Categories: Поради

Захищаємо свої помідори від фітофторозу. Дієві народні методи.

Наші дачники не сидять, склавши руки, і щорічно скарбничка корисних порад поповнюється все новими і новими методами боротьби з хворобою.

До середини літа фітофтороз зачаївся, а наші томати ростуть і гарнішають на радість очам і серцю. Але розслаблятися не можна ні в якому разі — рідко яку ділянку цей підступний грибок обійде «сам собою», інформує Ukr.Media.

Армія грибних спор кожен рік губить величезну частину врожаїв. Але з наполегливим настанням зарази зростає і кількість рецептів проти неї. Наші дачники не сидять, склавши руки, і щорічно скарбничка корисних порад поповнюється все новими і новими методами боротьби з хворобою! Сподіваємося, що ці досить прості та дешеві методи профілактики і лікування допоможуть вам перемогти фітофтороз на своїй ділянці.

Часникове обприскування

Спори гриба гинуть від часнику. Перше обприскування треба провести перед утворенням зав’язі, друге — через 10 днів після першого. Потім, якщо ви будете раз на 12-15 днів обприскувати кущі томатів часниковим настоєм, то результат буде.

  • Рецепт : На 10 літрів води — 1-1,5 склянки подрібнених головок і пагонів часнику + 1,5-2 грам марганцівки. Часник у воді настоювати добу. Процідити і додати марганцівку.

Сольове обприскування

Така обробка створює на листках захисну плівку, яка буде стримувати попадання інфекції через продихи. Але! Треба пам’ятати, що це профілактичний захід, а не лікування, тому спочатку уважно огляньте кущ і видаліть вже пошкоджені листочки.

  • Рецепт : На 10 літрів води — 1 склянка кухонної харчової солі.

Кефірне обприскування



Теж профілактичний засіб. Перше таке обприскування рекомендується провести не пізніше, ніж через 10-14 днів після висадки розсади в ґрунт. Потім бажано робити це щотижня.

  • Рецепт : На 10 літрів води — 1 літр кефіру, який протягом 2 діб повинен «перебродити». Ретельно розмішати.

Молочно-йодисте обприскування

Непогано зарекомендував себе метод. Тим більше, протимікробні властивості йоду всі знають з дитинства. Він і на листках томатів наведе порядок, і прискорить дозрівання наших помідорів.

  • Рецепт : На 10 літрів води — 1 літр нежирного молока + 20 крапель йоду

Зольне обприскування

Його проводять 3 рази в сезон: як тільки розсада приживеться, перед цвітінням томатів і відразу після того, як з’являться перші зав’язі.

  • Рецепт: На 10 літрів води — піввідра золи. Перемішати, настоювати протягом 3 днів, періодично перемішуючи. Дати відстоятися. Відстояний препарат довести до об’єму 30 літрів, додати 30-35 грам мила — господарського або рідкого.

Обприскування настоєм трутовика

Такі обприскування можуть досить довго стримувати зараження томатів фітофторозом. Обприскувати рекомендується раз в 10 днів вранці в тиху і бажано безвітряну погоду. Добре обробити в момент зав’язування плодів. При перших проявах захворювання відразу ж проведіть додаткову обробку.

  • Рецепт : На 1 літр води 100 грамів гриба. Підсушений гриб пропустити через м’ясорубку або подрібнити ножем. Залити крутим окропом (заварити), після охолодження процідити.

«Мідні» проколювання

Добре зарекомендував себе метод, який запатентований німецькими вченими: обмотування коренів розсади перед висадкою в ґрунт мідним дротом. Наші дачники застосовують мідний дріт по-іншому: проколюють стебло томата. Мікродози міді стабілізують хлорофіл, стимулюють дихання рослин і посилюють окислювальні процеси. Це рослину зміцнює і робить її більш стійкою до інфекції. Увага! Таку процедуру роблять тільки тоді, коли стебло томату стане міцним!


  • Рецепт : Тонкий мідний дріт прожарити (можна зачистити наждачним папером), нарізати шматками по 3-4 см. На відстані 10 см від ґрунту зробити прокол стебла, вставити шматочок дроту, загнути кінці вниз. Не обмотувати навколо стебла!

Recent Posts

Чим очистити ручки плити від липкого жиру. Простий засіб, який легко впорається з цим

Ручки ну плиті швидко забруднюються. Не вся хімія здатна впоратись з ситуацією. Однак, це можна…

17 часов ago

Сприятливі дні у травні для посадки помідорів. Швидко ростуть та дають гарний врожай

Всі садівники знають, що фази Місяця мають безпосередній вплив на якість та кількість врожаю. Для…

17 часов ago

Не «Пасха» і не «куліч»: як правильно говорити українською. Беріть на замітку

Вже скоро буде свято Великодня. Оскільки українці відмовилися від використання мови країни-агресора, слід знати, як…

19 часов ago

Слимаки самі лізуть на цей запах. Швидкий та дієвий спосіб позбутися шкідника

Дачники, обов'язково, приймають заходів проти шкідників, бо вони завдають сильної шкоди культурам. Найпростіший варіант -…

2 дня ago

Для чого у яблуню вбивати старий цвях, та як правильно це робити

Садівники нерідко вирощують яблуні на своїх ділянках. Однак, цей процес вимагає терпіння, щоб отримати соковиті…

2 дня ago

Чому у полуниці чорніє цвіт, та що робити, щоб не залишитись без врожаю

Іноді на полуниці можуть чорніти квіти. Не кожен городник знає, чому це відбувається. Почорніння та…

2 дня ago