Categories: Поради

Півонії: правила пересадки та догляд. Варто знати усім господиням

Півонії потрібно пересаджувати, але часто через неправильні дії вони гинуть.

В ідеалі кущі півоній потрібно пересаджувати на початку вересня, коли кореневище починає активно давати відростки — при пересадці вони стануть запорукою хорошою приживлюваності куща на новому місці. Але, якщо восени викопати кущ не вийшло, садівники пересаджують рослини весною, коли земля ще сповнена вологи, а кущі тільки виходять із зимівлі. Потрібно лише дочекатися появи першої зеленої гілки. Садівники знають, що перші паростки півоній яскраво-червоного кольору, як тільки вони почнуть формуватися в зелену гілку — настав час для «переїзду», інформує Ukr.Media.

Два тижні на підготовку

Пересадка півоній починається не з викопування куща, а з підготовки місця для майбутньої посадки. Справа в тому, що квітка не любить нестійкий грунт, тому яму для неї потрібно робити заздалегідь. За декілька тижнів до викопування потрібно сформувати великі ями під кущі і насипати в кожну некрупної гальки або крупного піску. Зверху в яму в півметра завглибшки потрібно всипати піввідра суміші з піску й дернової землі. Це наповнення можна замінити наступним складом:

  • склянка кісткового борошна;
  • перегній і торф у рівних частках;
  • склянка золи;
  • 50 грамів суперфосфату.

У кожну яму незалежно від природної вологості грунту потрібно влити по відру води і залишити на тиждень для усадки суміші. До речі, пересаджену рослину потрібно вкрити лапником, він збереже півонію від заморозків на ґрунті, які можуть трапитися і навесні і ранньою осінню.

Як правильно «переїжджати»

Восени рослину потрібно зв’язати і обрізати лист, залишивши не більше 10 сантиметрів стебла. Грунт навколо куща підкопати і рясно полити водою. А викопувати можна тільки на наступний день.

Тут є ще одна тонкість: викопувати рослину потрібно вилами, тому що лопата часто сильно дробить кореневище, і квітка довго хворіє. При осінньому пересаджуванні корінь квітки потрібно очистити від землі, а інколи — при високій кислотності грунту — навіть промити в слабкому розчині марганцівки. Навесні землю прибирати не можна, навпаки, ком навколо кореня повинен бути максимально великим.



Розміщують кореневище півонії в підготовленій ямі по центру, це дозволить молодим корінцях швидше розправитися і почати плекати рослину. Зверху потрібно півонію полити і лише потім присипати землею так, щоб залишилася помітна лунка, в якій перший час буде накопичуватися вода.

Важливо пам’ятати, що бруньки рослини не повинні йти під землю більш ніж на 5-7 сантиметрів, інакше вони можуть загнити.

І врахуйте: перший місяць рослина буде хворіти. В цей час півонія потребує регулярного поливу та розпушування ґрунту для забезпечення доступу повітря до коріння. Як тільки листи почнуть набирати силу, півонії потрібно підгорнути, а при рясному рості листа — підв’язати.

До речі, півонії на клумбі підходить не всяке сусідство. По-перше, садити інші квіти потрібно не ближче ніж в 20 сантиметрах від куща, щоб не затуляти півонію. По-друге, заради краси варто вибрати рослини з меншими за розміром суцвіттями, ніж у півонії. По-третє, квіти-сусіди не повинні рости між кущами півоній — краще обрамляти ними клумбу. І ще правило: одна клумба — один сорт півоній.

Recent Posts

Чи можна садити томати після томатів. Помилки, які допускають більшість городників

Помідори не можна висаджувати на одній й тій самій ділянці протягом декількох років поспіль. Навіть,…

24 часа ago

Як правильно посіяти моркву, щоб не треба було робити прорідження. Новий спосіб

Навесні висаджують моркву. Щоб отримати великі та смачні коренеплоди, потрібно знати правила посадки цього овочу.…

24 часа ago

Коли та як правильно садити гарбузи у відкритий ґрунт. Корисні поради для городників

Гарбуз має багато вітамінів. Його використовують для приготування супів, каш та салатів. Городники нерідко вирощують…

1 день ago

Техніка, яку потрібно завжди вимикати з розетки. Багато господарів допускають цю помилку

Більшість людей не вимикають прилади з розетки після використання. Однак, це може призвести до неприємних…

2 дня ago

Чим обробити персик після цвітіння, щоб не погнили плоди і не крутило листя

Виростити соковиті та солодкі плоди персиків можна навіть в північних областях. Районовані сорти дають щедрий…

2 дня ago

Посадковий календар огірків на 2024 рік. Дотримуйтеся його, щоб мати гарний врожай

Огірки висаджують у ґрунт в кінці квітня - на початку травня. В цей час вже…

2 дня ago