Categories: Поради

Головні справи, які потрібно обов’язково зробити в липні в саду

Липень – місяць-екватор, час підбиття проміжних підсумків.

У порівнянні з посадковим травнем і врожайним серпнем, липень можна було б назвати місяцем перепочинку. Клопоти й тривоги, пов’язані з посівними роботами, залишилися позаду, до спекотної жнив поки ще далеко, але пильний дачник не дрімає і продовжує нести свою вахту на рідних шести сотках, інформує Ukr.Media.

Тому ось вам список справ у саду в липні:

1. Підгодуйте ягідні чагарники. Липень — час дозрівання ягід. Недолік поживних речовин позначиться на якості врожаю. Якщо на вашій ділянці ростуть малина, смородина або аґрус, подбайте про те, щоб вони не відчували дефіциту макро — і мікроелементів.

2. Регулярно поливайте чагарники і дерева. Недолік вологи позначається на рослинах набагато гірше, ніж дефіцит поживних елементів. У багатьох регіонах липень — найспекотніший місяць року, тому саме в цей період особливу увагу варто приділяти саме поливу дерев і чагарників. Приблизні норми поливу:

  • молодий кущ — по 1-2 відра води (10-20 л);
  • дорослий кущ — по 3-4 відра;
  • неплодоносний саджанець — 3-5 відер (30-50 л);
  • 3-5-літнє дерево — 5-8 відер (50-80 л);
  • 7-10-літнє дерево — 12-15 відер (120-150 л).

3. Захистіть свій урожай від птахів. В липні вже дозріли черешні і вишні. До цього ж часу встигає підрости і набратися сил молоде покоління птахів. Вберегти врожай від пернатих сусідів допоможуть прапорці з фольги, які розвіваються на вітру або накинута на чагарник стара рибацька сітка.

4. Проведіть обрізку. Липень — саме час для видалення «зайвих» гілок, які встигли нарости на деревах з часу їх останньої обрізки. Позбавтеся від усієї прикореневої порослі та всіх вертикально зростаючих пагонів на верхньому ярусі гілок. Частково видаліть сильні пагони, які з’явилися на черешні і сливі після зниження крони. Приведіть у порядок скелетні гілки дерев.



5. Закладіть основу майбутнього врожаю. Саме в липні починають закладатися плодові бруньки, які і стануть основою вашого врожаю в наступному році. Тому важливо, щоб в цей період рослина не відчувала потреби в поживних речовинах. Позакореневе підживлення комплексними добривами — як раз те, що потрібно вашим деревам і чагарникам.

6. Своєчасно збирати ягоди. Збір ягід — справа відповідальна і не терпить зволікань. Варто вам тільки видволіктися і вчасно їх не зняти, як вони одразу ж потраплять на «шведський стіл» до ваших пернатих сусідів, стануть приманкою для шкідників-ласунів або просто згниють, павши жертвою якогось грибка зі складною назвою.

7. Подбайте про полуницю. Після того як ви знімете з кущика останню червону ягідку, не забудьте сказати «спасибі». Розпушіть ґрунт навколо рослин і простимулюйте зростання кореневої системи, окучивши кущики. Ну і звичайно, не варто забувати про регулярну обрізку вусів. Своєчасна «стрижка» швидкозростаючих вусів (якщо ви не збираєтеся використовувати їх для розмноження) підвищить зимостійкість вашої ягідної красуні.

8. Приведіть у порядок прищепний інструментарій. Саме час розпочати підготовку до літнього щеплення. Щоб все пройшло без ускладнень, заздалегідь перевірте інструменти для обрізки. Навіть раціональний садівник, який не тримає у своєму робочому арсеналі нічого зайвого, має у своєму ящику ці інструменти.

9. Займіться щепленнями. Якщо ви хочете виростити великий сад, використовуючи при цьому мінімум коштів, значить, прийшов час взятися за окуліруваний ніж і приступити до щеплення сплячим вічком. Однак не забудьте попередньо прополоти і обробити ґрунт у пристовбурних колах.



10. Зберіть насіння кісточкових культур. Гарна новина для тих, хто хоче отримати невибагливий життєздатний саджанець, який без шкоди переживе навіть найсуворіші зими і при цьому покаже стабільно високу врожайність — це реально. Однак перш ніж приступити до процесу вирощування, вам доведеться заготовити відповідний посівний матеріал. Для цього акуратно вийміть насіння вишні, аличі або будь-якої іншої кісточкової культури з повністю дозрілих плодів, потім ретельно їх промийте і просушіть.

Recent Posts

Чим очистити ручки плити від липкого жиру. Простий засіб, який легко впорається з цим

Ручки ну плиті швидко забруднюються. Не вся хімія здатна впоратись з ситуацією. Однак, це можна…

16 часов ago

Сприятливі дні у травні для посадки помідорів. Швидко ростуть та дають гарний врожай

Всі садівники знають, що фази Місяця мають безпосередній вплив на якість та кількість врожаю. Для…

16 часов ago

Не «Пасха» і не «куліч»: як правильно говорити українською. Беріть на замітку

Вже скоро буде свято Великодня. Оскільки українці відмовилися від використання мови країни-агресора, слід знати, як…

18 часов ago

Слимаки самі лізуть на цей запах. Швидкий та дієвий спосіб позбутися шкідника

Дачники, обов'язково, приймають заходів проти шкідників, бо вони завдають сильної шкоди культурам. Найпростіший варіант -…

2 дня ago

Для чого у яблуню вбивати старий цвях, та як правильно це робити

Садівники нерідко вирощують яблуні на своїх ділянках. Однак, цей процес вимагає терпіння, щоб отримати соковиті…

2 дня ago

Чому у полуниці чорніє цвіт, та що робити, щоб не залишитись без врожаю

Іноді на полуниці можуть чорніти квіти. Не кожен городник знає, чому це відбувається. Почорніння та…

2 дня ago