1 серпня — преподобної Мокрини. Ким саме була свята, та чим заслужила милість Господню

1 серпня, православний світ відзначає день преподобної Мокрини. Народилася вона у 4 столітті в багатодітній родині. Коли її мати була вагітна, до неї уві сні явився янгол Господній, через що майбутній дитині дали ім’я Фекла. Рідні називали дівчинку Мокріною, в честь бабусі, яка постраждала під час гонінь на християн, коли правителем був Максиміліан. Родина складалася з 10 дітей й Емілія виховувала їх благочестивими та лагідними, навчила любити Господа. Мокрина з дитинства ходила на служби та читала молитви, займалася рукоділлям й допомагала по домашньому господарству. Пізніше за рішенням батьків дівчина заручилася з гарним хлопцем. Однак, наречений загинув ще до весілля. Багато інших чоловіків сваталися до Фекли, але вона вирішила прийняти чернечий постриг та дала обітницю цнотливості.

Коли брати та сестри виросли, Мокрина попросила мати відпустити рабів, залишити господарство та відправитися разом в монастир. Жінки все робили разом. Коли матір померла, Фокла взяла обов’язки керівництва обителлю на себе. За свою віру та твердий дух, свята отримала дар зцілення й чудотворства. Одного разу, до неї прийшла дівчинка з хворим оком. Свята поцілувала її в око та хвороба пішла.

Традиції в цей день.                                          

Якщо на свято стояла сонячна погода, молоді дівчата проводили ритуал.

Жінки, що народилися 1 серпня, одягалися в найкращий наряд та чекали вдома інших дівчат, які несли їм колоски. Їх потрібно було зібрати в сніп, а тоді можна було покинути оселю та піти на річку. Сніп слід кинути у воду та втопити його. Якщо це вдається, можна чекати на врожайний дощ.

Чоловіки сьогодні не підходять до води, інакше можна накликати біди на все село. Тому, вони працювали по господарству або виходили в поле.

Також, не можна в цей день вбивати худобу та птахів.