Categories: Цікаве

Сьогодні великого князя Володимира і день Хрещення Русі-України.

Сьогодні, 28 липня, в Україні відзначається День Володимира, і велике свято — День Хрещення Русі-України.

В Україні День Володимира, на честь святого рівноапостольного, великого князя Володимира, відзначають 28 липня. Цей день пов’язували з князем Володимиром, якого називають не інакше, як Володимир Червоне Сонечко. День ангела Володимира ми відзначаємо у велике свято — День Хрещення Русі-України, інформує Ukr.Media.

Саме зі святим князем Володимиром Великим, який став покровителем для всіх чоловіків з цим ім’ям, пов’язане свято.

Постать князя Володимира в історії

Князь Київський Володимир Святославович, онук Ольги, народився близько 960 року. Він був князем у Новгороді, але, побоюючись підступних задумів старшого брата – захопити всі землі руські, втік до варягів. А через два роки повернувся з дружиною і пішов війною на Київ.

Володимир у 978 році став володарем Київської держави. Він вів успішні війни з сусідами, приєднуючи нові землі. У 988 році князь Володимир, син князя Святослава, прийняв історичне рішення про хрещення Русі, хрестився сам з дружиною. При хрещенні він отримав ім’я Василь.

А за діяння, яке відбулося у водах Дніпра, коли хрещення прийняли всі, князя люди стали називати «Великим».



Володимир і хрещення Київської Русі

Князь Володимир не тільки сам звернувся до християнства, але й посприяв тому, що християнство стало державною релігією Київської Русі. Після свого хрещення Володимир наказав киянам хреститися і поганських ідолів скинути у Дніпро.

Місце, де були хрещені діти Володимира Великого в Києві, досі називається Хрещатиком. Святе Хрещення прийняли після Києва жителі Новгорода і Смоленська, Полоцька і Турова, Пскова, Луцька, Володимира-Волинського, Чернігова, Курська, Ростова Великого та інших міст.

За наказом князя збудували чимало храмів, зокрема Десятинну церкву в Києві.

У храмах, богослужіння відбувалося за православним обрядом зрозумілою народу рідною слов’янською мовою, по тих книгах, які ще за століття до того були перекладені з грецької на слов’янську святими рівноапостольними братами Кирилом і Мефодієм. Саме християнство допомогло об’єднати розрізнені племена в один народ, зміцнити дух населення і захистити державу від набігів печенігів.

Саме в часи його правління Київська Русь досягла найвищого розквіту в становленні і розвитку держави, торгівлі, будівництва та освіти. Вже після хрещення на Русі стала поширюватися грамотність і писемність. Православні вшановують пам’ять великого князя Володимира.

Молитви на День Хрещення Русі

Зазвичай у цей День вітають всіх Володимирів з іменинами. Також прийнято молитися іконі святого Володимира, яку можна зустріти в будь-якому храмі. Таких ікон безліч, а якому з образів молитися, залежить від бажання віруючого.



Образ Володимира здавна поважають, шанують як правоохоронці, так і військові. Крім того, моляться перед іконою і люди зі слабким зором або тяжкохворі, оскільки є вірування, що князь був дуже хворим і практично осліп, але після свого хрещення переміг цю хворобу, тому це вселяє надію на зцілення.

Молитися йому можна тільки спеціальними молитвами з молитовника, як:

Моли Бога за мене, святий угодник Божий Володимир, яко аз старанно до тебе звертаюся, як нагальному помічникові і молитвиннеку за душу мою

… так і власними словами.

Зазвичай перед іконою святому рівноапостольному князю Володимиру моляться: для позбавлення від зовнішніх ворогів, для зміцнення віри, для припинення внутрішніх чвар.

Свято Володимира в церковному календарі

У перекладі зі слов’янської мови Ім’я Володимир означає «володіє світом». Є ще один варіант його імені Вальдемар – «славний володар».

Recent Posts

Священники розповіли, що робити зі шкаралупою освячених на Великдень яєць

Як правильно утилізувати речі з православною символікою. 5 травня православні християни святкують Великдень. Багато хто…

16 часов ago

Чому потрібно засипати в пральну машинку лимонну кислоту, та яку користь це приносить. Поради сантехніка

Лимонна кислота допомагає вирішити серйозні проблеми, що можуть виникнути в пральній машині. Видаляти накип потрібно…

18 часов ago

Як відлякати вуличних котів від свого дому. 9 дієвих способів

Деякі способи допоможуть відлякати вуличних котів без шкоди для їх здоров'я та життя. Коти не…

18 часов ago

Терміни та правила посадки кабачків. Не будете знати куди подіти врожай

Кабачки невибагливі в догляді, але їх вирощування має певні нюанси. По-перше, їх слід своєчасно посіяти.…

2 дня ago

Три дієві способи відмити пожовтілий підвіконник. І не треба ніякої хімії

Пластикові підвіконня мити нескладно та вони довго залишаються чистими. Однак, з часом підвіконня жовтіють від…

2 дня ago

Головні правила застосування нітроамофоски в саду та на городі. Врожай буде кращим ніж у сусіда

Щоб плодові дерева давали гарний врожай, а квіти пишно цвіли, потрібно підживлювати культури нітроамофоскою. Добриво…

2 дня ago