. А якщо приживуться обидві, врожаю буде у два рази більше.

Після посадки землю біля кущиків потрібно злегка обжати руками і замульчувати. В якості мульчі можна використовувати компост, солому, перепрілу тирсу або чорний укривний матеріал.

У догляді за саджанцями залишиться лише до пізньої осені стежити, щоб ґрунт на ділянці з полуницею не пересихав.

Так що не втрачайте час і вже зараз починайте готувати грядки під нові посадки полуниці і доглядати сорти для осінньої посадки.

Recent Posts

Чому птахи летять ключем: чого саме слід повчитися у них всім людям

Зграї птахів відлітають у вирій організовано та злагоджено. Однак, не кожен знає, чому вони летять…

22 часа ago

Щоб вікна блищали на Великдень, помийте їх цим дієвим засобом. І ніяких розводів

Чистити вікна – це нудна справа, яку часто відкладають на потім. Однак, відмити їх можна…

22 часа ago

Чи можна садити томати після томатів. Помилки, які допускають більшість городників

Помідори не можна висаджувати на одній й тій самій ділянці протягом декількох років поспіль. Навіть,…

2 дня ago

Як правильно посіяти моркву, щоб не треба було робити прорідження. Новий спосіб

Навесні висаджують моркву. Щоб отримати великі та смачні коренеплоди, потрібно знати правила посадки цього овочу.…

2 дня ago

Коли та як правильно садити гарбузи у відкритий ґрунт. Корисні поради для городників

Гарбуз має багато вітамінів. Його використовують для приготування супів, каш та салатів. Городники нерідко вирощують…

2 дня ago

Техніка, яку потрібно завжди вимикати з розетки. Багато господарів допускають цю помилку

Більшість людей не вимикають прилади з розетки після використання. Однак, це може призвести до неприємних…

3 дня ago