Як правильно спустити повітря з батарей, щоб краще гріли. Господарю на замітку

Опалювальний сезон наближається, і настав час подбати про тепло в домі, зокрема перевірити стан батарей.

Якщо після запуску опалення радіатори залишаються ледь теплими або зовсім холодними, не поспішайте звертатися до комунальної служби. Причиною може бути не недостатня подача тепла, а повітряна пробка, що утворилася всередині батареї.

Зазвичай повітряні пробки виникають через неправильний монтаж опалювальної системи, але навіть ідеально встановлена система може стикнутися з цією проблемою.

Як розпізнати повітряну пробку в батареї:

Якщо у панельних радіаторів відчутна різниця температур між верхньою та нижньою частинами, це означає наявність повітряної пробки, яку потрібно усунути. У випадку чавунних радіаторів деякі секції можуть бути теплими, а інші – холодними, або весь радіатор може залишатися холодним. Також про присутність повітря свідчить характерний булькаючий звук.

Як правильно випустити повітря з батареї:

Перш за все, слід прибрати килим або інші речі з підлоги біля радіатора. Під радіатор бажано постелити ганчірку або одноразові серветки, а під вентиляційний отвір підставити невелику ємність або обрізану пластикову пляшку. Далі потрібно акуратно відкрити вентиляційний клапан на радіаторі, щоб стравити повітря. Ви чітко почуєте, як виходить повітря, і коли цей процес припиниться, потрібно закрити клапан.

Якщо у вас автономне опалення, обов’язково вимкніть котел і припиніть подачу та повернення води з радіаторів перед випуском повітря. Спеціальним ключем поступово відкрийте спускник повітря, доки через нього не почне текти вода, після чого його можна закрити і повністю відкрити лінії подачі та повернення води.

Якщо самостійно вирішити проблему неможливо, зверніться до сантехніка, який допоможе випустити повітря з батарей та відновити нормальне функціонування системи.

4o
Як правильно спустити повітря з батарей, щоб краще гріли. Господарю на замітку