Categories: Притчі

Жебрачка. Історія, яка підкаже як вибратися з безвихідної ситуації. Вона доказує, що Бог існує

Жебрачка

Ніна стояла біля входу в торговий центр. Опустивши голову вниз, молода жінка тримала в руці пластиковий стаканчик. Іноді біля неї зупинявся хтось із перехожих, в основному чоловіки.

Одні питали, що вона тут робить з простягнутою рукою, інші навпаки, дивилися гидливо, і посилали ….на роботу.

Ніна ніколи не вступала ні з ким у діалог. Жінка мовчки стояла, не дивлячись на людей, які намагалися її розговорити. Зрештою їм це набридало, вони йшли, вважаючи її психічно нездоровою.

Раптово задзвонили церковні дзвони. Ніна здригнулася і закрила вуха руками, щоб не чути цей дратівливий дзвін. З недавніх пір, жінка розчарувалася в Бозі, і людях. Вона пам’ятає, як дві доби невпинно стояла в храмі на колінах, і молила Бога, щоб він врятував Руслана.

Чомусь вона вірила, що Бог обов’язково допоможе. Адже Він не міг не чути її молитви, адже Він знав, як сильно вона любить свого чоловіка, і розумів, що не можна забирати його у двох маленьких дітей. Знав, але все одно забрав…

З тих пір, жінка зрозуміла, що Бога не існує. Якби Він був, то не допустив би те горе і страждання, яке їй довелося пережити.

Порахувавши вміст в стаканчику, Ніна прикинула, що на булочки з молоком грошей достатньо, і пішла в сусідній супермаркет за продуктами. Молоденька касирка гидливо перерахувала гроші і поморщившись, проводила Ніну недобрим поглядом.

Жінка звикла до такого ставлення. Вона зрозуміла, що люди в більшості жорстокі, і зайняті лише своїми проблемами і турботами. Нікому не було діла до того, що вона ось уже півроку живе в холодному і сирому бараку з дітьми. Нікого не хвилювало те, що в минулому успішна і забезпечена жінка, стала нікому не потрібним покидьком суспільства. Її зрадили всі, в тому числі друзі та рідні.

— Ніна! Це ти? — почула знайомий голос за спиною, і злякалася.

Жінка зрозуміла, що це був хтось із того, минулого життя. Щасливого і безхмарного. Обернувшись, вона впізнала Олега. Колишньому компаньйона Руслана.

— Здрастуй, — промовила невпевнено.

— Ніночка! Я все знаю… Я намагався знайти тебе з дітьми, але ви як крізь землю провалилися. Ніхто не знає, де ти і що з тобою сталось, — вимовив чоловік.

— Зі мною все нормально. Спасибі! Прости, але мені необхідно йти. Малюки чекають…

— Ніна, стривай! Я ж бачу, що ти брешеш! Ти не повинна спускати їм все з рук. Повинна мстити і домагатися справедливості. Хоча б, заради пам’яті про Руслана…

— Ти ж сам розумієш, що це неможливо. Після смерті чоловіка, вони придумали якісь неіснуючі борги Руслана. Забрали у мене все: будинок, автомобіль, гроші… А найголовніше, забрали мою душу! Я намагалася боротися, просила допомоги у рідних і близьких. Але, як тобі відомо, від мене всі відвернулися. Злякалися допомагати моїй сім’ї, щоб не скомпрометувати себе перед цими негідниками. Мені довелося втікати з дітьми з нашого міста. Без документів і будь-яких засобів до існування! — від нахлинулих спогадів, Ніна розплакалася.

— Ніна, ти тільки не зникай! Я не залишу вас у біді, допоможу! — пообіцяв Олег. — Ти напевно не знаєш, але за мною так само оголошено полювання, хоч я вже давно відійшов від справ. Я обіцяю, що поверну твоїм дітям гроші, які належали їхньому батькові. Головне вірити в краще, Бог не може залишити вас з дітьми. Рано чи пізно, справедливість восторжествує!

— Ні. Нам нічого не потрібно. Забудь! Знаєш, з недавніх пір, я розчарувалася і в Бозі, і в людях… — тихо прошепотіла жінка, і непомітно зникла в натовпі.

***
Того дня, Ніна не хотіла йти до торгового центру. Мало того, що з ранку лив холодний дощ, так ще й у Єгорки піднялася температура. Жінка зварила кашу з останнього молока, і зрозуміла, що на обід їм їсти нічого.

— Мішенька, ти придивишся за братиком? Мені необхідно відлучиться ненадовго — — попросила старшого сина.

— Да. Мамуль, купи будь ласка велику шоколадку і апельсин — — попросив хлопчик. — І ще, коли ми повернемося додому?

— Я постараюся купити що-небудь солоденького, — пообіцяла Ніна, проігнорувавши питання.

Не могла вона пояснити п’ятирічному синові, що у них більше немає дому. Та й взагалі, нічого немає…

Людей того дня було дуже мало. Це й не дивно, мало кому в таку погоду захочеться прогулюватися по магазинах. Ніна перерахувала гроші, які подали небайдужі перехожі, і зрозуміла, що їй їх не вистачить навіть на ліки синові, не кажучи вже про шоколад і апельсини.

— Ви Ніна? — запитав невідомий чоловік. — Не бійтеся, я від Олега. Він просив передати вам пакет.

Незнайомець протягнув жінці важкий згорток.

— Що тут? — здивувалася жінка.

— Поняття не маю. Він сказав, що це ваше. Ще просив передати, щоб Ви не розчаровувалися в Бозі і людях, і, щоб хоч іноді молилися за нього, — вимовив чоловік, сховавшись з виду.

Жінка вже вдома відкрила згорток. Як вона і припускала, в ньому були гроші і її закордонний паспорт. Багато грошей… Зверху лежала маленька записка від Олега.

Це гроші Руслана. Тепер вони належать тобі і дітям. Там достатньо, щоб виїхати за кордон, і почати нове життя. Тобі не можна залишатися в країні. Олег.

P. S. ніколи не розчаровуйся в людях. І знай, що безвихідних ситуацій не буває!»

Через кілька днів, Ніна з синами чекала реєстрації рейсу в аеропорту. Випадково, жінка побачила сюжет в новинах про те, що затриманий злочинець, який розорив саму процвітаючу фірму в місті. У затриманій людині, вона впізнала Олега…

Спасибі тобі!» — прошепотіла зі сльозами на очах.

— Мамочко, а там куди ми їдемо, тепло? — запитав Міша.

— Та синку! Ми купимо будинок на березі моря. У нас все буде чудово! — посміхнулася Ніна.

— А тато? Він приїде до нас? — запитав хлопчик.

— Ні… Тато завжди з нами. Ми просто не може бачити його, але він дивиться на нас з неба, і радіє тому, що у нас все добре. Ми будемо молиться за нього, і дядька Олега…

Нарешті оголосили посадку на рейс. Ніна взяла за руки дітей, і пішла на зустріч нового життя. Вона зрозуміла, що Бог існує, що саме Він допоміг їй вибратися з безвихідної ситуації. Він, і Олег, який виявився єдиним вірним другом, серед сотні псевдодрузів.

Мілана Лебедєва

Recent Posts

Білокрилка буде облітати ваш город стороною. Дієві способи позбутися шкідника

Білокрилка завдає серйозної шкоди культурам на городі. Вони висмоктують сік з рослин, через що вони…

15 минут ago

Фарбуємо Великодні яйця у незвичний візерунок. Просто та швидко

Кожна господиня на пасхальний стіл ставить розфарбовані яйця. Якщо хочеться здивувати гостей космічними яйцями, можна…

22 часа ago

Посівний календар на травень 2024. Сприятливі дні для гарного врожаю

В травні городники мають багато роботи. В цей час закінчуються посівні, посадкові роботи та пересадка…

22 часа ago

Чому птахи летять ключем: чого саме слід повчитися у них всім людям

Зграї птахів відлітають у вирій організовано та злагоджено. Однак, не кожен знає, чому вони летять…

2 дня ago

Щоб вікна блищали на Великдень, помийте їх цим дієвим засобом. І ніяких розводів

Чистити вікна – це нудна справа, яку часто відкладають на потім. Однак, відмити їх можна…

2 дня ago

Чи можна садити томати після томатів. Помилки, які допускають більшість городників

Помідори не можна висаджувати на одній й тій самій ділянці протягом декількох років поспіль. Навіть,…

3 дня ago