Гниють яблука на деревах. Поради, як боротися з цією проблемою

Догляд за садом – дуже відповідальна робота. Кожного року садівники збирають врожай. Найбільше чекають на врожай соковитих та ароматних яблук. Однак, іноді дерева можуть хворіти, від чого сильно страждають плоди. Найнебезпечнішою хворобою є моніліоз. Ця хвороба непомітно розвивається весь сезон, а потім завдає великої шкоди. Причини появи плодової гнилі різні. Виявити її можна по деяких симптомах. Методів боротьби існує багато.

Плодова гниль є серйозним захворюванням, що призводить до втрати врожаю. Деякі садівники ігнорують перші ознаки плодової гнилі. Однак, це може призвести до фатальних наслідків. Моніліоз вражає 80% врожаю, якщо не вжити заходів.

Спочатку слід знати причини появи хвороби. Її збудником є сумчастий грибок, який активно поширюється садом вітром, комахами та дощем. Першою ознакою хвороби є невеликі цятки на плодах, які починають поступово збільшуватися та темніти. Наприкінці на плодах з’являються великі бурі плями з білими колами.

Зверніть увагу, що хвороба здатна проявлятися протягом всього періоду вегетації. Помітити появу моніліозу можна, але активність хвороби може починатися навесні. На ранній стадії майже неможливо помітити хворобу та вилікувати дерева. Тому, регулярно оглядайте дерева та плоди, щоб своєчасно діагностувати хворобу.

Профілактика дуже важлива для боротьби з моніліозом. Найефективнішим методом є обробка біологічними препаратами за місяць до збору врожаю. Регулярні профілактичні заходи знизять ризик появи плодової гнилі та збережуть врожай.

Моніліоз є серйозним захворюванням. Якщо робити все правильно, його можна усунути. Регулярно оглядайте дерева, видаляйте уражені плоди та своєчасно обробляйте сад, щоб яблуні були здоровими й дали щедрий врожай.

Гниють яблука на деревах. Поради, як боротися з цією проблемою