Три дієві та перевірені способи, як допоможуть позбутися від пнів на ділянці. І не потрібно нічого корчувати

З часом, деякі дерева необхідно спилювати, щоб сад виглядав охайно. Але після цього можуть залишатися пні. На порожніх ділянках їх видалити легко, а ось на обжитих — це вже задача складніша, бо заважатимуть інші дерева, клумби та забудови.

Існує багато способів, якими можна позбутися пнів. Але є три найдієвіших та перевірених, які точно допоможуть.

За допомогою сечовини.

Цей спосіб найпростіший, але й найдовший. На видалення пня сечовиною може піти від 5-6 місяців до 2 років. Дивлячись, якого розміру пень. Необхідно зробити в пні пару десятків глибоких отворів, заповнити кожний сечовиною та залити водою, а зверху обгорнути плівкою. Таким чином, через декілька місяців, деревина стане м’якою та її легко можна буде прибрати. Карбамід є азотним добривом, яке не зашкодить іншим рослинам, що ростуть поруч.

За допомогою натрієвої та калійної селітри.

Селітра діє дуже швидко, але цей метод підійде лише в тому випадку, якщо інші рослини ростуть на відстані більше 1-1,5 метри. Для цього, також, необхідно зробити отвори у деревині, додати до них селітру й залити водою. При цьому кожний отвір найкраще закрити дерев’яними пробками або поліетиленом. Добриво висушує деревину зсередини, а щоб процес був ще швидшим, у наступному сезоні спаліть пень. Але якщо поруч є торф, палити пень ні в якому разі не можна.

За допомогою вогню.

Спалити деревину можна без додавання будь-яких засобів. Тільки для цього поруч не має бути інших дерев, рослин та будівель. Також, слід прибрати сміття та суху траву. Великим свердлом зробіть один вертикальний отвір всередині пня, а інший — під кутом до нього, щоб канали сполучалися. Залийте отвори соляркою або засобом для розпалювання, занурте ґніт та підпаліть. Через 12-15 годин з пнем буде покінчено, але за вогнем необхідно стежити.