Categories: Поради

Правильний догляд за помідорами в липні, допоможе збільшити урожай в рази.

Догляд у липні спрямований на те, щоб рослини продовжували цвісти та зав’язали якомога більше плодів.

У липні томати вже набрали силу, потужні кущі рясно цвітуть і масово зав’язують плоди, починає поспівати перший урожай. Догляд за томатами в липні спрямований на те, щоб рослини продовжували цвісти, зав’язали якомога більше плодів і довели до дозрівання вже сформовані плоди, інформує Ukr.Media.

Догляд за томатами в липні — це поливи, підживлення, розпушування ґрунту, пасинкування і формування кущів, захист від хвороб і шкідників.

Полив

У липні, коли томати масово цвітуть, зав’язуються плоди і наливаються, рослини поливають рясно, але не часто. У спекотну погоду томати поливають через 5-6 днів, приблизно по 5-6 літрів на одну рослину, щоб земля промокла на 20 см в глибину.

Помідори поливають тільки під корінь, щоб краплі води не потрапляли на листя. Волога на листках і висока вологість повітря із-за дощів або конденсату в теплиці, провокує захворювання томатів.

Розпушування

Після поливу на наступну добу поверхню ґрунту неглибоко розпушують, щоб не утворилася кірка. Можна замульчувати гряди томатів соломою, щоб захистити коріння від перепадів температури і зберегти вологу в ґрунті.



Формування

У липні продовжують формування кущів томатів. При пасинкуванні необхідно видаляти пасинки не тільки на нижній частині стебла, але і вище. На верхній частині повинне залишатися одне головне стебло або роздвоюватися на 2-3 гілки максимум. Якщо вчасно не пасинкувати помідори, то вийде пишний розгалужений кущ з мінімальною кількістю плодів.

В період формування плодів томатів нижнє листя на кущах починає жовтіти, його видаляють до перших плодових кистей.

В кінці липня над останньою квітковою кистю головні пагони прищипують. По висоті зазвичай над 4-ю або 5-ю квітковою кистю залишають 2 листи і стебло прищипують, бо подальше цвітіння не дасть результату, тільки забере сили у рослини.

Підживлення

Підживлення томатів у липні проводять 2-3 рази через 12-14 днів. Удобрювати томати в період формування і дозрівання плодів потрібно лише фосфорно-калійними добривами. Для підживлення томатів в період плодоношення відмінно підходить суперфосфат в поєднанні з деревною золою або гуматом калію. Суперфосфат розчиняють в гарячій воді, 2 столові ложки на 2 літри, а потім розводять чистою водою до 10 літрів. В одержаний розчин додають рідкий розчин гумату калію 2 ложки і поливають по 2-3 літри під одну рослину.

Деревну золу можна розсипати під кущами і закласти в грунт з розпушуванням.

Якщо у томатів скручене листя вгору човником, а у зелених плодів з’являються темні плями на верхівці або вершина гнила, значить, рослинам бракує кальцію. У цьому випадку підгодуйте помідори кальцієвою селітрою, її розводять 2 столові ложки на відро води. Цей розчин розливають по площі 1 кв. м.



Хвороби

У липні зростає ризик появи хвороб у томатів. Фітофтороз та захворювання листя, яке проявляється плямами, розвиваються швидко, коли йдуть дощі і висока вологість повітря. Також поява хвороб відбувається за агротехнічних помилок при вирощуванні томатів — це полив по листю, загущені посадки, немає формування та пасинкування кущів.

Якщо в минулі роки томати хворіли, рекомендується проводити профілактичні обробки кущів обприскуванням з фітоспорином або безпечними народними засобами. Хорошою профілактикою від фітофторозу буде настій часнику, 2 головки часнику перекручують, розводять літром води і настоюють добу, потім розводять 10 літрами води і обприскують по листю. Цей рецепт допоможе позбутися від шкідників томатів — білокрилки, попелиці.

Збір урожаю

Перші плоди з кущів рекомендується зривати недозрілими, як тільки вони почнуть набувати сортового забарвлення. При ранньому збиранні врожаю бурих томатів, прискориться наливання зелених плодів, які залишилися на кущі.

Recent Posts

Терміни та правила посадки кабачків. Не будете знати куди подіти врожай

Кабачки невибагливі в догляді, але їх вирощування має певні нюанси. По-перше, їх слід своєчасно посіяти.…

13 часов ago

Три дієві способи відмити пожовтілий підвіконник. І не треба ніякої хімії

Пластикові підвіконня мити нескладно та вони довго залишаються чистими. Однак, з часом підвіконня жовтіють від…

13 часов ago

Головні правила застосування нітроамофоски в саду та на городі. Врожай буде кращим ніж у сусіда

Щоб плодові дерева давали гарний врожай, а квіти пишно цвіли, потрібно підживлювати культури нітроамофоскою. Добриво…

14 часов ago

Чого не можна робити на Великдень, щоб не накликати біди у свій дім

Великдень є одним з найбільших християнських свят. В цей день всі люди йдуть в храм…

1 день ago

Троянди більше не постраждають від навали попелиці. Дієві методо боротьби

Троянди дуже гарні квіти в саду. Кожен садівник мріє, щоб вони пишно цвіли. Однак, троянди…

2 дня ago

Чим очистити ручки плити від липкого жиру. Простий засіб, який легко впорається з цим

Ручки ну плиті швидко забруднюються. Не вся хімія здатна впоратись з ситуацією. Однак, це можна…

3 дня ago