Categories: Поради

Світла середа 1 травня: чого категорично не можна робити

Зі свята Світлого Воскресіння Христового почався Світлий тиждень, що триватиме в цьому році до Червоної гірки – 5 травня. Великодній тиждень вважається найбільш радісним у році для християн і має особливе значення. 1 травня всі православні християни відзначають Світлу середу.

У цей час посту немає, навіть в традиційно пісні дні — середу і п’ятницю. Можна їсти м’ясо, молочні продукти, яйця і т. д. Також дозволено пити вино.

Але, незважаючи на те, що обмеження Великого посту перестають діяти, церква застерігає в ці дні від обжерливості і особливо від зловживання алкоголем. З алкогольних напоїв дозволено пити червоне вино (звичайно, виключно дорослим), а ось вживання горілки та інших міцних напоїв церква не благословляє.

Також вважається, що у великодній тиждень можна скупитися, потрібно бути щедрим, ділитися частуванням і взагалі активно брати участь у благодійності. При цьому особливо наголошується, що щедрість повинна виходити від серця.

У Світлу седмицю вкрай небажані зневіру і сварки — порушили цю заборону в саму радісну для християн тиждень можуть чекати неприємності.

Для православних (за винятком співробітників екстрених служб) робота під суворим забороною тільки в перший день Світлої седмиці — Великдень. А ось до наступних вихідних працювати можна, якщо це вимагається за виробничої необхідності або у відповідності з трудовим графіком. Тут важливий принцип розумності. Заборона поширюється в основному на роботи по будинку і у дворі.



Один із найбільш делікатних моментів — відвідування цвинтарів у Світлу седмицю. Справа в тому, що у великодню неділю церква не проводить ні вінчань, ні панахид, щоб віруючі не відрікалися від святкування Світлого Христового Воскресіння. Тому церква не благословляє поїздки на кладовища в ці дні, як несумісні з радістю від воскресіння з мертвих Ісуса Христа. Найближчий день, коли церква рекомендує відвідувати кладовища, це Радониця — перший вівторок після Антипасха.

Однак церковна заборона поминання покійних в Світлу седмицю вступає в конфлікт як з радянською традицією відвідувати на Великдень кладовища, так і з більш давніми народними віруваннями, що у великодній тиждень небіжчики відвідують живих, тому їм обов’язково треба віддати борг. Джерело

Recent Posts

Фарбуємо Великодні яйця у незвичний візерунок. Просто та швидко

Кожна господиня на пасхальний стіл ставить розфарбовані яйця. Якщо хочеться здивувати гостей космічними яйцями, можна…

20 часов ago

Посівний календар на травень 2024. Сприятливі дні для гарного врожаю

В травні городники мають багато роботи. В цей час закінчуються посівні, посадкові роботи та пересадка…

20 часов ago

Чому птахи летять ключем: чого саме слід повчитися у них всім людям

Зграї птахів відлітають у вирій організовано та злагоджено. Однак, не кожен знає, чому вони летять…

2 дня ago

Щоб вікна блищали на Великдень, помийте їх цим дієвим засобом. І ніяких розводів

Чистити вікна – це нудна справа, яку часто відкладають на потім. Однак, відмити їх можна…

2 дня ago

Чи можна садити томати після томатів. Помилки, які допускають більшість городників

Помідори не можна висаджувати на одній й тій самій ділянці протягом декількох років поспіль. Навіть,…

3 дня ago

Як правильно посіяти моркву, щоб не треба було робити прорідження. Новий спосіб

Навесні висаджують моркву. Щоб отримати великі та смачні коренеплоди, потрібно знати правила посадки цього овочу.…

3 дня ago