Categories: Цікаве

Старий Новий рік 2019 святкують у ніч з 13 на 14 січня

Традиції святкування Старого Нового року стали складатися на початку минулого століття при зміні календаря. Це свято — рідкісний історичний феномен, який з’явився в результаті зміни літочислення.

Традиція святкувати Старий Новий рік в Україні відбувається через розбіжність Юліанського календаря та Григоріанського календаря – того, за яким зараз живе практично весь світ. Розбіжність календарів складає 13 днів. Тому Старий Новий рік 2019 святкують у ніч з 13 на 14 січня.

Як святкувати Старий Новий рік 2019

Звичаї святкування Старого Нового року збігаються зі святкуванням новорічної ночі. На вечерю сідає вся сім’я. Зустрічати свято потрібно в мирі та злагоді, не можна сваритися. До наших днів дійшов і обряд посівання. Посівали здебільшого діти, причому, найщедріше всіх обдаровували тих, хто прийшов до оселі першим.

Що не можна робити на Старий Новий рік

Вважається, що у цей день не слід вимовляти слово «тринадцять», а також рахувати дрібні монети. Рахунок монет нібито принесе сльози на весь рік. Читайте також В Україні святкують Католицьке Різдво: святвечір, традиції та символи Також вірять, що на Старий Новий рік не можна нічого давати в борг, інакше весь рік в боргах проведеш.

Якщо 14 січня винести сміття, то й щастя з хати винесеш. У перший день Старого Нового Року в будинок першим повинен увійти чоловік, саме тому посівати ходять тільки хлопчики.



Ворожіння на Старий Новий рік

На Старий Новий рік прийнято ворожити. Є кілька варіантів: — перед сном покладіть під подушку гребінець, при цьому примовляючи: «Суджений мій ряджений, розчеши мені голову!». Той, хто уві сні буде чесати голову, той і буде судженим.

— візьміть аркуш паперу і зімніть його. Покладіть зім’ятий аркуш на дно перевернутої тарілки або блюдця і підпаліть. Після цього блюдце зі згорілої папером піднесіть до стіни і обережно повертайте, поки на стіні не позначиться якась тінь, за обрисами якої і судять про найближче майбутнє.

— над банкою з крупою тримають ліву руку долонею вниз. Зосередившись, потрібно задати запитання. Після цього візьміть з банки жменю крупи і висипте її на стіл, після чого перерахуйте кількість зерен. Якщо число зерен парна, це означає позитивну відповідь — ТАК, непарне число, означає негативну відповідь — НІ.

— навмання можна взяти будь-яку книгу і задати питання. Після цього назвати номер сторінки і номер рядка на ній — те, що було в цьому місці написано в книзі, і служить відповіддю.

Сподобалась стаття? Поділись з Друзями!

Джерело

Recent Posts

Фарбуємо Великодні яйця у незвичний візерунок. Просто та швидко

Кожна господиня на пасхальний стіл ставить розфарбовані яйця. Якщо хочеться здивувати гостей космічними яйцями, можна…

11 часов ago

Посівний календар на травень 2024. Сприятливі дні для гарного врожаю

В травні городники мають багато роботи. В цей час закінчуються посівні, посадкові роботи та пересадка…

11 часов ago

Чому птахи летять ключем: чого саме слід повчитися у них всім людям

Зграї птахів відлітають у вирій організовано та злагоджено. Однак, не кожен знає, чому вони летять…

1 день ago

Щоб вікна блищали на Великдень, помийте їх цим дієвим засобом. І ніяких розводів

Чистити вікна – це нудна справа, яку часто відкладають на потім. Однак, відмити їх можна…

1 день ago

Чи можна садити томати після томатів. Помилки, які допускають більшість городників

Помідори не можна висаджувати на одній й тій самій ділянці протягом декількох років поспіль. Навіть,…

2 дня ago

Як правильно посіяти моркву, щоб не треба було робити прорідження. Новий спосіб

Навесні висаджують моркву. Щоб отримати великі та смачні коренеплоди, потрібно знати правила посадки цього овочу.…

2 дня ago