Опадає цвіт помідорів: чому це відбувається, та що робити, щоб не залишитись без врожаю

Кожен городник вирощує помідори на своїй ділянці. Але іноді квіти починають засихати та опадати. Через це можна залишитися зовсім без врожаю, але вирішити проблему можна.

Проблеми з пилком.

Одна з причин засихання та опадання квітів на кущах помідорів – це пилок, що зливається та не приймає участі в зав’язуванні плодів. Причина криється в підвищеній вологості субстрату. В теплиці рівень вологості має становити не вище 65%. Провітрюйте та мульчуйте ґрунт, щоб волога не випаровувалася. Забезпечте регулярний полив й робіть це лише вранці.

Щоб уникнути появи грибкових хвороб, накривайте рослини на ніч. В теплиці зробіть отвори на даху для вентиляції.

Пилок втрачає якість при підвищеній температурі повітря. Для зниження температури, потрібно забезпечити рослинам достатню вентиляцію. Також, можна зробити затінок за допомогою вапна, білого флізеліну або сітки. Це допоможе знизити температуру до 5-7 градусів.

Низька вологість та засихання квітів.

Також, причиною висихання квітів є недостатня кількість вологи. Щоб помідори правильно росли та розвивалися, забезпечте їм регулярний полив. Недостатній полив погіршує поглинання та засвоєння поживних речовин з ґрунту. Якщо кущі переросли, квіти не отримують достатньої кількості поживних речовин. Це призводить до пожовтіння квітконоси та опадання квітів.

Погана структура квітки.

При неправильній будові квітів, запилення відбувається неправильно. Перепади температур, невідповідне внесення добрив, надто висока кислотність ґрунту, нестача вологості або її надмірна кількість, також, призводять до негативних наслідків.

Помідори є самозапильними рослинами. Однак, для допомоги в цвітінні після стресу, залучіть корисних комах або проведіть запилення вручну. Однак, дрібні квіти не будуть приваблювати комах-запилювачів. Краще поставте ємність з водою, до якої додайте цукор. Також, можна посадити медоносні рослини поряд з вікнами та дверима.

Дефіцит калію та фосфору.

Помідори потребують великої кількості поживних речовин до розвитку. Нестача або надлишок добрив призводять до засихання та опадання квітів. Під час цвітіння та зав’язування плодів, помідорам необхідний калій й фосфор. Калій міститься в попелі. Азот вносити не потрібно.

Також, не забувайте про позакореневе підживлення помідорів. Так вони швидше засвоюють поживні речовини.

Погане засвоєння бору та марганцю.

Квіти на помідорах опадають від підвищеної кислотності ґрунту. Якщо вона вище за 6,5, кущі не засвоюють бор та марганець. Щоб квіти не сохли та не поклали, обприскуйте рослини бором. На 1 літр води знадобиться 75 мл препарату.

Надмірне ущільнення.

Надмірна щільність томатів та зайві пагони змушують рослини нарощувати зелень, а не квіти. Тому, видаляйте листя, щоб помідори отримували достатньо світла та направляли енергію на утворення квітів та зав’язей. Висаджуйте кущі з інтервалом в 50 см один від одного.

Хвороби.

Грибкові захворювання призводять до засихання та опадання квітів, особливо сіра гниль. Це сірий наліт з коричневими плямами на листі. Хвороба призводить до опадання бруньок та загнивання плодів. Найчастіше сіра гниль з’являється на помідорах, що ростуть в теплиці, оранжереї або плівковому тунелі, де підвищений рівень вологості та низька температура, а вентиляція обмежена.

Для захисту рослин проводьте профілактику. Провітрюйте плівкові тунелі та укриття й вчасно видаляйте листя. При появі сірої гнилі застосовуйте хімічні або народні засоби.

Червень є найважливішим періодом вирощування томатів, бо саме в цей час вони потребують особливої уваги. Регулярно поливайте рослини, підживлюйте, захищайте від хвороб та шкідників.

Опадає цвіт помідорів: чому це відбувається, та що робити, щоб не залишитись без врожаю