Categories: Поради

Чи можна жінкам причащатися та ходити в церкву під час критичних днів?

Чи можна жінкам у критичні дні приходити в храм і причащатися?

Ольга Федорів

Відповідає протоієрей Ігор Рябко.

– Дуже часто священикам ставлять таке запитання: «Чому з місячними не можна ходити в церкву?» Але ж у самому його формулюванні міститься помилка. У критичні дні жінкам в храмі не можна причащатися, але заходити до храму та бути присутніми на богослужінні можна. Джерело

Але, щоб було зрозуміліше, чому, давайте зробимо невеличку екскурсію в історію.

Приписи, які стосуються того, що «чисто», а що ні, ми знаходимо в Старому Завіті. Якщо подивитися уважно на все, що стосується ритуальної нечистоти людини, ми побачимо, що це так чи інакше пов’язане з нормами гігієни. Нечистота –  це мертве тіло, різні витікання, деякі хвороби.

У Новому Завіті Сам Бог, який став Людиною, говорить про те, що місце, звідки виходить «нечистота», знаходиться значно вище пояса. Наше пошкоджене гріхом серце генерує ту нечистоту, яка оскверняє людину. А все те, що відноситься до нашої  фізіології, нечистим бути не може. Про це Спаситель не лише говорить словами, але й показує своїми вчинками, порушуючи чимало «табу», які свято дотримували іудеї.

Він торкається до мертвих (зцілення сина вдови наїнської), дозволяє торкатися до себе кровоточивій жінці, і попри те, що вона формально порушила закон, доторкнувшись до нього в нечистоті, Іісус говорить їй: «Дерзай, дочко».

Апостол Павло багато давав пояснень з приводу того, що «чисте», а що ні. Але у нього немає ані слова про так звану «жіночу нечистоту». Ми точно знаємо, що християни причащалися на службах кожного першого дня тижня, і не знаємо жодної історичної пам’ятки того часу, яка б забороняла це робити жінкам під час місячних. Якби таке правило тоді було, то про нього обов’язково згадали б церковні автори.

Втім, з часом згадка про критичні жіночі дні з’являється, але лише в середині третього століття.

Святий Климент Римський у творі «Апостольські постанови» пише з цього питання жорстко: «Утримуйся жінка від порожніх промов…нічого не спостерігаючи – ні природного очищення.. ні пороку тілесного. Спостереження ці порожні і є вигадами людей нерозумних, що не мають сенсу,…і природне очищення не мерзенне перед Богом, котрий премудро все влаштував».

У шостому столітті вже святитель Григорій Богослов пише архієпископу Августину: «Не слід забороняти жінці під час місячних входити в церкву, бо не можна ставити їй в провину те, що дано їй від природи».

Він також пише і про те, що: «Не можна в такий час і забороняти жінці приймати Таїнство Святого Причастя. Якщо вона не наважиться прийняти його з великої поваги, це похвально, але, прийнявши його, вона не зробить гріха». Ця точка зору стала домінуючою на Заході, де питання з жіночими критичними днями взагалі ніколи не стояли на порядку денному.

На Сході все ж стала переважати наступна точка зору: заради благоговіння і страху Божого перед великим Таїнством, жінці все ж краще утриматися від того, щоб в ці дні причащатися Святих Христових Тайн. Про це пише святий Діонісій Александрійський та деякі інші святі Отці. Хоча потрібно сказати, що не всі були з ними згодні. Наприклад, святитель Афанасій Александрійський з цього приводу полемізує: «Скажи мені, улюблений і благоговійний, що має гріховного або нечистого природне виверження? Як, наприклад, якби хтось захотів поставити в провину ісходження мокроти з ніздрів та слини з рота? Ми тільки тоді оскверняємося, коли робимо всякий гріх, від смороду гірший».

Але вже через тридцять років наступник Афанасія по кафедрі святий Тимофій Александрійський з цієї ж теми говорив інакше. На питання, чи можна хрестити або причащати жінку, у якої «сталося звичайне жінкам», він відповідав: «Потрібно відкласти, доки не очиститься».

Як ми бачимо, спірним питанням є лише одне – причащати чи ні? З приводу всього іншого – ходити в храм, прикладатися до святинь, цілувати Євангеліє – навіть не йдеться. Звісно, можна.

Резюмував полеміку з цього питання Святіший Патріарх Сербський Павло у своїй статті: «Чи може жінка приходити в храм на молитву, цілувати ікони і причащатися, коли вона «нечиста» (під час місячних)?»



Святіший Патріарх пише: «Місячне очищення жінки не робить її ритуально, молитовно нечистою. Ця нечистота тільки фізична, тілесна, так само як і виділення з інших органів. Крім того, оскільки сучасні гігієнічні засоби можуть ефективно перешкодити тому, щоб випадковим витіканням крові зробити храм нечистим… ми вважаємо, що і з цього боку немає сумніву, що жінка під час місячного очищення, з необхідною обережністю і зробивши гігієнічні заходи, може приходити в церкву, цілувати ікони, приймати антидор і освячену воду, так само як і брати участь у співі. Причаститися в цьому стані або нехрещена – хреститися, вона б не могла. Але в смертельній хворобі може і причаститися, і хреститися».

На перший погляд висновок «причащатися в цьому стані не можна» суперечить усьому попередньому тексту – «ця нечистота тільки фізична, тілесна» Але, з іншого боку, ми можемо зробити висновок, чому ж не можна. Причина одна – благоговійне ставлення до таїнства.

Тому я б хотів порадити жінкам все ж прислухатися до авторитетної думки всієї церковної повноти і зробити правильні висновки. Місячні – це не та «нечистота», з якою потрібно боротися. Бійтеся тієї нечистоти, яка насправді відлучає від Бога – нечистоти нашої грішної душі.

Recent Posts

Рослини, які люблять молоко. Поливайте їх ним, щоб гарно росли та давали врожай

Отримати щедрий врожай можна без використання спеціальних добрив. Наприклад, підійде молоко. Полив молоком добре підходить…

19 часов ago

Чому потрібно регулярно перезавантажувати телефон, та яку користь це приносить

На роботу смартфона впливає багато чинників. Наприклад, час від часу потрібно проводити перезавантаження пристрою. Якщо…

19 часов ago

Чим підживити озимий часник у травні-червні, щоб головки були великі та міцні

Щоб отримати гарний врожай часнику, потрібно знати, яке підживлення внести в травні. В цей час…

19 часов ago

Рецепт смачного домашнього сальтисону. Справиться кожна господиня

Сальтисон – це дуже смачна закуска, що підійде до будь-якого столу. Готується легко та виходить…

1 день ago

Як видалити жовті плями з ванни за допомогою цього простого засобу. Господиням на замітку

Через вапняний наліт змінюється колір навколо ванни. Жовті плями створюють відчуття забрудненості. Не всім вдається…

2 дня ago

Для чого заморожувати огірки, та як правильно це робити

Після заморожування огірки вже не такі хрусткі, але ними можна прикрашати страви. В огірках міститься…

2 дня ago