У липні сіємо сидерати, щоб підвищити родючість ґрунту. Що і як правильно сіяти

Сидерати сіємо влітку.

У липні багато грядок порожніють. Можна їх засіяти скоростиглими культурами, щоб зібрати другий урожай, а можна прикрасити грядки сидератами, з допомогою яких ми серйозно підвищимо родючість ґрунту і можна обійтися без внесення гною. Сидерати не тільки дають ґрунту органіку, але і структурують ґрунт, захищають його від перегріву і вивітрювання, працюють як жива мульча, витісняють бур’яни, інформує Ukr.Media.

Найкраще сіяти влітку жито, овес, фацелію, гірчицю.

Комбайн з поля, сидерати в ґрунт… Влітку сидерати сіють відразу після збирання ранніх овочів. Тобто зібрали урожай — відразу розпушуйте ґрунт і сійте насіння зелених добрив. Земля голою бути не повинна, інакше вона втрачає посилено органіку, а найголовніше, на неї починають активно рости бур’яни.

Сидерати укриють грядки, очистять їх від бур’янів і хвороб, оздоровлюють і прикрашають ділянку.

Види сидератів для посадки

Можна посіяти сидерати прямо в міжряддях овочів, але в цьому випадку треба стежити, щоб сидерати не обганяли по зростанню основну культуру.

Дуже корисно сіяти сидерати там, де нічого не росте. Наприклад, у міжряддях суниці (фацелія) або в саду (в молодому — однорічники: горох, боби, люпин, гречку, фацелію). У дорослому саду — багаторічники: конюшину, люцерну, еспарцет.



Під сидерати відводять всю ділянку: коли не збираються в цьому році вже нічого садити. Тут можна за сезон виростити три покоління сидератів. Тобто сіяти траву до трьох разів на рік. Приміром, спочатку посіяти навесні редьку олійну, у кінці травня (цвітіння) переорати, посіяти люпин однорічний або інші бобові культури, в серпні переорати та знову посіяти гірчицю. Такий ланцюжок зробить ґрунт м’яким, як пух, і врожай в наступні три-п’ять років помітно зросте. Так що рік без овочів буде з запасом компенсовані.

Рекомендовані до посіву сидерати

  • Гірчиця біла пригнічує збудників хвороб;
  • фацелія — теж, плюс оздоровлює ґрунт;
  • горох накопичує азот;
  • конюшина — теж;
  • гречка робить недоступні сполуки фосфору і калію легкодоступними для рослин;
  • люцерна збагачує ґрунт азотом;
  • віка — теж;
  • овес — швидко нарощує зелену масу;
  • редька олійна пригнічує нематод у ґрунті.

Деякі сидерати краще висівати разом, наприклад, овес і горох або віку: горох, шукаючи опору, чіпляється пагонами за стебла вівса і краще росте. Якщо при досягненні зростання в 10 см верхівки вівса злегка підкосити, він сильніше кущиться, дає нові бічні пагони. Відчувши тісноту, рослини тягнуться до сонця і розвиваються інтенсивніше. Таким чином, накопичується великий урожай зеленої маси. Покіс сидератів роблять, коли у вівса з’являться волоті.