Categories: Поради

Не викидуйте шкурки від фруктів та овочів. Вони принесуть вам велику користь

Навіть для шкірок від фруктів та овочів можна знайти застосування.

Давно відомо, що шкірки овочів і фруктів містять велику кількість вітамінів і корисних речовин, які зміцнюють здоров’я та допомагають у лікуванні різних захворювань. Є чимало способів застосування шкірок і в побуті. Розповімо про деякі з них, інформує Ukr.Media.

Про фарбувальні властивості цибулиння, яке застосовують під час фарбування яєць, як і про його позитивний вплив на волосся, відомо давно. Однак не всі знають, що відваром або настоєм з нього лікують горло і кашель, інфекції сечовивідних шляхів і навіть ревматизм. Напій з яблучних шкірок здатний прогнати безсоння. Чимало користі можуть принести шкірки й інших овочів та фруктів.

Корисні речовини в шкірках овочів та фруктів

Шкірки овочів і фруктів — джерело корисних речовин і вітамінів, яких у них часто більше, ніж в цілому плоді. Так, наприклад, антиоксидантів у шкірці ківі в три рази більше, ніж у його м’якоті.

В лушпинні ж цибулі маса корисних мінеральних речовин, таких як кальцій, марганець, хром, селен, залізо, калій, воно також містить харчові волокна, фруктозу і вітамін С. Крім того, в ньому багато флавоноїдів (речовин, що мають антиатеросклеротичну дію) і сірчистих сполук. Тому лушпиння має сильні антиоксидантні властивості.



Цедра цитрусових також містить величезну кількість флавоноїдів, які, потрапляючи до організму, значно знижують рівень холестерину. В лимонній шкірці багато пектинів і вітаміну С, а також в ній зосереджені майже всі ефірні олії фрукта.

Найбільша ж кількість пектинів міститься в яблучній шкірці. В ній до того ж чимало заліза, яке підвищує гемоглобін у крові. А такий антиоксидант, як кверцетин, разом з вітаміном С знищує вільні радикали, які шкідливо впливають на організм.

Шкірка картоплі збагачена калієм, залізом, фосфором, цинком і вітаміном С. У шкірках з двох картоплин міститься денна норма цих нутрієнтів і клітковини. Але вживати в їжу можна тільки шкірку з молодих бульб, оскільки з часом у ній може з’явитися соланін.

Багато серотоніну в шкірці банана, тому вона є хорошим антидепресантом. Є в ній і така речовина, як лютеїн, який покращує зір.

Застосування шкірок від овочів і фруктів

Шкірки з овочів і фруктів можуть бути корисними не тільки для здоров’я, але і в побуті. Їм знайшлося застосування, як на городі, так і в будинку.

Використання цибулиння

Цибульне лушпиння з давніх часів застосовується, як натуральний барвник. Крім крашанок, ним успішно можна пофарбувати тканину або шерсть. А якщо окремі ділянки тканини перед опусканням у барвник зав’язати нитками чи гумкою, то вийде цікавий візерунок.

Настій з лушпиння цибулі зміцнює і забарвлює волосся. Застосування його в якості ополіскувача зробить пасма здоровими, блискучими і слухняними. І, звичайно, на дачі лушпиння цибулі можна використовувати з різною метою.



Крім того, лушпиння цибулі допомагає позбутися бородавок, невеликих ран і грибка. Його подрібнюють і змішують з вазеліном у співвідношенні 2:3. Наносять два рази на день на уражену ділянку шкіри. Зберігати засіб потрібно в темному та прохолодному місці.

Застосування картопляних шкірок

Картопляна шкірка має сильну антибактеріальну дію. Її використовують в якості натурального засобу при невеликих опіках. Вона також допомагає позбутися набряків і мішків під очима: достатньо 10 хвилин потримати чисту шкірку на шкірі.

Відвар з лушпиння картоплі можна використовувати для ополіскування волосся. Він, до речі, робить сиві пасма темнішими, а волосся блискучим і міцним.

Відвар, в якому варилася картопля без солі, може бути гарним добривом для кімнатних рослин, тому що в ньому міститься багато корисних речовин.

Зрозуміло, що і для городу картопляні шкірки не менш корисні.

Застосування шкірок огірків

Шкірки огірків можна застосовувати в домашній косметиці. Подрібніть їх у блендері і змішайте з йогуртом. Вийде зволожуюча і відбілююча маска для обличчя. Втім, шкірки від огірків можна використовувати не тільки в якості косметичного засобу.

Вони можуть відлякувати шкідників. Покладіть овочеву шкірку в алюмінієвий контейнер і поставте ємність в місці скупчення комах. Алюміній взаємодіє з огірком, в результаті чого утворюється ефективний репелент.

Зі свіжих шкірок від огірків можна приготувати та тонізуючий напій. Для цього їх додають у воду замість скибочок лимона.

Використання бананової шкірки

Область застосування бананової шкірки досить широка. Вона полірує взуття і очищає срібло, видаляє бородавки, знімає свербіння від укусів комарів і набряклість від синців та забоїв.

Для отримання білої і сліпучої усмішки досить дві хвилини терти зуби шкіркою банана. Вона позитивно впливає на організм при розладах шлунку і кровотечах.

У шкірці банана багато мінералів (калій, фосфор, азот і кальцій). Добриво із шкірок прискорює зростання рослин. Для них є і інше застосування на дачі.

Застосування яблучних шкірок

Багато користі й від яблучних шкірок. Напій з них перемагає безсоння і зміцнює нерви. Їх заварюють, як звичайний чай. Зрозуміло, яблука перед обрізанням шкірки повинні бути вимитими.

Люди, які не їдять свіжі плоди зі шкіркою, можуть успішно використовувати шкірки по-іншому: з них можна приготувати яблучний оцет, який особливо рекомендують вживати тим, хто бореться із зайвою вагою. Вимиті шкірки можна також додавати до овочевих коктейлів.

Яблучні шкірки допомагають привести в порядок алюмінієвий посуд, який з часом вкривається плямами. Прокип’ятіть їх в ньому пів години на маленькому вогні, після чого забруднені місця протріть м’якою губкою і промийте водою.



Шкіркою яблук, а також картоплі або груш можна почистити й чайник від накипу. Вимиті шкірки з 2-3 плодів залийте 0,5 л води і кип’ятіть, а потім залиште на кілька годин настоюватися. Тонкий шар накипу відійде сам, більш складні забруднення протріть губкою для посуду.

Використання цитрусових шкірок

Зі шкірок цитрусових готують цукати і освіжаючі напої, їх цедру додають до випічки. Якщо покласти апельсинові шкірки у пакет з коричневим цукром, він не буде утворювати грудки. Лимонні шкірки видаляють наліт з чайника, достатньо їх прокип’ятити в ньому кілька разів. Ними ж можна почистити і раковину.

Шкіркою від цитрусових також відбілюють зуби. Покладені в шафу сухі шкірки позбавлять від неприємного запаху в ньому і відлякуватимуть міль.

Цедра ж цитрусових широко використовується для створення ароматів і як освіжувач. З неї виготовляють ароматичні саше і мило.

Крім шкірок овочів і фруктів, можна використовувати і макуху, що залишається після вичавлювання соків. Її висушують у духовці і зберігають у скляних банках. Взимку готують з неї запашний гарячий чай, додавши мед, лимон, імбир і корицю.

Recent Posts

Фарбуємо Великодні яйця у незвичний візерунок. Просто та швидко

Кожна господиня на пасхальний стіл ставить розфарбовані яйця. Якщо хочеться здивувати гостей космічними яйцями, можна…

10 часов ago

Посівний календар на травень 2024. Сприятливі дні для гарного врожаю

В травні городники мають багато роботи. В цей час закінчуються посівні, посадкові роботи та пересадка…

10 часов ago

Чому птахи летять ключем: чого саме слід повчитися у них всім людям

Зграї птахів відлітають у вирій організовано та злагоджено. Однак, не кожен знає, чому вони летять…

1 день ago

Щоб вікна блищали на Великдень, помийте їх цим дієвим засобом. І ніяких розводів

Чистити вікна – це нудна справа, яку часто відкладають на потім. Однак, відмити їх можна…

1 день ago

Чи можна садити томати після томатів. Помилки, які допускають більшість городників

Помідори не можна висаджувати на одній й тій самій ділянці протягом декількох років поспіль. Навіть,…

2 дня ago

Як правильно посіяти моркву, щоб не треба було робити прорідження. Новий спосіб

Навесні висаджують моркву. Щоб отримати великі та смачні коренеплоди, потрібно знати правила посадки цього овочу.…

2 дня ago