Categories: Поради

Прості у догляді рослини, які очищують повітря у будинку

Не всі кімнатні квіти приносять користь: ось рослини-рекордсмени з корисних властивостей.

Приходиш в квітковий магазин — очі розбігаються від фарб і форм! І ось ви вже йдете додому, дбайливо несучи в руках чергове диво селекції. Однак багато рослин, які так привабливо виглядали на полиці, у вас вдома швидко відцвітають, починають сохнути і хворіти, вимагають частого догляду і взагалі приносять більше клопоту, ніж користі, інформує Ukr.Media.

Як навчитися правильно вибирати квіти і доглядати за ними? Перш ніж купувати нову рослину, прочитайте цю статтю — з неї ви дізнаєтеся, які корисні і невибагливі рослини повинні стати основою вашого домашнього міні-саду.

Сансев’єрія

Сансев’єрія — вічнозелена кімнатна рослина з жорстким шкірястим листям. Зверніть увагу: вирощувати сансев’єрію краще в тісному керамічному вазоні. Потужна коренева система рослини здатна в два рахунки розірвати тонку пластмасу. У листі цієї рослини містяться сапоніни — антимікробні та фунгіцидні речовини. У народній медицині сік сансев’єріі навіть використовують для лікування циститів, стоматитів, отитів і порізів.

Сансев’єрію рекомендують тримати в спальні, лскільки її листя, на відміну від листя інших кімнатних рослин, виробляють кисень вночі.

Хлорофітум

Це витончені трав’янисті рослини, що не вимагають особливого догляду. Хлорофітуми широко відомі своєю здатністю поглинати з повітря небезпечні для здоров’я сполуки. Саме завдяки цій якості вони міцно прописалися не тільки в наших будинках, але і в установах. Хлорофітуми абсолютно нешкідливі. Їх можна вирощувати в дитячих садках і школах, фойє поліклінік та бібліотеках. Все, що їм потрібно, — це просторий вазон і трохи вільного місця.

Фікус

Фікуси — популярні кімнатні деревця, листя яких можуть змінюватись за величиною, формою і забарвленням. Ці рослини вирощують у спеціальному грунті для фікусів, не забувши про шар дренажу. Вазон потрібно вибирати високий, стійкий. Рослини розміщують в такому місці, де вони не будуть піддаватися впливу прямих сонячних променів. Але і ставити їх подалі від світла теж не варто: листя почнуть жовтіти і опадати.

Листя фікуса видаляють з повітря бензол і фенол, переробляючи їх в необхідні для росту речовини.

Бегонія

Це красиві кімнатні рослини, які можна зустріти практично в кожному будинку. Існують квітучі і неквітучі різновиди бегоній. Вирощують їх на північно-східних і західних підвіконнях, де вони не піддаються впливу прямих сонячних променів.

Ці рослини незамінні в будинках людей з захворюваннями дихальних шляхів. Листя бегоній здатні затримувати пил і поглинати з повітря хімічні речовини. Крім того, ці рослини зволожують повітря. Щоб бегонії відчували себе комфортно, вирощуйте їх у низькому широкому вазоні і будьте акуратніші з поливом.

Лавр благородний

В домашніх умовах лавр росте повільно і виростає на відносно невелику висоту. Він дуже любить сонячне світло і навіть під прямими сонячними променями відчуває себе комфортно. Взимку рослина потребує в прохолоді. Краща температура для нього в цей період — до +15°. Взимку рослину поливають рідше, ніж влітку.

Листя лавра благородного — пряність, також відома як лавровий лист, тому логічно поселити його на кухні. Велика кількість ефірних масел і фітонцидів в зробить будь-яку страву ще більш смачною і ароматною.

Алое

Цей сукулент, який в народі називають столітником, можна знайти практично в кожному будинку. Він виручає при порізах, нагноєннях, зубному болі, нежиті і багатьох інших захворюваннях. Його сік чудово зволожує і живить шкіру, загоює рани, які погано піддаються лікуванню, а також допомагає при такому небезпечному захворюванню як гайморит.

Зверніть увагу: поливати алое потрібно тільки в піддон, щоб уникнути підгнивання.

Спатіфілум

Усі сорти цієї чарівної кімнатної рослини, яку нерідко називають «жіночим щастям», є справжніми природними фільтрами. Вони поглинають небезпечні для нашого здоров’я сполуки і виділяють цілий ряд біологічно активних речовин, позитивно впливають на наш настрій. По суті, спатіфілум — справжній природний антидепресант. Посадіть його у вазон з легким грунтом, поставте в будь-якому місці квартири в 1-1,5 м від східного або західного вікна, поливайте піддон — і бадьорість вам гарантована!

Дифенбахія

Всі сорти дифенбахії:

  • поліпшують склад повітря в будинку;
  • пригнічують активність стафілококів;
  • нейтралізують небезпечні для людини токсини.

У приміщенні, де ростуть дифенбахії, нормалізується вологість повітря, а значить, стає набагато менше пилу. Якщо у вас в родині хтось страждає алергією, обов’язково заведіть хоча б один примірник цього рослини. Догляд за ним дуже простий: стійкий вазон, регулярний полив і періодичне обприскування.

Пам’ятайте, що сік дифенбахії отруйний, тому цю рослину треба тримати подалі від дітей і домашніх тварин.



Епіпремнум

Це ліановидна рослина — найпотужніший природний фільтр. Він очищає повітря від шкідливих хімічних сполук і збагачує його речовинами, які оздоровлюють екологію в приміщенні. Крім того, кажуть, що епіпремнум покращує енергетику квартир. Там, де росте ця ліана, люди стають набагато спокійнішими і врівноваженішими.

Особливого догляду за епіпремнумом не потрібно: широкий стійкий вазон і помірний полив, зрідка — підживлення.

Хамедорея

Якщо дозволяють розміри квартири, обов’язково прикрасьте її кущиком хамедореї. Ця елегантна рослина дуже невибаглива. Чим менше ви будете проявляти до неї турботи, тим краще. В подяку за мирне співіснування хамедорея очистить повітря у вашій оселі.

Recent Posts

Священники розповіли, що робити зі шкаралупою освячених на Великдень яєць

Як правильно утилізувати речі з православною символікою. 5 травня православні християни святкують Великдень. Багато хто…

15 часов ago

Чому потрібно засипати в пральну машинку лимонну кислоту, та яку користь це приносить. Поради сантехніка

Лимонна кислота допомагає вирішити серйозні проблеми, що можуть виникнути в пральній машині. Видаляти накип потрібно…

16 часов ago

Як відлякати вуличних котів від свого дому. 9 дієвих способів

Деякі способи допоможуть відлякати вуличних котів без шкоди для їх здоров'я та життя. Коти не…

17 часов ago

Терміни та правила посадки кабачків. Не будете знати куди подіти врожай

Кабачки невибагливі в догляді, але їх вирощування має певні нюанси. По-перше, їх слід своєчасно посіяти.…

2 дня ago

Три дієві способи відмити пожовтілий підвіконник. І не треба ніякої хімії

Пластикові підвіконня мити нескладно та вони довго залишаються чистими. Однак, з часом підвіконня жовтіють від…

2 дня ago

Головні правила застосування нітроамофоски в саду та на городі. Врожай буде кращим ніж у сусіда

Щоб плодові дерева давали гарний врожай, а квіти пишно цвіли, потрібно підживлювати культури нітроамофоскою. Добриво…

2 дня ago