25 вересня — святого Сергія Радонезького. Ким він був, та що потрібно просити в цей день

25 вересня, православний світ відзначає день преподобної Досифеї. Однак, достеменно невідомо, як правильно говорити Досифей чи Досифея, бо існує дві версії історичних переказів.

Згідно першої версії Досифей прибув в Київ з Московії. Однак, на той час нікому не хотілося приймати в монастир кріпака-втікача. Тому, Досифей викопав для себе печеру в Китаєві, де вів аскетичний спосіб життя. Люди приходили до святого, щоб отримати пораду та втіху.

За другою версією, що ім’я Досифей носила Дарина Тяпкіна, яка проходила чернечий подвиг. Вона покинула отчий дім в чоловічому вбранні, щоб уникнути небажаного заміжжя. Коли вона померла, сестра впізнала її на портреті, що був зображений на надгробку. Так з’явилася історія про відомого подвижника, яким була зникла дівчина.

Також, 25 вересня, православний світ вшановує пам’ять Сергія Радонезького. Під час Куликовської битви святий своїми молитвами здобув перемогу. Він став відомим по всьому світу, але при цьому залишався смиренною людиною. Одного разу, митрополит Алексій запропонував Сергію нагороду у вигляді наперсного хреста, але той відмовився.

Сергій став засновником відомої Троїцької обителі та працював на рівні з братією, виконував важку роботу й наставляв людей.

Одного разу, Сергій явився Іону Київському та дав благословення новоствореній Київській святині, яку освятили на честь Святої Трійці.

Перш ніж піти з цього світу, Сергій Радонезький дав останню настанову, щоб брати пильнували себе, мали страх Божий перед всім, чистоту душі та щиросердну любов.