Categories: Поради

Проводимо Різдвяні Свята: що потрібно робити з 6 по 19 січня

Наші предки вважали Святки чарівним часом, коли людина стає ближчою до Господа. Цей період триває з 6 по 19 січня (з Святвечора до Водохреща). З святами пов’язана велика кількість прикмет, забобонів і ритуалів на залучення любові, удачі та достатку.

Святки відзначали всі слов’яни. Це були святкові молодіжні вечори, тому що Святки зазвичай відзначали з приходом темряви, у вечірній і нічний час, так як вдень селяни працювали.

Прикмети і звичаї на кожен день Святок:

6 січня. Різдвяний святвечір

Святвечір – це сімейне свято, коли зі сходом першої зірки на небі вся сім’я збирається за святковим столом. Страви на столі повинні бути обов’язково пісні, а їх кількість кратно трьом.

Головна страва на Святвечір – кутя, яка вариться з пшениці або рису з додаванням горішків, сухофруктів і меду. Крім куті на столі повинні бути присутніми кисіль і компот, щоб в сім’ї були благополуччя і достаток.

Після святої вечері кутю носять близьким родичам і друзям. Ще пригощають їх печивом у формі тварин, щоб скотина в хліві була здорова.

Ніч з 6 на 7 січня. Коляда

В ніч перед Різдвом люди ходять дворами і колядують, залучаючи господарям благополуччя. Колядників потрібно було впустити в будинок і пригощати частування, щоб удача, щастя і достаток завжди були присутні в будинку.

Також наші предки були впевнені, що в ніч на Різдво сняться віщі сни: що ви побачите уві сні в цю чарівну ніч, те і незабаром станеться.

7 січня. Різдво Христове

Коляда триває, а після служби в церкві люди збираються за столом у родинному колі. Чим більше родичів буде за святковим столом, тим щасливіший буде Новий рік.

Страв на столі повинно бути не менше дванадцяти (за кількістю апостолів), і чим їх більше на столі, тим краще: наші предки вважали, що велика кількість страв на різдвяному столі приверне в будинок благополуччя і достаток.

При цьому краще утриматися від алкогольних напоїв, виняток – червоне церковне вино у невеликій кількості. Вважається, якщо багато пити алкоголю на Різдво, то весь рік вас будуть переслідувати невдачі і проблеми.

8 – 15 січня. Ворожіння на любов

Ці дні молоді дівчата використовували їх для гадання на судженого і проведення ритуалів із залучення любові.



13 січня. Щедрівки

Ряджені ходять по домівках і щедрують, бажаючи господарям щастя і благополуччя в Новому році, які, в свою чергу, повинні подякувати їм, дати гроші або солодощі, щоб не відчувати потребу і відігнати прикрощі та невдачі.

14 січня. Старий Новий рік. свято Василя

Чоловіки ходять по домівках і засівають зерном або рисом, щоб в Новому році був хороший урожай і достаток у домі. Прибирати зерно краще на наступний день після сходу сонця, щоб залучити в будинок фінансову удачу і грошову енергію.

17 січня. Годування Божих птахів

У цей день потрібно вийти на вулицю і розсипати хлібні крихти, змішані з зерном: наші предки вважали, що птахи їх поїдять і тим самим позбавлять вас від проблем і неприємностей на весь рік.

18 січня. Водохресний святвечір

Це день суворого посту. Також слід близько опівночі винести на вулицю відро з водою і залишити його там до ранку, не накриваючи.

18 – 19 січня. Водосвяття

Вважається, що будь-яка вода в ці дні має цілющі властивості і не псується дуже довго, тому краще запастися нею на весь рік. Водохресну воду використовують для очищення енергетики будинку і для лікування від різних хвороб.

Кажуть, що якщо помолитися перед світанком 19 січня, дивлячись на небо, то ваші прохання будуть обов’язково почуті і виконані.

У цю ніч здійснюють обряд купання в ополонці для очищення від гріхів і хвороб.

19 січня. Хрещення Господнє

Заряджену воду занесіть в будинок і випийте трохи її. Також цією водою добре окропити ваше житло, щоб очистити і захистити його від злих духів, а коли вода нагріється, її можна використовувати для купання, щоб очистити свою енергетику.

У цей день потрібно дотримуватися посту, а якщо його порушити, то це може накликати на вас лихо.

Хороша і ясна погода на Водохреще обіцяє невдачі і неприємності протягом року.

На Водохреща можна проводити ритуали на здоров’я, залучення любові, грошей і фінансової удачі. В цей день слід проявляти щедрість, щоб весь рік не відчувати потребу.

Джерело

Recent Posts

Якої погоди слід очікувати на Великдень. Цього усі так довго чекали

Після Великодня відчутно похолодає На більшій частині території України у першій половині тижня погоду визначатиме…

5 часов ago

Соковита та смачна шинка на свята. Рецепт приготування, простий та швидкий

Будь-яка господиня хоче здивувати гостей різними стравами на столі. Тому, пропонуємо приготувати апетитну шинку з…

6 часов ago

Консервація редиски: три рецепти смачної заготовки на зиму

Навесні на полицях магазинів з'являється редиска. Це овоч, який першим з'являється після зими. Однак, в…

6 часов ago

Не забудьте підгодувати виноград весною. Яке саме добриво вносити, для гарного врожаю

Виноград нерідко висаджують поряд з альтанками. Це забезпечує затінок та врожай. Однак, не всі забезпечують…

1 день ago

Білокрилка буде облітати ваш город стороною. Дієві способи позбутися шкідника

Білокрилка завдає серйозної шкоди культурам на городі. Вони висмоктують сік з рослин, через що вони…

1 день ago

Фарбуємо Великодні яйця у незвичний візерунок. Просто та швидко

Кожна господиня на пасхальний стіл ставить розфарбовані яйця. Якщо хочеться здивувати гостей космічними яйцями, можна…

2 дня ago