5 травня велике свято — Воскресіння Господнє. Що слід зробити кожному християнину в цей світлий день

5 травня 2024 року, православні християни відзначатимуть велике свято Воскресіння Господнє. Багато років тому, Ісус пожертвував своїм життям, заради спасіння людських грішних душ. Це свято уособлює перемогу добра над злом та життя над смертю. Тому, віряни повинні шанувати та дякувати Ісусу Хресту за шанс на життя.

Традиції у Великдень.

Напередодні свята, у Велику суботу ввечері, віряни готують кошик з продуктами для освячення на недільному богослужінні.

Він повинен містити такі продукти: паска, крашені яйця, твердий сир, молоко, воду, домашню ковбасу, яка не містить кров, червоне церковне вино, вершкове масло, часник, сіль, свічки та іконку.

Однак, є продукти, які заборонено приносити: алкоголь крім вина, кров’янку, фрукти, овочі, коштовні прикраси та гроші.

Всі продукти брати не обов’язково, головне, щоб була паска та крашанки. Зверху кошик потрібно вкрити вишитим рушником.

Зустрічати свято необхідно у гарному настрої, в чистій оселі та з хорошими помислами.

Що потрібно зробити у Великдень.

Всі християни повинні вночі відвідати урочисте богослужіння, попросити у Господа здоров’я й щастя для всієї родини та освятити продукти в кошику, які присвячуються Спасителю.

До кінця служби заборонено вживати їжу, а вдома за святковим столом, першими куштують освячену крашанку та шматок паски.

З цього дня християни замість привітання повинні говорити «Христос воскрес!» та відповідати «Воістину воскрес!».

У Великдень необхідно присвятити час іншим людям та зробити добрі справи. Наприклад, подати милостиню нужденним у вигляді паски та крашанок.

Молитви, прочитані в цей день, мають велику силу. Тому, знахарі користуються можливістю та проводять ритуали на здоров’я, захист від темних сил та знімають зглаз.

Якщо в цей день в родині помирала людина, то щоб захиститися від біди, у праву руку померлого потрібно покласти крашанку червоного кольору. Яєць такого кольору в оселі більше не повинно бути.

Щоб захистити оселю від злого ока, невдач та сварок, потрібно випалити, у Великдень, освяченою свічкою хрест на косяку дверей.

Що заборонено робити у Великдень.

Починаючи з п’ятниці та на протязі 12 днів, заборонено працювати та займатися важкими домашніми справами.

В це свято під суворою забороною лайки, сварки та прокльони.

Також, не можна купатися, стригтися, шуміти, займатися коханням, напиватися та відвідувати цвинтар.

Православна церква не проводить в цей день обряд вінчання та хрещення.