Categories: Поради

Весняна обрізка дерев у деталях. Як правильно та коли це потрібно робити

Пропонуємо ознайомитися, як правильно обрізати дерева, щоб вони добре плодоносили в наступному році.

Види обрізки.

  1. Формуюча. Вона спрямована на надання кроні певної форми, яка дозволяє добре освітлювати всі гілки та обмежує ріст дерева.
  2. Омолоджувальна. Ця обрізка дозволяє омолодити старе чи досить доросле дерево, отримавши нові гілки й тим самим підвищити їх врожайність.
  3. Санітарна. У ході такої обрізки прибирають хворі та пошкоджені гілки, а також сухі пеньки й інші пагони. Крім того, санітарне обрізання спрямоване на видалення старих та надламаних гілок, які можуть створювати небезпеку для людини.
  4. Підтримуюча (регулююча). Її роблять щорічно, для підтримання необхідної форми крони та прибирання загущеності. Це невелика та нескладна робота, яка проводиться щосезону на вже правильно сформованому дереві.

Способи обрізки.

  1. Проріджування (зріз на кільце). Вона використовується для того, щоб усунути загущеність та зробити крону більш провітрюваною. При цьому пагони видаляються повністю, що називається зрізом на кільце. У процесі такої операції, гілка видаляється по лінії кільцевого валика, розташованого на місці її кріплення.
  2. Укорочування. Використовується для пробудження бруньок, що знаходяться під місцем зрізу.

Вкорочування застосовується:

  • на молодих деревах для утворення правильних та міцних розгалужень, які потім стають скелетними;
  • на зрілих деревах для омолодження (активізації зростання нових пагонів);
  • для обмеження росту дерева у висоту та стимулювання зростання бічних пагонів, а також появи квіткових бруньок й кращого харчування дозріваючих плодів;
  • для зміни напрямку зростання гілки, якщо вона росте всередину, до стовбура.

Загальні правила весняного обрізання дерев.

У певних випадках весняне обрізання вважається головним, оскільки після нього вже немає морозів, які можуть пошкодити гілки в місцях зрізів.

  1. Основне правило, що вважається серед садівників аксіомою — обрізку потрібно робити на початку сокоруху. Коли дерева ще не вийшли з періоду спокою й основні речовини зосереджені в корені та на основі стовбура дерева. Але деякі фахівці стверджують, що весняну обрізку можна робити на початку руху соку, оскільки це сприятиме якнайшвидшому загоєнню ран. Головне, встигнути до так званого висунення бруньок. Кісточкові краще все-таки обрізати в період спокою, щоб не було камедетечі.
  2. Бажано проводити обрізку щороку. Це дозволяє вчасно прибрати зайві гілки, підтримуючи потрібну форму крони. Якщо не обрізати дерева вчасно, потім доведеться зрізати більш товстіші гілки, що призведе до ран, які повільніше та гірше загоюються.
  3. Під час обрізки важливо використовувати лише чистий та гострий інструмент, а всі спили потрібно додатково підчистити садовим ножем.
  4. Проріджуючи крону, спочатку прибирають хворі та сухі гілки, а потім уже ті, що ростуть неправильно.
  5. Обрізати гілки потрібно біля їх основи, щоб був невеликий кінчик, через погане загоєння якого не утворилося там дупло.
  6. При обрізанні не можна залишати «розвилок» – двох пагонів, що виходять з одного місця. Інакше в майбутньому це може призвести до відламування гілки під вагою плодів.
  7. Гілки нижчих порядків мають бути більш розвиненими. Якщо гілка вищого порядку виявилася такою ж розвиненою, як та, від якої вона відходить, потрібно пригальмувати її зростання. Для цього необхідно вкоротити таку гілку.
  8. Щоб на деревах не з’явилися сухі пеньки, при омолоджувальному обрізанні, потрібно обрізати гілки таким чином, щоб біля місця зрізу росли бічні пагони.
  9. Однорічні пагони обрізають таким чином, щоб верхньою була зовнішня брунька. З неї виросте пагін, який буде спрямований від стовбура або скелетної гілки. Однак, якщо крона дерева є обвислою, то обрізку роблять біля внутрішньої бруньки.
  10. Якщо річний приріст гілок слабкий, потрібно провести сильнішу обрізку, яка стимулює інтенсивність наростання пагонів.

Технологія обрізки дерев:

  • Тонкі гілки необхідно видалити секатором, роблячи косий зріз. При цьому над верхньою брунькою залишають шип до 2 см. Якщо обрізається пагін, то шип залишати не потрібно.
  • Однорічні пагони видаляють таким чином, щоб ріжуча частина секатора була біля гілки, що залишається на дереві. Якщо вона буде спрямована у бік частини, що відрізається, це може пошкодити м’які тканини пагону.
  • Товстіші гілки необхідно зрізати без здирання кори та утворення розщепів. Для цього спочатку з одного боку потрібно надпиляти гілку, а з іншого – зробити основний відпил.
  • Ні в якому разі не можна зрізати гілку нижче за місце її прикріплення, який називається кільцевим напливом. Різати потрібно по верхній лінії цього напливу.
  • Товсті гілки потрібно спочатку відпиляти вище за намічене місце й лише після цього відпиляти, як треба. Це вбереже дерево від розколу.
  • Зрізи, діаметр яких становить понад 10 мм, необхідно обов’язково замазати садовим варом. А на спили, діаметр яких перевищує 20 мм, можна нанести «штучну кору», яка прискорює загоєння та захищає зріз від хвороби й висихання. Крім того, можна застосувати спеціальні латексні фарби або старий дідівський метод – жовту глину, змішану з коров’ячим гноєм.

Етапи обрізки дерев.

  1. На молодих деревах спочатку формують скелет. При посадці навесні обрізання можна зробити відразу, а восени – почекати до весни. Нижні гілки залишають довшими, ніж верхні. На формування крони дереву потрібно приблизно від 4 до 6 років.
  2. Якщо крона вже сформована, то обрізку потрібно розпочинати так: кожний скелетний пагін слід розглядати як окреме дерево. Наступні п’ять років обрізається з метою утворення пагонів наступного порядку та стимуляції появи квіткових бруньок.
  3. Весняне обрізання полягає в тому, щоб видалити або вкоротити гілку біля бруньки, яка дасть новий пагін в потрібному напрямку.
  4. Пагони другого порядку залишають довшими, ніж третього. На них має бути декілька бруньок.
  5. Тісно зростаючі гілки, що переплітаються, видаляють повністю.

Помилки при обрізанні дерев.

Розглянемо, що краще не робити в процесі обрізки дерев. Це найпоширеніші помилки, яких припускаються недосвідчені садівники.

  1. Не можна залишати роздвоєний стовбур. Декілька стовбурів призведуть до того, що у дерева буде складно сформувати нормальну крону й рано чи пізно воно може розколотися під впливом різних факторів.
  2. Не можна допускати зростання скелетних гілок під гострими кутами до стовбура. Це спричинить те, що під вагою врожаю вони відколються. Гілки, що ростуть під великим кутом, здатні гнутися до землі, не пошкоджуючись.
  3. Небажано допускати несиметричного формування крони, коли дерево ніби завалюється в якийсь бік. Це потрібно виправляти правильною обрізкою.
  4. Не можна ушкоджувати бруньки під час обрізки. Дану операцію потрібно проводити обережно та дбайливо, адже від цього залежить подальший розвиток дерева й його майбутній врожай.
  5. Небажано наносити садовий вар відразу. Перш ніж замазувати зріз, треба дати йому підсохнути. Тоді він краще ляже й не відпадатиме.

Recent Posts

Рецепт смачного домашнього сальтисону. Справиться кожна господиня

Сальтисон – це дуже смачна закуска, що підійде до будь-якого столу. Готується легко та виходить…

10 часов ago

Як видалити жовті плями з ванни за допомогою цього простого засобу. Господиням на замітку

Через вапняний наліт змінюється колір навколо ванни. Жовті плями створюють відчуття забрудненості. Не всім вдається…

22 часа ago

Для чого заморожувати огірки, та як правильно це робити

Після заморожування огірки вже не такі хрусткі, але ними можна прикрашати страви. В огірках міститься…

22 часа ago

Жоржини будуть гарно та пишно квітнути: коли садити та як правильно доглядати

Щоб клумбу прикрашали гарні квіти, слід дотримуватись термінів посадки, обрізки та викопування квітів. Жоржини висаджують…

23 часа ago

Яєчна шкарлупа на городі: як правильно її використовувати, щоб отримати гарний врожай

Яєчна шкаралупа може стати гарним добривом для листового салату, цибулі, квітів, моркви, смородини та вишні.…

2 дня ago

4 добрива для полуниці, які потрібно вносити під час цвітіння

В полуниці міститься багато вітамінів. А ще, вона дуже смачна та соковита. Щоб зібрати щедрий…

2 дня ago