5 лютого — святої мучениці Агафії. Що потрібно зробити господарям в цей день.

5 лютого, православний світ вшановує пам’ять святої мучениці Агафії. Під час гоніння християн, вона постраждала за віру.

Агафія народилась у багатій сім’ї. Одного разу, місцевий чиновник дав наказ воїнам привести Агафію до нього. Він хотів брехнею залучити її до язичництва та вона не захотіла.

Тоді, її піддали тяжким тортурам. В ніч після страшних мук їй явився апостол Петро та загоїв усі її рани. Знову вельможа наказав піддати її тортурам, але Бог послав на них землетрус. Тому, місцеві жителі, злякавшись, почали просити припинити тортури над Агафією. Але він посадив її за ґрати та там Агафія і померла.

В цей день, вважалось, що Агафія захищає рогату худобу. Їй завжди молились, щоб худоба була здорова, а також зберігала її від пристріту.

Було таке повір’я, що у день Агафії, лютує злий дух – коров’яча смерть. Для захисту від нього, вночі виходили на ріллю жінки обходячи з сохою та хрестили всі перехрестя. Вважали, борозну, яку робить соха, нечисть не може переступити. Звіра, який траплявся цього дня, потрібно було забити, бо думали, що злий дух сидить в ньому.

Ще в цей день, 5 лютого, поминали померлих. Молились у церкві за їхні душі, особливо за тих, хто помер наглою смертю.

Щоб біси не потрапили в будинок, на Агафію, ніхто не лягав спати, щілини затикали гілочками чортополоху, а труби замазували глиною.

Прикмети на 5 лютого.

Якщо в цей день мороз – буде рання та тепла весна, а влітку спека.

Снігу нема – буде сухе літо.

Тепло на Агафію, зимі кінець, треба ждати весну.