Categories: Поради

Як правильно підживлювати капусту, для гарного росту і врожаю

Капуста містить безліч корисних вітамінів, мінералів та біологічно активних речовин. Щоб зібрати хороший урожай капусти, потрібно знати маленькі секрети її вирощування, інформує Ukr.Media.

Капуста, як і будь-яка інша рослина, потребує різних мікроелементів. Якщо ґрунт, в якій культивуються овочі, бідний корисними речовинами, для гарного росту необхідно робити підживлення. Для капусти потрібні азотні, фосфорні та калійні добрива.

Азот найбільше значення має в період активного нарощування зеленої маси. Він необхідний для молодих рослин при формуванні кореневої системи. Фосфор бере участь в обмінних процесах і фотосинтезі. Калій для білокачанної капусти є стимулятором холодостійкості, він посилює швидкість течії клітинного соку і осмотичний тиск.

Однак народний досвід говорить, що при вирощуванні капусти можна скористатися не тільки покупними добривами, але й простими підручними засобами. Дуже корисно перед висадкою капусти вносити в ґрунт деревну золу. Цей овоч не любить кислий ґрунт, а зола допоможе розкислити ґрунт. Крім цього, деревна зола служить додатковим джерелом калію.

Азотні добрива можна замінити коров’ячим гноєм, пташиним послідом і трав’яними настоями. Ці органічні добрива забезпечать капусту корисними речовинами і допоможуть набрати більшу масу. Найбільш оптимально для овочевих культур чергування мінеральних і органічних підживлень.



Підживлення капусти дріжджами добре себе зарекомендувало. Дріжджові грибки в процесі своєї життєдіяльності виділяють азот і вітаміни для коренеутворення і біосинтезу фітогормонів. Можна використовувати розведені сухі або живі дріжджі. Сухих дріжджів знадобитися 10 г на 10 л теплової води. Їх змішують з 2 ст. л. цукру, заливають водою і залишають на 2 години. Після чого 1 л настою розводять у 5 л води і поливають добривом капусту під корінь. Свіжих дріжджів на 5 л теплої води знадобитися 0,5 кг. Перед підгодівлею склад розбавляють водою 1:10.

Харчова сода оберігає качани капусти від розтріскування. 20 г соди розводять 10 л води, розмішують і обливають листя капусти, проводячи некорневу підгодівлю.

Нашатирний спирт є джерелом азоту, він допомагає рослинам відлякувати комах і накопичувати біомасу. На десятилітрове відро води знадобитися 3 ст. л. розчину аміаку.

Можна поливати капусту настоєм кропиви, яєчної шкаралупи, бананових шкурок і картопляних очисток.



Після висадки у відкритий ґрунт капусту підгодовують приблизно після закінчення двох тижнів. Найбільш важливими на цьому етапі є азотні добрива. Можна використовувати мінеральні препарати, розчин коров’яку або іншу органіку.

Гарного вам вражаю!

Recent Posts

Чим очистити ручки плити від липкого жиру. Простий засіб, який легко впорається з цим

Ручки ну плиті швидко забруднюються. Не вся хімія здатна впоратись з ситуацією. Однак, це можна…

16 часов ago

Сприятливі дні у травні для посадки помідорів. Швидко ростуть та дають гарний врожай

Всі садівники знають, що фази Місяця мають безпосередній вплив на якість та кількість врожаю. Для…

16 часов ago

Не «Пасха» і не «куліч»: як правильно говорити українською. Беріть на замітку

Вже скоро буде свято Великодня. Оскільки українці відмовилися від використання мови країни-агресора, слід знати, як…

19 часов ago

Слимаки самі лізуть на цей запах. Швидкий та дієвий спосіб позбутися шкідника

Дачники, обов'язково, приймають заходів проти шкідників, бо вони завдають сильної шкоди культурам. Найпростіший варіант -…

2 дня ago

Для чого у яблуню вбивати старий цвях, та як правильно це робити

Садівники нерідко вирощують яблуні на своїх ділянках. Однак, цей процес вимагає терпіння, щоб отримати соковиті…

2 дня ago

Чому у полуниці чорніє цвіт, та що робити, щоб не залишитись без врожаю

Іноді на полуниці можуть чорніти квіти. Не кожен городник знає, чому це відбувається. Почорніння та…

2 дня ago