Categories: Поради

Посадка часнику на зиму: коли садити і як правильно доглядати, щоб мати гарний урожай в наступному році.

Потрібно вибрати правильний посадковий матеріал, вірно визначити терміни посадки, знати тонкощі і правила.

Посадка часнику під зиму — справа відповідальна, тут потрібно вибрати правильний посадковий матеріал, вірно визначити терміни посадки, знати тонкощі і правила, нюанси і особливості. Ось з таких нюансів дозвольте і почати, інформує Ukr.Media.

Бульбочки чи зубчики

Мало хто знає, що у часнику як культури є дві різні форми: нестрілкуюча і стрілкуюча. Що таке стрілка? Найпростіше — це звичайний квітконіс. Стрілку формує лише озимий часник, тобто той, який ми висіваємо в осінній час.

В озимого часнику, який дає стрілки, в самому завершенні пекучого літа на квітконосі починають дозрівати бульбочки, це такі повітряні цибулинки, причому в кожному суцвітті їх може налічуватися сто штук і навіть більше.

Використовувати ці бульбочки можна також для висадки восени, проте в наступному сезоні ви не отримаєте повноцінної головки з зубчиками часнику. З бульбочки виросте тільки досить маленька, вагою всього 4-7 г цибулька, яку у нас називають однозубкою і дуже жваво продають на ринку для висадки восени. З однозубок на наступне літо і вийде повноцінна головка часнику.



Все б добре, але є й винятки: бульбочки теж бувають різних розмірів, і коли ви висієте зовсім дрібні, то і на наступний сезон цибулинки будуть не дуже великими. Якісний урожай солідних за розмірами цибулин часнику, забитих зубчиками і готових до тривалого зберігання, ви зможете отримати тільки ще через сезон, тобто на третій рік. Посів бульбочками практикується на домашніх дільницях лише іноді в якості експерименту або, що частіше, для збереження всіх культурних ознак певного сорту часнику.

Посадка повноцінних зубчиків часнику під зиму, її популярність ні в яке порівняння з посівом бульбочок не ставиться. До речі, а що таке зубчик? Зубчик — це дочірня цибулинка, має добре розвинену, активну, живу початкову почечку. А якщо таких зубчиків часнику багато (не думайте, що буває мінімум три, може бути і один, а максимум — цілих сім штук), які скомпоновані на загальному дінці і дбайливо закутані криючими лусками, то це вже цибулина, причому складна.

Вважається, що чим більше (крупніше) сам посадковий матеріал, то і врожай буде більшим. Тобто, якщо ми висаджуємо здоровенний зубок часнику у грунт, то навесні просто зобов’язані отримати велику цибулину з максимальною кількістю великих зубків. Якщо ж посадити дрібний зубок, то і цибулина часнику буде середнього розміру, в кращому випадку — з дрібними або зовсім одним зубком всередині.

Коли садити часник під зиму

Переходимо до термінів, це важливо, але багато в чому терміни залежать і від кліматичних умов. Одне загальне правило для висаджування часнику, незважаючи на календарні терміни: зубки повинні опинитися в ґрунті за півтора місяця (максимум — за 50 днів) до початку справжніх морозів, коли температура грунту опуститься нижче дев’яти градусів тепла. Це оптимальний термін для того, щоб часник сформував досить пристойний пучок корінців (іноді рівний навіть 15 см, але зазвичай — близько десяти).



Місце для посадки часнику

Обране вірно місце дуже важливо і впливає на підсумковий результат, тому нехтувати цим пунктом не можна. Потрібно пам’ятати, що часник є культурою, яка любить світло, отже, вибираємо для нього найбільш відкрите і добре освітлене місце на ділянці. Постарайтеся вибрати місце так, щоб навіть впродовж дня короткочасна тінь не накривала цю культуру. Що стосується попередників, то хорошими вважаються сидерати, гарбуз (та й взагалі всі баштанні), помідори, будь-яка капуста (особливо рання), бобові і листова зелень, а от погані попередники для часнику — це цибуля, сам же часник, морква, огірки та картопля.

Намагайтеся не висаджувати часник восени на заболочених ділянках, тих, де довго накопичується тала або дощова вода, де грунт щільний, глинистого типу, і звичайно, на будь-яких грунтах, в складі яких є багато торфу. На пісковиках часник висадити можна, але користі буде мало: субстрат цей бідний і вимагає дуже частого поливу, тому цибулини з’являться, швидше за все, дуже дрібними.

Посадка зубчиків часнику

Почнемо з традиційнї і найбільш поширеної посадки часнику — висадки зубків. Коли грядка готова, вирівняна, розпушена, необхідно зробити на ній рядки, відступивши один від одного 18-20 см, а при дуже широких грядках і 25 см буде в самий раз, але не більше. Між зубками часнику відстань залежить від їх розміру: дрібні можна посадити, залишивши між ними 14-16 см, великі — 19 і навіть 22 см, економити грунт в даному випадку просто безглуздо. Зазвичай зубчики загортають на рихлому грунті на глибину 4 см, а на щільному ґрунті — на глибину 5-6 см.

Посадка цибулин-бульбочок

Між рядками цілком можна зробити ту ж саму відстань у 20 см, а от між бульбочками вистачить 10 см, якщо вони зовсім вже маленькі, і 15 см, якщо побільші. Закладають бульбочки часнику на рихлому грунті на глибину 4 см, на більш щільному — на 5 см. Зазвичай на квадратний метр грядки йде близько трьох десятків бульбочок,.

Кілька корисних порад

Готувати грунт перед посадкою часнику треба за 10-15 днів, тобто, якщо в кінці вересня плануємо його посадити, то на початку місяця цілком можна починати готувати грунт.

Сильно «встромляти» зубчики часнику не можна, їх потрібно акуратно «поміщати» в ґрунт, для чого ґрунт потрібно попередньо довести до пухкого стану.

На посаджених грядках після посадки досить посипати верхній шар пічної золою, по 200 г на квадратний метр.



Полив часнику після посадки не потрібен, зазвичай вистачає дощів, але якщо не випаде за місяць жодного, то разок можна і полити, витрачаючи по відру на квадратний метр.

Після настання морозу, поки немає снігу, часник можна вкрити листовим опадом шаром в 15-25 см, а поверх нього розстелити нетканий укривний матеріал. Або листя не використовувати зовсім, відбувшись лише матеріалом.

Recent Posts

Чому птахи летять ключем: чого саме слід повчитися у них всім людям

Зграї птахів відлітають у вирій організовано та злагоджено. Однак, не кожен знає, чому вони летять…

20 часов ago

Щоб вікна блищали на Великдень, помийте їх цим дієвим засобом. І ніяких розводів

Чистити вікна – це нудна справа, яку часто відкладають на потім. Однак, відмити їх можна…

20 часов ago

Чи можна садити томати після томатів. Помилки, які допускають більшість городників

Помідори не можна висаджувати на одній й тій самій ділянці протягом декількох років поспіль. Навіть,…

2 дня ago

Як правильно посіяти моркву, щоб не треба було робити прорідження. Новий спосіб

Навесні висаджують моркву. Щоб отримати великі та смачні коренеплоди, потрібно знати правила посадки цього овочу.…

2 дня ago

Коли та як правильно садити гарбузи у відкритий ґрунт. Корисні поради для городників

Гарбуз має багато вітамінів. Його використовують для приготування супів, каш та салатів. Городники нерідко вирощують…

2 дня ago

Техніка, яку потрібно завжди вимикати з розетки. Багато господарів допускають цю помилку

Більшість людей не вимикають прилади з розетки після використання. Однак, це може призвести до неприємних…

3 дня ago